x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Se iubesc de-o viata intreaga

Se iubesc de-o viata intreaga

20 Apr 2004   •   00:00

Se cunosc de 56 de ani. Si de 40 sunt casatoriti. Marcela Petruca are acum 65 de ani, iar Paul Petruca, 66. Cei doi spun ca pentru ca o casnicie sa fie fericita este nevoie de dragoste si sinceritate.

Povesti de dragoste care tin o viata. Iubiri impletite cu prietenia. Toti ne dorim asa ceva. Putin insa, mai reusesc sa spuna 〞Te iubesc" dupa 50 de ani de cand se cunosc. Se cunosc de prin 1948. Primele amintiri ale lui Paul despre O poveste de iubire, o lectie de viata, in aceasta seara la ora 20:00, la 〞Din dragoste".

Marcela sunt din scoala generala. El tocmai se mutase in Piatra Neamt. De cand a vazut-o prima data pe Marcela, lui Paul i s-a parut ca ea e foarte frumoasa. Mai erau si alte fete frumoase in clasa lor. Dar pentru Paul nu exista decat Marcela. Micuta fetita i-a ramas lui Paul in sufletul lui tanar pana cand, in clasa a saptea, ea s-a mutat de la scoala lui.

Timpul trecea nepasator peste toti si stergea cu buretele uitarii amintirile placute din copilarie. Marcela a ramas insa in sufletul lui Paul, chiar daca nu se mai vedeau in fiecare zi. Chiar daca nu era mereu aproape de ea. Se mai intalneau totusi din cand in cand la baluri si la reuniuni tovarasesti. Dar nu erau niciodata singuri ca sa poata vorbi in voie. Ea era mereu insotita de mama ei sau de mama altei fete. Pentru a fi supravegheata. Intre timp, Marcela terminase liceul de fete. Iar el, se pregatea de armata.

Petitor respins

Timpul a facut ca fetita frumoasa sa se transforme intr-o domnisoara si mai frumoasa, curtata de mai multi tineri. Erau vremurile in care petitorii, trimisii tanarul inamorat, aranjau cu parintii fetei intalnirile. Apoi se organiza masa, acasa la fata, unde erau invitati parintii baiatului impreuna cu el pentru a se cunoaste mai bine si pentru a se stabili eventuala casatorie. Baietii cei mai ravniti, cu cel mai mult succes la fete si... la parinti erau cadrele militare, ofiterii. Paul era doar un tanar electrician. Nu prea era de nasul Marcelei. Dar ei se intelegeau bine. Erau amici. Viata voia insa sa ii puna la incercare. Sa ii verifice. Intr-o seara, el a invitat-o la piesa de teatru 〞Fluturas nu mai ai aripioare". A mers dupa ea acasa sa o ia. A fost uimit de pregatirile din casa lor: fripturi, prajituri, oale cu bunatati. A inteles ce se pregatea. Ca urma sa vina un petitor si s-a simtit in plus. Marcela nu era inca acasa. Nu venise de la serviciu. Cand femeia s-a intors de la munca si a vazut pregatirile s-a suparat ca parintii ei aranjasera totul fara ca ei sa ii spuna. L-a refuzat pe pretendent, chiar daca era o partida buna, un inginer bine situat. Marcela si Paul nu au mai mers in seara aceea la nici un spectacol. Barbatul a fost destul de suparat pentru istoria cu petitorul. Nu s-au mai vazut vreo doua saptamani.

Motive pentru refuz

Cand s-au intalnit, Paul a ramas socat. Parul frumos al Marcelei, 〞cozile fenomenale" care il fascinau nu mai existau. Fata isi taiase parul. In aceea perioada Paul se pregatea sa plece militar, dar cand s-a prezentat la Comisariat a aflat ca mama lui il scutise, prin niste pile, de stagiu. Pentru ca nu mai era obligat sa plece in armata, s-a gandit sa se insoare. Asa ca, a trimis-o pe mama lui la parintii Marcelei in petit. Parintii ei nu l-au acceptat insa. Pretextul lor a fost ca nu a facut armata. In realitate, familia Marcelei nu voia ca tanara sa se casatoreasca cu un simplu electrician. Isi doreau ginere 〞un ofiter cu situatie". Dragostea lui Paul pentru Marcela era insa prea mare pentru a fi impiedicata de cineva. S-a dus a doua zi la Comisariatul militar. Si a mers apoi la ea acasa in uniforma. Sa le arate parintilor ei ca este gata sa faca orice pentru a se casatori cu fata pe care o iubeste. A facut sapte luni de armata, perioada in care s-au tot intalnit. Dupa terminarea stagiului militar Paul s-a dus din nou la petit. De data aceasta, parintii ei nu au mai avut ce sa spuna. Si, in 1960 au facut nunta. Au doi copii, primul nascut in 1961, iar al doilea in 1971. Acum au si trei nepoti.

