x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tentatia ritualului

Tentatia ritualului

30 Ian 2005   •   00:00

OPINIA BISERICII ORTODOXE
Prinsa intre apucaturile necrestine si ritualismul exagerat al credinciosilor, Biserica este chemata sa raspunda marii provocari a epocii.
DORU COBUZ

Biserica accepta traditiile in masura in care evidentiaza si mai mult adevarul de credinta, invataturile Bisericii. Exista multe traditii frumoase in jurul sarbatorilor crestine. Dar pe de alta parte, Biserica combate, prin mijloacele specifice de pastoratie ale preotului, traditii care nu numai ca nu au nici o legatura cu viata crestina, dar de multe ori frizeaza chiar si bunul-gust, precizeaza parintele Constantin Stoica, consilierul de presa al Patriarhiei. In prima categorie, preotul situeaza traditii de pe langa marile sarbatori crestine, legate de Nasterea sau Invierea Domnului, dar si alte obiceiuri traditionale, specifice fiecarei regiuni, care nu fac altceva decat sa sublinieze legatura dintre Evanghelie si Cultura.

CRIZA. Mostenirea lasata noua de catre Apostolul Andrei este pusa in evidenta nu numai de Biserica, dar si prin diferitele forme de manifestare ale culturii noastre. De multe ori, astfel de obiceiuri sunt mai eficiente chiar decat Biserica in a sublinia marele eveniment al crestinatatii. Constantin Stoica se intreaba ce este de facut insa cu traditiile de genul celei cand, de Buna Vestire, tinerele fete se dezbraca si alearga prin iarba daca vor sa le fie mai bine in nu stiu ce aspecte sau cum este acela cu dezgropatul moroilor. Reprezentantul Patriarhiei recunoaste ca unele dintre aceste traditii rele sunt atat de inradacinate, incat iti trebuie foarte multa rabdare pentru a le combate. Preotul trebuie sa-si faca datoria si sa spuna credinciosilor ca adevarul de credinta nu este superstitie, crede consilierul Patriarhiei. Exista, din pacate, in aceasta perioada o apetenta a omului secularizat spre astfel de manifestari, pentru tot ce inseamna superstitie, magie etc... S-au schimbat valorile la care oamenii se raporteaza, omul isi doreste acum bani, femei, un paradis terestru... Societatea trece printre criza morala. Dovezile cotidiene ale prezentei lui Dumnezeu sunt tratate de oameni ca si curiozitati bune de inramat pe prima pagina a ziarelor, iar religiozitatea a inceput sa se confunde cu un ritualism sec si exagerat. E una din indatoririle Bisericii sa faca fata acestor provocari, spune Constantin Stoica. Si, in primul rand, preotul trebuie sa dea dovada de toleranta pentru a isi castiga publicul caruia sa-i transmita cuvantul Evangheliei.

NEVOIE DE AJUTOR. Psihologii sustin ca superstitiile sunt dovezi de slabiciune. Recurgem la superstitii atunci cand ne simtim depasiti de complexitatea unei situatii si instrumentele logico-rationale cu care intelegem si rezolvam de obicei problemele dau gres, spune si psihologul Daniel Bichis. Tot ceea ce nu putem controla rational, dar ne place si ne da satisfactie sau ne sperie si ne doare este predispus la a genera superstitii, crede psihologul. Intr-o astfel de situatie, Bichis spune ca suntem in postura copilului care ridica din umeri si priveste plin de incredere si speranta la adultul de langa el, si, asemeni acestuia, acceptam si urmam orbeste sugestia venita de la orice persoana careia ii acordam incredere si autoritate: persoanele in varsta si cu multa experienta, preotii, consilierii de toate culorile si specializarile, mass-media, cartile sau Internetul. Este o reminiscenta a gandirii magice, prin care incercam sa imbunam soarta, sa scapam de ghinion.

Preotul trebuie sa spuna credinciosilor ca adevarul de credinta nu este superstitie. Exista, din pacate, in aceasta perioada o apetenta spre astfel de manifestari, pentru tot ce inseamna superstitie, magie etc... S-au schimbat valorile la care oamenii se raporteaza, omul isi doreste acum bani, femei, un paradis terestru... Societatea trece printre criza morala - Parintele Constantin Stoica consilierul de presa al Patriarhiei

×