x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Romania incatusata

Romania incatusata

29 Mai 2005   •   00:00

O armata de ziaristi asteapta la usa Parchetului deznodamantul. Este a doua noapte de veghe. Editiile ziarelor s-au inchis de mult. Orice s-ar intampla, cei mai multi dintre ziaristi n-ar mai avea unde sa transmita stirea. Dar daca au stat acolo zeci de ore, se simt cumva solidari cu cel care este anchetat de atat timp si nu pleaca acasa. Fotoreporterii si cameramanii, nici atat.

Ei nu si-ar permite luxul sa voteze, daca va fi cazul, imaginea cu omul de afaceri incatusat, imaginea incatusata. Mult dupa miezul noptii, aproape spre ora 3:00 dimineata, armata de ziaristi se trezeste din lunga asteptare si incepe sa lucreze. N-au in fata un om cu catusele la maini, au in fata lor un om liber, dar care arata de parca ar avea catuse peste tot, arata de parca ar fi arestat. Orele lungi de interogatorii si-au spus cuvantul si l-au dezumanizat. Acum, dintr-o data pus in fata blitzurilor, luminilor, redevine om. Un om care sta sa se prabuseasca sub amintirea celor prin care a trecut in ultimele 48 de ore. Au fost ore de cosmar, ore in care incertitudinea l-a macinat incet-incet laolalta cu interogatoriul, iar gandul ca ar putea pleca de-acolo in arestul Politiei cu catusele la maini pur si simplu l-a facut sa se prabuseasca. Nu stiu daca e vinovat sau nevinovat. Pana la urma, Justitia este cea care trebuie sa se pronunte in cazul sau. Dar, pana atunci, Romania trebuie sa faca ceva pentru a scapa de anchetele din miez de noapte, trebuie sa scape de catuse atunci cand nu e vorba de un criminal, de un tip periculos. Altfel, vom figura in continuare pe harta statelor din lumea a treia a democratiei. Si vom astepta noapte de noapte cu luminile reflectoarelor aprinse sa prindem imagini cu arestati avand catusele la maini. Fara sa vrea, cei care au pus sau nu la cale acest eveniment au reflectat peste tot imaginea unei Romanii incatusate, a unei Romanii inca aflate in intuneric.

In rest, ancheta trebuie sa continue la lumina zilei, nu in miez de noapte, si-atunci vor inceta si protestele mai mult sau mai putin politice. Nu de alta, dar vom trece dintr-o extrema in alta, iar Justitia oarba isi va pierde incet-incet si celelalte simturi.

×