x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Rade iarasi primavara!

Rade iarasi primavara!

01 Mai 2004   •   00:00

Oameni buni, bine ati venit la marea defilare de 1 Mai, Ziua oamenilor muncii de pretutindeni. In tribuna oficiala, instalata in fata Guvernului, nu are curajul sa stea nimeni.

Dar nu conteaza daca este sau nu cineva in tribuna, important este cine defileaza. Fanfara da semnalul de incepere a manifestatiei. Oameni, baloane, portrete, grafice, mici, bere, veselie, campanie electorala, promisiuni, discursuri, intr-un cuvant: defilare.

Defilarea de 1 Mai este deschisa in mod traditional de o masiva coloana muncitoreasca formata din sapte muncitori care au blocat o trecere de pietoni pentru ca nu si-au primit salariile de luni de zile. Acestia reprezinta ce a mai ramas din marile combinate desfiintate, din uzinele paraginite si de la fabricile falimentate. RAFO Onesti, ARO Campulung, Tractorul Brasov, UVEX Rovinari, Republica sunt doar cateva din marile succese ale revolutiei tehnico-stiintifice si noului mecanism economico-financiar aplicate in cadrul programului de dezvoltare a industriei romanesti, sugestiv denumit 〞E jale, fratilor!". Cu bucuria primaverii intiparita pe fete, cei sapte muncitori aflati in greva foamei striga slogane prin care isi exprima multumirea netarmurita fata de marile realizari ale constructiei oranduirii capitaliste, dupa ce jugul regimului comunisto-ceausist a fost scuturat. Cu praful rezultat din scuturarea comunismului s-a dat in ochii poporului, care astfel priveste cu alti ochi viitorul, mult mai clar, increzator si plin de speranta. Strigatul de bucurie si incredere in viitor, slobozit din piepturile muncitorilor, se exprima doar printr-o singura silaba prelungita: huooo! Cei sapte scandeaza cu entuziasm: 〞Asta-i clasa muncitoare,/ Care cade din picioare" , 〞Comunismu-a disparut,/ Dar cu noi ce ati avut?", 〞In maximum un an sau doi /Veti scapa complet de noi". Dupa ce au strigat aceste slogane, muncitorii au fost luati pe sus de catre jandarmi, cu tot cu trecerea de pietoni pe care o blocasera, facandu-se astfel loc pentru urmatoarele colective care sunt pregatite sa intre in piata si sa-si exprime bucuria in aceasta mareata zi de 1 Mai.

Chiar acum apare coloana pensionarilor, categorie sociala care a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare fara precedent. Acestia au obtinut in intrecerea capitalista rezultate bune si foarte bune, ocupand chiar locul intai la concursul national: Pensia mea, mandria mea! In pas voios, traverseaza piata, fluturand deasupra capetelor cupoanele de pensie, in aplauzele celor aflati la tribuna oficiala, aproape goala. Carul alegoric care precede coloana pensionarilor reprezinta o coada la farmacie, pe o plancarda mica scriind cu litere uriase: 〞Batranete fericita,/ Cu o pensie chinuita!". Ura! Ura! Of! Valeu! Au! Mi-e rau! Sunt doar cateva dintre sloganele rostite cu dragoste si recunostinta de cei care au mai avut putere sa traverseze piata. Fanfara intoneaza cateva pasaje muzicale saltarete, vesele, in deplina concordanta cu starea de spirit a celor care vin chiar acum: capsunarii din Spania, faiantarii din Italia, maslinarii din Grecia, zidarii din Germania si din toate colturile Europei. Imbracati in haine de lucru acestia aduc un omagiu Guvernelor României de dupa 1989 ca i-au dat afara din servicii oferindu-le sansa unica de a-si lua lumea in cap dupa un loc de munca. 〞UE, UE sa traiesti,/ Tu speranta noastra iesti!" striga muncitorii nostri stranieri, facandu-le in ciuda celor care n-au apucat inca sa plece.

Dragi prieteni, sa-i aplaudam pe cei care intra acum in piata la defilarea de 1 Mai! Sunt candidatii la primarii si consilii locale, facand promisiuni, impartind mici si bere in dreapta si-n stanga, declaradu-si averile si executand dansuri tematice inspirate din munca de gospodarie locala: hora asfaltarilor, curatenia in caruta, calusul gigacaloriei, batuta pe lucrari din banii primariei etc. Traian Basescu si Bogdan Niculescu Duvaz danseaza naseasca pe biroul primarului general, Dumitru Sechelariu, Dinel Staicu, Pinalti si Mitica Dragomir incing o geampara a candidatilor de le sare gazonul din cap. Gigi Kant-Viteazul vine in urma lor triumfator, calare pe cal, doar in camasa alba si tine un discurs sforaitor despre 〞Critica iratiunii pure", si cascheta lui Iordanescu, lasandu-i pe fotbalisti cu gurile cascate de admiratie, iar pe ceilalti politicieni cu dintii scrasnind de invidie. Este minunat, este 1 Mai, este defilare, este campanie electorala si 〞Rade iarasi primavara"... Rade cu lacrimi de defilarea noastra. Ce sa-i faci? Astia-s oamenii, cu astia defilam!

×