x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ultimele locuri de Revelion la Durau

Ultimele locuri de Revelion la Durau

14 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
In statiunea Durau, locurile la pensiuni si vile pentru Revelion au fost rezervate aproape in totalitate. Turistii mai pot gasi camere libere de Anul Nou la hoteluri si cateva locuri pentru Craciun la cabane. Turistii mai pot gasi inca locuri pentru Anul Nou la hotelurile din Durau. Camerele la pensiuni au fost rezervate inca din toamna de romanii dornici sa petreaca o vacanta in Muntii Ceahlau.
IOHANNA ONACA PURDEA

SARBATORI. La Cabana Fantanele mai gasiti locuri numai de Craciun, de Revelion fiind rezervata in intregime
Statiunea Durau de la poalele Muntelui Ceahlau este situata la altitudinea de 780-800 de metri, intr-o zona foarte pitoreasca. Vizitat de turisti atat vara, cat si in sezonul rece, Duraul este un loc ideal pentru odihna, drumetii, dar si pentru schi.

PENSIUNI PLINE. Daca nu v-ati rezervat pana acum locuri pentru Sarbatorile de iarna la Durau, trebuie sa va grabiti pentru ca puteti sa mai gasiti oferte la hoteluri si cabane.

In general, pensiunile sunt pline, proprietarii acestora facand rezervari pentru Craciun si Anul Nou inca de la inceputul toamnei. Nu mai avem nimic, locurile s-au dat inca din luna septembrie. Am cautat pentru niste prieteni locuri la alte pensiuni din localitate, dar nu am gasit, ne-a declarat Cezar Mocanasu, proprietarul Pensiunii Gabriela, clasificata la trei margarete. El a spus ca in perioada Revelionului, pretul unui loc intr-o camera dubla este de 1,5 milioane de lei pe zi, cu pensiune completa.

ANUL NOU LA HOTEL. Locuri de Sarbatori mai gasiti la Hotelul Bradul, de trei stele, sau la Hotelul Brandusa, clasificat la doua stele. Un pachet de patru zile, cu trei nopti de cazare, doua pensiuni complete si doua mese festive costa 8 milioane de lei de persoana la Hotel Bradul, ne-a declarat Mariana Cibi, cea care se ocupa de administratia Hotelurilor Bradul si Brandusa. Acelasi pachet turistic costa 7,5 milioane de lei de persoana la Hotelul Brandusa. Mai avem destule locuri si ii asteptam pe turisti de Sarbatori, a mai spus Mariana Cibi.

La Hotelul Cascada, de trei stele, pachetul de Anul Nou, oferit de agentia Europa Travel in perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, costa 9,9 milioane de lei de persoana (loc in camera dubla). In pret este inclusa cazarea pentru trei nopti, doua pensiuni complete si doua mese festive (de Revelion si Carnaval). Daca alegeti pachetul de cinci zile, veti scoate din buzunar cate 12 milioane de lei de persoana.

CRACIUN LA CABANA. De Craciun mai sunt cateva locuri libere la cabane, precum si la Centrul Ecumenic. La acesta din urma, o noapte de cazare in perioada Craciunului costa 600.000 de lei/camera cu doua paturi. La Cabana Dochia, pretul unui loc intr-o camera dubla este de 220.000 de lei pe noapte, in timp ce un pat intr-o camera cu patru locuri costa 120.000 de lei. Si Cabana Fantanele, situata la 1.220 de metri altitudine, mai poate primi turisti de Craciun. Aici, un loc intr-o camera cu pat dublu costa 240.000 de lei pe noapte, in timp ce tariful pentru un loc intr-o camera cu patru paturi este de 110.000 de lei/noapte.

TARIFE
Cei care doresc sa petreaca un sejur la Durau in primele saptamani ale anului viitor vor gasi, cu siguranta, mai multe locuri. La un hotel de trei stele, dupa 3 ianuarie veti plati intre 400.000 si 450.000 de lei pentru un loc. La doua stele, un loc dupa Sarbatori costa intre 300.000 si 390.000 de lei pe noapte. Si la Centrul Cultural Pastoral puteti sa va cazati dupa Anul Nou, tariful pentru un loc intr-o camera dubla fiind de circa 300.000 de lei pe noapte. Daca in perioada Craciunului si Revelionului pensiunile sunt arhipline, dupa Anul Nou acestea pot primi o noua serie de turisti.

.

.

.

