x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Recipientele, forma si functionalitate

Recipientele, forma si functionalitate

23 Feb 2005   •   00:00

DESIGN
Conservarea alimentelor in recipiente de metal a fost realizata in Franta secolului XIX , in timpul lui Napoleon.
MARIAN IONESCU

Recipiente din metal (1950), obiecte de colectie

La inceputurile omenirii, mancarea era consumata acolo unde era gasita. Odata cu evolutia societatii, cand produsele alimentare excedeau nevoile imediate, a aparut necesitatea ca acestea sa fie depozitate(pastrate). In aceste conditii s-au inventat recipientele necesare, materialele prime confectionarii acestora s-au gasit in natura (scoici, frunze impletite, etc), pentru ca mai tarziu, odata cu evolutia tehnologica sa apara si alte materiale (lut ars, portelan, sticla, metal si terminand in epoca moderna cu materialele plastice).

Din cauza multitudinii obiectelor folosite in bucatarie si a spatiului relativ mic al acesteia, obiectele au trebuit sa fie concepute cat mai compact, pentru a ocupa cat mai putin spatiu. Cutiile de metal pentru depozitarea alimentelor au inceput sa se foloseasca inca de la inceputul sec. XIX, acoperite cu un strat de email , mai tarziu fiind decorate cu motive florale sau geometrice. Cutiile se inchideau etans, o calitate pentru obiectele din acea perioada. In orice bucatarie exista obiecte pentru depozitat alimente, de cele mai multe ori acestea nefiind puse la vedere din cauza aspectului nu tocmai placut. Exista totusi si obiecte ce isi depasesc functia, si devin decorative.

Depozitarea condimentelor poate fi o problema atunci cand avem o multime de sticlute ce ocupa spatiu. Una din solutiile gasite pentru rezolvarea acestei probleme este cea prezentata mai sus (figura1), in care inoxul si plasticul fac un melanj surprinzator prin forma si functionalitate.
Un alt mod de a pastra alimentele necesare este cel din figura 2, in care inoxul si sticla se combina pentru a crea o forma plina de rafinament.


  • Suport pentru mirodenii 2.790.000 de lei
  • Producator: EVA SOLO
  • Magazin: Living I
  • nterior Design

    Premii obtinute: Nuovissimi Trend Award 2001
  • ×