Casnicie fericita

S-au inteles foarte bine tot timpul. 〞Secretul unei casnicii consta in dragoste si sinceritate. Si... trebuie sa iti recunosti intotdeauna greselile", spun cei doi. Iar, in viziunea lor, cei care vor sa aiba o casnicie la fel de fericita si de durata trebuie sa invete sa aiba rabdare, sa fie intelegatori, sa se completeze intotdeauna si sa comunice. Acum, cei doi sunt pensionari. Ea coase goblenuri, iar el are un atelier de bobinaj. Au niste prieteni de familie la poalele muntelui, unde se mai duc la picnic, la un sprit, la sanius. Pentru ca, indiferent de varsta, poti sa te joci, poti sa iubesti. Cu sufletul curat de adolescent.

Din dragoste

〞Urmaresc emisiunea ëDin dragosteû. Si m-am gandit la realizarile noastre, la casnicia noastra, la tot ce am facut noi in casnicia noastra. Si m-am hotarat sa scriu si eu. Sa ii fac o surpriza sotiei mele. Sa ii arat cat de mult o iubesc", spune barbatul. Marcela nu s-a gandit ca Paul ii va face o asemenea surpriza. 〞Sotul meu este o fire mai distractiva. Dar nu m-am asteptat la asa ceva", spune femeia. O lectie de viata, in seara aceasta, la ora 20:00, la 〞Din dragoste", la Antena 1.

Cristian Petru


〞Sotul meu este o fire mai distractiva. Dar nu m-am asteptat sa scrie la ëDin dragosteû". Marcela Petruca

〞Urmaresc emisiunea ëDin dragosteû. Si am scris si eu ca sa ii arat sotiei cat de mult o iubesc". Paul Petruca


Proba de rezistenta

Saptamana trecuta, la 〞Din dragoste" Maria Georgescu i-a multumit fiului ei ca are grija de ea. Ca, pentru a o ingriji, baiatul a renuntat la o parte din bucuriile vietii. In urma cu sase ani, Maria a avut un accident de circulatie. In urma caruia a ramas semiparalizata. Chiar daca are trei copii, o fata si doi baieti, doar Adrian a stat alaturi de ea. Doar el are grija ca femeii sa nu ii lipseasca nimic. Ceilalti doi copii au uitat-o. Maria isi doreste ca Adrian sa se casatoreasca si sa ii daruiasca un nepot. Femeia a fost uitata si de cel care conducea masina in care se afla. Maria a fost accidentata atat de grav pentru ca s-a asezat in fata fetitei soferului. Pentru a-i salva micutei viata. Dupa emisiune, Adrian a fost oprit pe strada de oameni care au vazut povestea lui si a mamei lui. Si a fost felicitat. Dar ceilalti doi copii tot nu au sunat-o pe femeie. Si nici familia cu care Maria a avut accidentul. Femeia a ramas in continuare doar cu fiul ei Adrian. Care are grija de ea.


Din culisele unei povesti de amor

Acum peste 45 de ani, parintii Marcelei au vrut s-o marite cu un inginer, un om cu stare, nu cu Paul, un biet electrician. Cand a aflat de hotararea parintilor, luata fara sa i se ceara si ei parerea, Marcela si-a taiat parul. In zilele noastre, nimeni n-ar lua acest gest drept razvratire, dar, ganditi-va, ce 〞cutremur" a iscat aceasta atitudine acum aproape jumatate de secol...

Paul a petit-o pe Marcela si a fost respins pe motiv ca n-avea armata facuta! A doua zi, el s-a prezentat la comisariat si... a aflat ca maica-sa il scutise, folosindu-se de niste relatii. Paul s-a ambitionat si a reusit sa arate comisiei ca este perfect apt pentru satisfacerea serviciului militar.

A plecat in armata pentru a le demonstra parintilor Marcelei ca ar face orice pentru a merita mana tinerei fete.

Acum o luna, Paul a vrut sa-i faca o declaratie de dragoste Marcelei, devenita intre timp sotia lui. Chiar si acum, dupa 45 de ani, Paul spune ca aleasa inimii lui este cea mai frumoasa femeie din lume. In povestea pe care dumneavoastra o veti urmari diseara la 〞Din dragoste" este un cadru in care peste Marcela si mine cad bucatele de hartie, parca din cer... In 〞realitate" ele au fost aruncate de la jumatate de metru, de catre un membru al echipei noastre, din varful unei scari!

Afisele facute prin marirea unor fotografii de familie, au fost lipite pe vitrinele unei cofetarii. In timp ce avea loc dialogul dintre Marcela si mine, colegii mei priveau scena din cofetarie infulecand prajituri.

Sute de coli de hartie au fost rupte si transformate in mii de biletele. Doar pe cateva erau scrise cuvinte de amor, pe care Paul le adresa sotiei lui! Pe restul nu scria nimic...

In timpul filmarilor, un operator a suferit o violenta criza de rinichi si a fost inlocuit! Cateva imagini ale acestei declaratii de dragoste au fost inregistrate pe camera de catre... un sofer! Nu incercati sa le dibuiti! Calitatea nu a avut de suferit.

Mircea Radu

×
Subiecte în articol: dragoste viata părinţii paul marcela marcelei