Farmecul manastirilor nemtene

SIMBOL. Manastirea Neamtului, o emblema a Moldovei
Odata ajunsi in Durau nu puteti pierde ocazia de a vizita o parte dintre frumoasele manastiri din zona: Durau, Secu, Agapia, Varatec sau Neamt. Aceasta din urma, situata la 15 kilometri de Targu-Neamt, este cel mai important centru artistic, cultural si religios al Moldovei medievale, pastrand cea mai mare biblioteca manastireasca din tara. Biserica Manastirii Neamt a fost ctitorita in timpul domniei lui Stefan cel Mare si Sfant (1497) si adaposteste moastele sfantului necunoscut, mormantul Sf. Paisie Velicicovski si o impresionanta cripta cu oasele calugarilor care au trait aici. De la Manastirea Neamt se pot face drumetii la Schitul Vovidenia, Schitul Pocrov, Schitul Icoana sau Carbuna.

Manastirea Secu, amplasata la 17 km de Targu-Neamt, a fost construita in anul 1602. In 1821, in timpul Eteriei, aici au fost ucisi patrioti romani si greci de catre turci, iar locasul a fost incendiat. Manastirea Agapia, ctitorita in secolul al XVII-lea de hatmanul Gavriil, este cunoscuta pentru pictura lui Nicolae Grigorescu, realizata in 1858.

.

.

.

CAT COSTA CAZAREA IN DURAU
PENSIUNE
STELE
PERIOADA
PRET
Hotel Bradul ***

Revelion, 3 nopti

ianuarie-februarie

8.000.000 lei/pers. **

450.000 lei/pers./dbl*

Hotel Brandusa **

Revelion, 3 nopti

ianuarie-februarie

7.500.000 lei/pers. **

390.000 lei/pers./dbl*

Hotel Bistrita **

Revelion, 3 nopti

ianuarie-februarie

7.600.000 lei/pers./dbl**

300.000 lei/pers./dbl*

Centrul Ecumenic **

Craciun

ianuarie-februarie

600.000 lei/dbl*

590.000 lei/sgl*

Vila Cristina *** Revelion, 3 nopti 6.800.000 lei/pers. **
Cabana Dochia Craciun 220.000 lei/pers./dbl*
Cabana Fantanele Craciun 240.000 lei/pers./dbl*

Legenda: sgl - camera single dbl - camera dubla * pret/zi ** pachet turistic

.

.

.

.

.

Schi si drumetii pe Muntele Ceahlau

Situat la poalele Ceahlaului, Duraul poate reprezenta un punct de atractie pentru amatorii odihnei active. Statiunea ofera facilitati pentru practicarea sporturilor de iarna, fiind si un punct de pornire pentru drumetii montane.
FLORINA ZAINESCU

AGREMENT. In asteptarea primilor fulgi de nea pe partia din Durau, turistii pot face drumetii prin Cheile Bicazului
In Durau exista o partie de schi care are 450 de metri lungime si 35 de metri diferenta de nivel. Un derdelus usor, destinat in special incepatorilor. Partia Durau nu este dotata cu instalatie de nocturna si nici cu tunuri pentru zapada artificiala, dar dispune de instalatie de transport pe cablu - un baby schi in lungime de 400 de metri. Turistul se prinde cu crosa de o sufa si este tras spre varful partiei, explica Catalin Ursarescu, directorul Centrului Ecumenic din Durau, centru care imprumuta turistilor echipamente de schi.

IN ASTEPTAREA ZAPEZII. Instalatia si partia sunt pregatite pentru primirea turistilor. Totul este sa ninga la timp, a adaugat acesta. Pentru ca, din pacate, iarna nu si-a scuturat inca pletele-i dalbe peste pantele Ceahlaului. Drept urmare, nici tarifele pentru inchirierea echipamentelor de schi sau sanius nu au fost stabilite. Preturile vor fi probabil asemanatoare cu cele de anul trecut, cand un echipament complet - clapari, bete si schiuri - se putea inchiria cu 150.000 de lei pe zi, ne-a declarat Catalin Ursarescu.

