x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tabere scolare antidrog pe Litoral

Tabere scolare antidrog pe Litoral

27 Iul 2004   •   00:00

Copiii din taberele de pe Litoral din statiunile Mangalia, Venus si Navodari au gasit in vacanta o alta distractie. Ei s-au intrecut in cunostinte despre traficul de fiinte umane.

ANA-MARIA LUCA

Un medic si doi psihologi ai Agentiei Nationale Antidrog (ANA) au fost in tabara, pe Litoral, cu elevi din toate colturile tarii. Au stat doar cate o zi in taberele de la Mangalia, Venus si Navodari, ca sa le vorbeasca copiilor despre doua pericole: traficul de fiinte umane si consumul de droguri. O alta echipa de specialisti a fost la Cisnadioara, tot in tabara de elevi, ca sa antreneze viitori voluntari in proiecte pentru prevenirea consumului de droguri.

ANTITRAFIC. Prima campanie, cea de pe Litoral, in 7 si 13 iulie, a fost denumita generic "Pasaport antitrafic". Pe plaja, aproape 2.000 de elevi au putut citi brosuri cu informatii despre cum sa se fereasca de traficantii de fiinte umane, au vazut un spectacol jucat de alti elevi, care au reprodus foarte bine situatiile legate de traficul de fiinte umane. Si au mai participat la un concurs cu premii. Intrebarile concursului au fost inspirate din brosurile de informare. "A fost greu pentru ei sa raspunda chiar exact la intrebari pe o tema asa de delicata, dar, atunci cand vedeam ca informatia este retinuta, specialistii nostri interveneau cu alte informatii pe aceeasi tema", povesteste psihologul ofiter specialist in cadul ANA, Diana Serban.

ANTIDROG. Cea de-a doua campanie de informare s-a desfasurat in doua sesiuni succesive de o saptamana, in luna iulie, in Tabara Nationala Antidrog de la Cisnadiora, judetul Sibiu.

In tabara au fost 140 de elevi si 25 de cadre didactice din 16 judete. Ei au aflat de la specialisti cum pot inlatura cauzele si cum pot recunoaste efectele consumului de droguri.

Elevii participanti la tabara vor deveni voluntari pe langa Centrele de Prevenire si Consiliere Antidrog din 16 judete.

CONSUMUL DE STUPEFIANTE, O PROBLEMA IN CRESTERE

Programul "Tabara Antidrog de la Cisnadioara" are deja trei ani, spune psihologul de la ANA. "Noi vrem sa continue si anul viitor, in limita posibilitatilor financiare. E mai bine sa mergem pe prevenire si pe toate substantele. Nu trebuie sa ne relaxam, pentru ca foarte repede poate aparea un alt curent, pot sa inceapa sa consume cocaina", a spus Serban. Conform psihologului, consumul de droguri la nivelul Bucurestiului este de 1%, insa pentru unele substante, precum heroina, el tinde sa creasca dramatic, chiar sa se dubleze. Studiile existente sunt elaborate pentru elevii de 16 ani din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: antidrog