x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Se reduce numarul speculatorilor

Se reduce numarul speculatorilor

11 Feb 2005   •   00:00

Majorarea impozitului pe tranzactiile imobiliare efectuate de firme si de populatie va avea ca efect reducerea numarului de tranzactii facute de speculatori.

Vor fi descurajati in special cei care cumpara in vederea unei vanzari imediate si se va micsora cota de piata a speculantilor, in prezent de circa 10%-12%, a spus analistul imobiliar Radu Zilisteanu, citat de Mediafax. El a adaugat ca sectorul imobiliar va ramane atractiv, pentru ca va aduce profituri, si ca impozitarea tranzactiilor imobiliare este o practica fireasca pentru piata Uniunii Europene.

NORME. Analistii imobiliari atrag atentia ca va fi foarte greu de calculat exact suma care va fi impozitata. Problema cea mai mare va fi metodologia de calcul al sumelor care vor fi supuse impozitarii. In cazul unui apartament cumparat in urma cu cativa ani, la un pret de cateva sute de mii de lei, si vandut astazi pentru 50.000 de euro, va fi greu de facut actualizarea castigului acelui proprietar. Ce suma va fi impozitata? Trebuie sa fie impozitat castigul, dar care este castigul in acest caz?, a spus Zilisteanu.

PRETURI. Schimbarea regimului de impozitare a tranzactiilor va avea impact si asupra preturilor, insa analistii au aici pareri impartite. Ca o prima reactie, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor. Ulterior, vanzatorii se vor impaca cu gandul impozitarii de 10% si piata va reveni. La fel se va intampla si in cazul persoanelor juridice, a declarat Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regatta.

OPINIE

Ca o prima reactie, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor - Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regatta

×