x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Privighetoarea

Privighetoarea

25 Oct 2004   •   00:00

SLAGARELE ROMANILOR - TE ASTEPT SA VII
Fara sa ia vreun premiu, melodia Te-astept sa vii a ajuns sa fie cantata la nunti, botezuri, inmormantari, pe stadioane si chiar in inchisori.
CRISTIAN PETRU

Fredonezi o melodie, o stii parca dintotdeauna, cunosti versurile si, parca, interpretul canta o data cu tine. Nimeni nu stie cand melodia care ti-a ramas in minte a devenit slagar, nimeni nu poate sa spuna de ce. Daca a fost meritul compozitorului, al textierului sau al interpretului. Este totusi un merit colectiv. Nu exista melodie pe care s-o fi cantat Mirabela Dauer si care sa nu fie slagar, spunea cineva.

SLAGAR. Ioane, Ioane e o melodie preluata din folclor. Am lansat-o prin 1977, cand cantam cu Savoy, povesteste Mirabela Dauer. Artista marturiseste ca nu are o piesa favorita. Intotdeauna a cantat doar piese care i-au placut. Atunci cand ascult o melodie, daca simt ca se zbarleste pielea pe mine, sigur va fi slagar. De fiecare data am lansat melodiile in spectacole, ca sa testez reactia publicului. Si tot publicul e cel care ma face sa imi dau seama daca melodia a devenit slagar, spune Mirabela. Inainte de Revolutie nu se stia cate albume s-au vandut, nu existau astfel de statistici. Publicul era singurul care arata valoarea unei melodii si a unui interpret. Si romanii i-au aratat Mirabelei Dauer cat de mult o iubesc. Artista a primit mii de poze si de scrisori de la admiratori, cadouri pe care le pastreaza si astazi. Iar la concerte, publicul stie versurile la Ioane, Ioane chiar si acum, dupa mai bine de 25 de ani de cand a inceput sa cante Mirabela melodia.

FARA PREMII. Mirabela nu a castigat nici un premiu in Romania. Am luat premii la concursurile din URSS, Polonia, Bulgaria, dar in tara nu am luat decat premii de consolare, povesteste Mirabela. Dar artistei nu i-a placut niciodata sa se laude cu premiile obtinute in strainatate. Publicul este cel caruia trebuie sa ii placa ceea ce face. Nici melodia compusa de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei, Te-astept sa vii nu a castigat vreun premiu. Dar e mai bine asa. Chiar si acum, la orice spectacol de-al meu, dupa ce termin de cantat melodiile noi, publicul imi cere sa cant si melodiile vechi. Iar Ă«Te-astept sa viiĂ» e musai sa o cant.

IMNUL DETINUTILOR. Melodia a fost compusa special pentru Mirabela. De obicei, sotul meu, Ionel Tudor, compunea o melodie si apoi eu scriam versurile. La Ă«Te-astept sa viiĂ» a fost exact invers. Am incercat sa scriu un text mai special, sa folosesc cuvinte care nu se prea foloseau. De exemplu, pe vremea aceea, nu se foloseau in textele melodiilor cuvinte cum ar fi Ă«tigaraĂ». Iar fotoliu era considerat prea burghez, marturiseste Andreea Andrei. Textiera a vrut sa fie un cantec special si asa a si fost. Andreea Andrei avea pregatit si un text de rezerva, pentru cazul in care nu ar fi fost acceptata aceasta varianta. Dar cei de la cenzura nu au fost atenti, iar melodia a aparut asa. Si, dupa primele difuzari, Te-astept sa vii a devenit un slagar. Melodia a ajuns imnul detinutilor. Am auzit ca o cantau prin puscarii. Se canta peste tot, la nunti, la botezuri, la petreceri. Am auzit-o cantata chiar si la inmormantari de catre fanfara. Iar pe stadioane, in pauzele dintre reprizele de fotbal, era cantata tot Ă«Te-astept sa viiĂ», spune Andreea Andrei.

ISTERIE. Nici compozitorul si nici textiera nu stiu cate albume care contin aceasta piesa au fost vandute. Dar chiar si acum ea mai apare pe CD-uri. Mirabela a avut mare succes cu aceasta melodie. La un spectacol, cand a inceput sa cante Ă«Te-astept sa viiĂ», au navalit pe scena mai multe femei care au sarit aproape pe ea. Ea a fost scoasa de pe scena si spectacolul s-a terminat. Am auzit ca la un spectacol din strainatate fanii i-au adus Mirabelei un tort sub forma de fotoliu. Deoarece aproape toata lumea crede ca aceasta melodie se numeste Ă«FotoliulĂ».

TE-ASTEPT SA VII

Ionel Tudor a compus melodia Te-astept sa vii, iar Andreea Andrei a scris textul
Fotoliul din odaie Si-o carte ce-ai lasat-o pe noptiera, O ultima tigara uitata intr-un colt pe etajera Si floarea din fereastra, Biletul ce-a ramas de-atunci pe masa Toate te asteapta Sa te intorci acasa Te-astept sa vii, Sa te intorci la mine Numai aici ne va fi cel mai bine Sa treci din nou cu inima-mpacata Al casei prag, asa ca altadata.

SLAGARELE ROMANILOR - SUMAR(Editie de colectie - 25 octombrie 2004)

  • Vanzatoarea de placeri

  • Melodiile clasice ale muzicii usoare

  • Cantec de petrecere

  • Amor nemuritor

  • Jean Moscopol, trubadurul graseiat

  • Aviatorul romantic

  • Imn pentru Gagarin

  • Blestemat sa poarte povara succesului

  • Cantecul de aur al epocii de aur

  • Cantecul copiilor

  • Piesa din Liceenii este si acum un hit

  • Inspirata de muza Eutherpe

  • Fabrica de slagare

  • Lacrima si poezie in cantecele lui Mandy

  • Salcia refuzata

  • Privighetoarea

  • Copacul nu a fost comunist

  • Speranta cu cantec

    Sub cheia cenzurii
  • ×
    Subiecte în articol: mirabela te-astept melodia melodie