DESIGN
Conservarea alimentelor in recipiente de metal a fost realizata in Franta secolului XIX , in timpul lui Napoleon.
MARIAN IONESCU
Recipiente din metal (1950), obiecte de colectie |
La inceputurile omenirii, mancarea era consumata acolo unde era gasita. Odata cu evolutia societatii, cand produsele alimentare excedeau nevoile imediate, a aparut necesitatea ca acestea sa fie depozitate(pastrate). In aceste conditii s-au inventat recipientele necesare, materialele prime confectionarii acestora s-au gasit in natura (scoici, frunze impletite, etc), pentru ca mai tarziu, odata cu evolutia tehnologica sa apara si alte materiale (lut ars, portelan, sticla, metal si terminand in epoca moderna cu materialele plastice).
Din cauza multitudinii obiectelor folosite in bucatarie si a spatiului relativ mic al acesteia, obiectele au trebuit sa fie concepute cat mai compact, pentru a ocupa cat mai putin spatiu. Cutiile de metal pentru depozitarea alimentelor au inceput sa se foloseasca inca de la inceputul sec. XIX, acoperite cu un strat de email , mai tarziu fiind decorate cu motive florale sau geometrice. Cutiile se inchideau etans, o calitate pentru obiectele din acea perioada. In orice bucatarie exista obiecte pentru depozitat alimente, de cele mai multe ori acestea nefiind puse la vedere din cauza aspectului nu tocmai placut. Exista totusi si obiecte ce isi depasesc functia, si devin decorative.
Un alt mod de a pastra alimentele necesare este cel din figura 2, in care inoxul si sticla se combina pentru a crea o forma plina de rafinament.
Citește pe Antena3.ro
| |||
|