x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pretul apartamentelor e in scadere

Pretul apartamentelor e in scadere

29 Mai 2004   •   00:00

IMOBILIARE

Estimarile arata ca o locuinta la bloc va valora cu 25% mai putin la inceputul anului viitor. Deja pretul apartamentelor a scazut cu 5-10 procente in ultimele doua luni. Pretul apartamentelor a scazut cu 5-10 procente in ultimele doua luni, iar tendinta va continua, spun agentii imobiliari. Estimarile arata ca o locuinta la bloc va valora cu 25% mai putin, la inceputul anului viitor.
DANIELA IVAN

Piata imobiliara de cartier se reasaza dupa explozia care s-a produs anul trecut. In urma cu doua luni, cresterea s-a oprit si de atunci preturile au inceput sa o ia usor la vale. "Costul unui apartament in Berceni, Militari, Crangasi, Salajan a inregistat scaderi cu 10%-15% fata de nivelul de acum doua luni", spune Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). El a mai precizat ca tendinta de scadere se simte in toate cartierele, insa procentele sunt diferite. "In Drumul Taberei, Baneasa, Aviatiei, Bucuresti Noi, Pajura, reducerea este de numai 3%-5%, insa si aici orientarea este clara", adauga Giurgiu. Agentii imobiliari preconizeaza ca foarte rapid preturile se vor inscrie pe o curba inversa celei de crestere, care s-a inregistrat anul trecut, si opineaza ca la finele lui 2004, inceputul lui 2005, apartamentele vor costa cu 25 la suta mai putin.

Oamenii sunt tentati de case

Tot mai multi dintre locatarii de la blocuri doresc sa-si cumpere case si asta contribuie la scaderea preturilor la apartamente. "Exista multe firme care construiesc cartiere, unde cele mai ieftine case ajung la 50.000-60.000 de euro. Sunt multi oameni care isi vand cu 35.000-40.000 euro un apartament si care mai au resurse sa acopere diferenta si sa-si cumpere o casa", spune Emil Giurgiu. El precizeaza ca in afara acestor case exista si optiunea sa-ti construiesti singur locuinta, caz in care te costa cu 30% mai ieftin. In plus, exista o oferta bogata de case vechi. Agentii imobiliari precizeaza ca exista locuinte in Rahova sau Ferentari care se pot achizitiona cu 25.000-30.000 de euro. Acestea intra in competitie cu zone care se intind in localitatile din jurul Capitalei pana la Snagov, Branesti, Mihaiesti, Rosu.

Bucurestiul da tonul in tara

Piata imobiliara din provincie este o replica a celei din Capitala, spun agentii imobiliari. Anul trecut, dupa ce preturile au explodat in Bucuresti, aceeasi tendinta a urmat-o si piata imobiliara din marile orase si chiar din oraselele mai mici. Asa s-a ajuns ca preturile sa fie foarte mari in toata tara. O analiza efectuata de UNAI arata ca Timisoara este dupa Bucuresti cel mai scump oras. Aici, pretul mediu al unui apartament este 77% din pretul mediu al celui din Bucuresti, in timp ce in Cluj este 75%, in Brasov 72%, in Constanta 65%.

Inchirierea nu mai e rentabila

Una dintre cauzele pentru care preturile apartamentelor de cartier au inceput sa scada este ca au atins in ianuarie 2004 un prag care le facea total neatractive pentru inchiriere. "La o chirie de 100 de euro/luna, un apartament care costa 20.000 de euro se recupereaza in 30 de ani, o rata de doua ori mai mare decat media din Uniunea Europeana", explica presedintele UNAI. In aceasta situatie, investitorii se reorienteaza, isi vand proprietatile si isi plaseaza banii la banci sau in alte investitii mai profitabile. In acest fel, oferta s-a marit, preturile au inceput sa scada, atingand acum nivelurile din graficul alaturat.
×