x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sfantul Mucenic Dimitrie

Sfantul Mucenic Dimitrie

13 Mai 2005   •   00:00

Biserica pe care voievodul Matei Basarab a ctitorit-o pe aceste plaiuri poarta hramul Marelui Mucenic Dimitrie, initial purtandu-l pe al Sfantului Mare Mucenic Nestor, pana pe la 1811.



Fiindca numarul adeptilor invataturii lui Hristos crestea mereu in toate provinciile Imperiului Roman, in ciuda sangeroaselor persecutii dezlantuite de imparatii romani si de subordonatii lor, milioane de crestini au murit marturisind public convingerile lor crestine.

Unul dintre acesti martiri ai credintei crestine a fost Sfantul Dumitru, izvoratorul de mir. Originar dintr-o nobila familie macedoneana din Tesalonic, a fost crescut si botezat in religia crestina a parintilor sai, practicand virtutile crestine, incat imparatul Diocletian, afland pregatirea si calitatile sale, l-a numit guvernator al Tesalonicului.

Imparatul a aflat ca e crestin, dar, stiindu-l guvernator vrednic, pentru a-i cruta viata, a poruncit sa fie aruncat in inchisoare, crezand ca poate cu timpul se va lepada de credinta crestina. Dar s-a inselat, fiindca si in temnita Dimitrie a continuat sa se roage lui Dumnezeu. Intorcandu-se dintr-un razboi cu Scitii, Diocletian a poruncit sa se faca praznic in fiecare cetate in cinstea zeilor. A venit si in cetatea Tesalonicului (Salonicul de azi) si l-a cercetat si pe Dimitrie la inchisoare. L-a intrebat daca e crestin si Dimitrie i-a raspuns curajos ca este. Imparatul, manios, l-a lasat pe mai departe in temnita si a plecat in piata publica, unde se desfasurau jocurile publice in cinstea biruintei sale. Aici era insotit de un luptator vestit, Lie, vandal de neam, puternic si dibaci in lupte cu sabia si cu sulita, care nu fusese pana atunci invins de nimeni. Cei invinsi de el erau aruncati in sulite si ucisi. Astfel au fost ucisi si multi crestini nevinovati, lucru care-i placea imparatului.

Un tanar crestin, Nestor, scandalizat de crimele lui Lie, s-a dus la Sfantul Dumitru in inchisoare si i-a cerut rugaciuni si binecuvantare ca sa-l biruiasca pe Lie, ucigasul de oameni. Sfantul Dumitru l-a incurajat, i-a facut semnul Sfintei Cruci pe frunte si i-a zis: Du-te si pe Lie il vei birui si pe Hristos il vei marturisi!. Nestor l-a provocat pe Lie la lupta. In timpul luptei, Nestor a strigat: Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!. Si, trantindu-l la pamant pe Lie, l-a strapuns cu lancea. Imparatul, prezent, s-a intristat foarte mult de moartea lui Lie si, chemandu-l pe Nestor la el, l-a intrebat cu ce vraji l-a putut invinge pe Lie. Tanarul Nestor a raspuns ca nu s-a ajutat de nici o vraja, ci puterea Dumnezeului crestinilor l-a ajutat, prin rugaciunile Sfantului Dumitru din temnita. La auzul acestei curajoase marturisiri, imparatul a poruncit sa i se taie capul lui Nestor cu sabia, ceea ce s-a si facut. Apoi a poruncit unei trupe de ostasi sa intre in temnita si sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul Dumitru. Porunca a fost executata si astfel Sfantul Dumitru a dobandit cununa de martir.

×
Subiecte în articol: sfăntul sfantul dumitru