x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Record de turisti pe partii in acest sezon

Record de turisti pe partii in acest sezon

04 Mar 2005   •   00:00

PARTIEEE!
BILANT - Statiunile au fost luate cu asalt de schiori Mii de turisti au fost anul acesta pe partiile din Romania. Organizatorii sustin ca sezonul acesta a fost unul dintre cele mai bune din ultimii ani, schiorii si snowboarder-ii din Romania, dar si din strainatate luand cu asalt statiunile montane din tara.
ALEXANDRU NASTASE

AGLOMERATIE. Desi conditiile meteo nu au fost intotdeauna prielnice pentru schi, partiile au fost luate cu asalt de turisti
Organizatorii si administratorii partiilor spun ca numarul de turisti care au venit sa schieze anul acesta in statiunile din Romania a fost foarte bun. Asta tinand cont mai ales de vremea nefavorabila in prima parte a sezonului. Vremea nu a tinut prea mult cu noi. Sezonul s-a deschis oficial la 1 decembrie, dar la acea data nu exista zapada pe foarte multe dintre partii. In plus, nici temperaturile nu au fost bune, s-au inregistrat chiar peste 8 grade Celsius la inceputul lui decembrie, ceea ce este anormal. Din aceasta cauza, nici instalatiile de zapada artificiala nu au putut functiona, pentru ca nu au fost conditii, a spus unul dintre administratorii de partii. Situatia s-a remediat spre sfarsitul anului trecut, cand a nins pe majoritatea partiilor.

CONDITII BUNE. O data cu reinaugurarea telescaunului din Predeal, s-au deschis si partiile de la Sinaia. Pana la inceputul anului, a fost deschisa doar Valea lui Carp, considerata cea mai spectaculoasa partie din Romania. Conditii bune au fost si la Azuga, pe Sorica, si la Busteni, pe partia Kalinderu. Aceasta a fost reamenajata si beneficiaza de cea mai noua instalatie de transport pe cablu si de tunuri pentru zapada artificiala extrem de performante. Statiunea Arieseni, din Ardeal a fost vizitata de numerosi turisti unguri. Acestia vin in fiecare sfarsit de saptamana special pentru a schia si aleg si alte statiuni din Transilvania, precum Stana de Vale, Borsa sau Sovata, din judetul Mures.

PREDEAL. Schiorii au avut mari batai de cap cu telescaunul

ACCIDENTE. Marea problema pe partii a fost, ca in fiecare an, prezenta persoanelor neavizate, care nu schiaza, ci doar se dau cu pungile de plastic sau cu saniile. In ciuda nenumaratelor panouri care avertizau ca aceste sporturi sunt interzise, autoritatile nu au putut interveni pentru stoparea fenomenului. In plus, la baza partiilor, comercianti de tot feluri vindeau sau inchiriau la preturi modice o serie intreaga de articole cu care te puteai da pe partie. De aceea, accidentele au fost destul de numeroase, avand de suferit atat persoanele cu sanii si pungi, cat mai ales schiorii. Totusi, desi accidentele au fost destul de numeroase, salvamontistii spun ca tot mai multi turisti s-au mai responsabilizat, folosesc echipament adecvat si se comporta civilizat pe partie.

PROBLEME
O alta problema, care i-a deranjat in special pe schiorii de pe Valea Prahovei, a fost cea a telescaunului din Predeal. Acesta nu a functionat in prima parte a sezonului, creand cozi interminabile la teleschi. Defectiunea nu a impiedicat insa turistii sa vina la schi, week-end de week-end partiile din Predeal fiind luate cu asalt de schiori. Situatia telescaunului s-a reglementat insa la inceputul anului.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Partia Clabucet din Predeal Fotografie trimisa de Dragos
Masivul Straja Lupeni Fotografie trimisa de G.Marian
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
×
Subiecte în articol: turişti