x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Spaghete cu sos si ziare vechi

Spaghete cu sos si ziare vechi

29 Mar 2005   •   00:00

  • de MONICA STEFANIA VELICU
  • OCHIUL SOACREI
  • Mi-am gasit beleaua cu nora-mea. Ca asa e cand vrei sa ajuti. Nu era mai bine daca-mi vedeam eu de treaba? Pai, sigur ca era, dar eu am zis sa-i dau o mana de ajutor. Ca altfel termina curatenia de primavara la vara, de Sf. Maria. Si cand te gandesti ca am avut numai intentii bune, mai ales cand am vazut ca se apuca de curatenie din proprie initiativa. Crestea inima in mine cand ma uitam pe geam si ii vedeam pe amandoi, pe ea si pe fii-miu, batand si spaland covorul pe bara, in fata blocului. Desi, intre noi fie vorba, mi s-a parut mie ca el munceste mai mult. Dar eram gata sa trec cu vederea toate astea si, mai mult, m-am gandit sa le dau si eu o mana de ajutor si sa spal geamurile. M-am apucat gospodareste, cu gandul sa termin cat mai repede, ca sa dau o fuga si pana la magazinul din colt sa cumpar niste spaghete si sa le pregatesc cu un sos, ceva, ca am vazut ca batea vantul prin frigider.

    Dupa ce am spalat bine geamurile, m-am apucat sa caut prin casa niste ziare mai vechi ca sa le sterg ca lumea. In cautarile mele disperate am dat si peste dezastrul din camara si peste cel din debara, dar i-am gasit scuza: Asa e cand se face curat. Intr-un tarziu, cand imi pierdusem de mult speranta, tot cotrobaind prin dulapuri, am reusit sa gasesc un teanc de ziare. Am dat la un moment dat si peste o colectie de biletele de amor pe care si le trimiteau unul altuia pe vremuri, dar zau ca nu m-am uitat sa vad ce scria, mai ales ca pe unul erau versuri de-ale ei (cam rasuflate intre noi fie vorba), dar altfel dragute, ca de, erau pentru fii-miu. (Am tras si eu cu ochiul!) Dar pana aici mi-a fost. De unde era sa stiu eu pentru ce tine ea ziarele alea? Eu le tin pentru sters geamuri. Le citesc, bag la cap si gata. Auzi la ea! Ca i-am stricat colectia. Ca erau reviste literare si ca eu am sters geamurile cu cine stie ce fragment de roman! I-am zis eu: sa termine de citit cartile alea din biblioteca si pe urma sa treaca si la ale mele. Am toata colectia romanelor de dragoste. Mi-a spus ca n-are nevoie si de-atunci nu mai vorbeste cu mine, desi, ca s-o impac, am facut si sosul pentru spaghete, ala care ii place ei mai tare, cu masline si cu ciuperci.

    Dar se pare ca nu i-a trecut. Eu de unde era sa stiu. Ca daca vedeam ca sunt ziare de acum 10-15 ani, nici geamurile nu le stergeam cu ele. Ce ti-e si cu tineretul asta! Nici de mancare nu i-a mai ars. A stat bosumflata toata ziua. Mi-a parut rau, fiindca, una peste alta, am inceput sa tin la ea.

    POVETE
    SOSURI. Ceapa pentru sosuri se fierbe in foarte putina apa si se trece apoi prin sita; aveti grija insa si nu amestecati si apa in care a fiert.

    PASTELE. Pastele se pun la fiert in apa clocotita si dupa doua-trei minute de fierbere se strecoara si se tin sub jet de apa, se limpezesc, apoi se pun din nou la fiert cu apa rece. Astfel, pastele nu se vor mai lipi.

    CIUPERCILE. Ciupercile uscate se spala in cateva ape bune, dupa care se lasa in apa calduta pana isi recapata forma obisnuita. Aceasta apa se foloseste la pregatirea sosurilor ori se adauga la ciorbe si la supe.

    SALATELE. Daca salatele care se vor servi la masa pot fi pregatite din timp, in schimb, sarea si otetul sau zeama de lamaie se pun numai in momentul aducerii lor la masa. Altfel, salatele se vor inmuia.

    MASLINELE. Daca maslinele pe care le veti pune in sos sunt ceva mai sarate nu mai adaugati sare deloc si, eventual, puteti indulci totul cu o lingurita de miere.

    ×