LOCURI DE MUNCA
Locuri de munca la terase pentru tineri. Salariile nu sunt foarte mari, dar se castiga din bacsisuri. Se lucreaza peste 10 ore pe zi, dar "este amuzant si foarte placut". Experienta nu este necesara la angajare.
CRISTIAN PETRU
A venit vara si chiar daca nu a fost fost inca foarte cald, s-au deschis terasele. Prin parcuri, printre blocuri sau chiar pe trotuare au fost scoase umbrele, mese si scaune. Daca vreti un loc de munca temporar puteti sa va angajati chelner sau barman la o
terasa. De obicei patronii ofera salariul minim pe economie. Sau chiar mai putin. Dar exista bacsisurile, care cresc veniturile. "Am lucrat si anul trecut la aceasta terasa. Am pastrat legatura cu patronul, asa ca anul acesta m-a chemat din nou. Sunt student, sesiunea este pe terminate si nu vreau sa plec din Bucuresti peste vara. Salariul nu este cine stie ce, dar imi raman destul de multi bani din bacsis. Daca oamenii se simt bine si sunt multumiti lasa bacsis", spune Ovidiu, chelner la o terasa din Parcul Tineretului din Bucuresti.
Cu sau fara experienta
Nu trebuie insa sa mai fi lucrat la terasa pentru a fi angajat. Ajunge doar sa ai un aspect placut si sa te descurci. "Vreau sa imi cumpar calculator. Si pentru ca parintii mei nu imi dau bani, m-am hotarat sa lucrez la o terasa. Este pentru prima data cand muncesc, abia am terminat anul I de facultate. Este destul de obositor, se lucreaza pana noaptea tarziu. Dar imi place", sustine Oana. Tanara a avut probleme in urma cu o saptamana cu niste clienti care au plecat fara sa plateasca. Consumatia lor era de aproximativ 300.000. Bani pe care Oana a trebuit sa ii puna ea din buzunar. "Se intampla destul de des la terase. Daca nu esti atent sau daca nu iei banii de la inceput poti sa ai surprize. S-a intamplat tuturor colegilor mei de aici", adauga fata, care lucreaza la o terasa din centrul vechi al Capitalei. Ea se declara multumita de viata de chelner si de banii pe care ii castiga.
Terase in campusuri
Mai putin multumiti sunt cei care lucreaza la terasele din campusurile studentesti. Acolo, bacsisurile nu sunt foarte mari. Studentii nu au foarte multi bani, dar terasele sunt pline tot timpul. "La sfarsit de saptamana este mai bine. Este foarte multa lume. Si atunci castigam si noi mai bine. In rest studentii de pe aici ne lasa putin", povesteste Florin. La terasele studentesti preturile sunt mici, ca pentru buzunarul unui student. "Stau aici in camin si am vrut sa castig un ban in plus. Am mai lucrat intr-un bar asa ca sunt obisnuit cu programul prelungit. Dar la terasa este mai bine. Din pacate pana acum a fost destul de frig si nu a fost foarte multa lume. Asteptam sa se incalzeasca", spune Florentina. Tanara sustine ca la o terasa se pot castiga aproape sapte milioane lunar. Depinde insa de locul in care este amplasata terasa.
Prevederi legale
Potrivit articolului 81 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in cateva cazuri. Astfel, este legala incheierea unui astfel de contract de munca pentru "desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier". De asemenea, potrivit aceluiasi act, articolul 13, alineat 1, o persoana dobandeste "capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani". Acelasi articol, alineatul 2 din Cod spune ca totusi o "persoana poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala".
MOTIV
"Am lucrat si anul trecut la aceasta terasa. Am pastrat legatura cu patronul, asa ca anul acesta m-a chemat din nou. Sunt student, sesiunea este pe terminate si nu vreau sa plec din Bucuresti peste vara. Salariul nu este cine stie ce, dar imi raman destul de multi bani din bacsis"
Ovidiu