CU RUCSACUL IN SPATE. In afara de schi, cei care au optat sa-si petreaca vacanta de iarna la Durau pot face drumetii in Ceahlau. Una dintre destinatii poate fi cascada Duruitoarea, cu un impresionant jet de apa si zgomot asurzitor - sunetul apei ce cade de la 100 de metri inaltime poate fi auzit de departe. O scara de lemn ii cocoata pe curiosi la 30 metri de la baza cascadei, pe o platforma care rupe perdeaua de apa in doua caderi diferite. In plus, in acest sezon se pot face doua trasee: statiunea Durau - Cabana Fantanele - Piatra Lata - stanca Panaghia - sub Varful Toaca - Cabana Dochia si Cabana Izvorul Muntelui (aflata in apropierea Duraului) - Curmatura Lutu Rosu - cabana Dochia. Cu cateva conditii: echipament adecvat si o documentare temeinica asupra itinerariului, situatiei intretinerii marcajelor si asupra prognozei meteo, dupa cum recomanda salvamontistii nemteni care au in grija aceasta zona. Primul urcus (Durau - Dochia) dureaza trei ore, trei ore jumatate si este marcat cu banda rosie. Este una dintre primele cai de acces spre inaltimile Ceahlaului, amenajata inca din anul 1835. Cea de-a doua ascensiune dureaza la fel de mult, fiind insemnata cu banda albastra.

DE VAZUT. De la Durau se poate ajunge foarte usor si in statiunea Lacul Rosu. Iar peisajul este foarte frumos, caci drumul trece pe langa lacul de acumulare Izvorul Muntelui - cunoscut si sub numele de Lacul Bicaz, acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania - si prin impresionantele Chei ale Bicazului. Se mai pot vizita, de asemenea, ruinele Palatului Cnejilor, datand din secolul al XVII-lea si satul Grumazesti, aflat la 10 kilometri de Targu Neamt. Acesta este vestit pentru sculpturile traditionale in lemn - iconostase, mobila bisericeasca, mobila sculptata - iesite din mainile locuitorilor sai.

INVESTITII. In statiune nu s-a prea investit in ultimii ani, spun localnicii, desi posibilitati ar exista. La Durau nu s-a facut aproape nimic pentru turism dupa Revolutie, spune nemultumit Cezar Mocanasu, proprietar de pensiune. Nu avem nici agentie de turism in zona, fiecare isi cauta clientii, mai ales prin intermediul targurilor de turism sau al ANTREC (Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural - n.r.), mai spune Mocanasu. Sperante de revigorare a turismului sunt insa, pentru ca se pare ca exista un proiect pentru amenajarea de teren schiabil pana la 1.500 de metri si a instalatiei de telescaun aferente, printr-un parteneriat public-privat.

BISERICA
Manastirea Durau a fost ctitorita in secolul al XVII-lea. Actuala biserica poarta hramul Buna Vestire si a fost ridicata in locul unui vechi schit de maici. Dupa aproape doua secole, maicile s-au risipit si in locul lor au sosit calugari de la Schitul Hangu. In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea si la inceputul veacului urmator s-au construit in jurul bisericii mai multe case calugaresti, marea majoritate a acestora fiind demolate, dupa 1970, cu prilejul construirii statiunii climaterice Durau. Valoarea monumentului de la Durau rezulta insa din calitatile deosebite ale picturii pe care Nicolae Tonitza si elevii sai au executat-o in anii 1935-1937. Artistul a folosit o tehnica unica in fresca bisericeasca: pictura in ceara. Tonitza a introdus in cele opt scene pictate personaje si elemente laice preluate din peisajul, din portul si din tipologia umana locala. Frescele si-au recapatat stralucirea in 1969, cand pictura a fost curatata cu deosebita grija.

LEGENDE
Despre Muntele Ceahlau circula de-a lungul veacurilor mai multe legende, povestite din tata in fiu. Cea mai cunoscuta este legenda babei Dochia. Crezand ca a venit vremea buna, baba a urcat o data cu fiul ei pe munte sa numere oile. Imbracata cu noua cojoace, Dochia a continuat sa urce si pe masura ce se incalzea, mai lepada cate unul din cojoace. Legenda spune ca baba a ajuns numai in camasa in varful muntelui, unde a prins-o o vifornita de au inghetat si ea, si oile. O alta legenda pomeneste de Muntele Ceahlau, care ar fi fost ridicat din porunca imparatului roman Traian pentru a-i apara pe locuitorii acestor locuri de hoardele barbare venite de la Rasarit.

INFO
Durau este o statiune de odihna si tratament deschisa in toate anotimpurile anului situata in judetul Neamt, la poalele Muntilor Ceahlau. Mai exact, ea se afla la o altitudine de 780-800 de metri, la 6 kilometri SV de comuna Ceahlau (de care apartine din punct de vedere administrativ) si la 60 kilometri NV de municipiul Piatra-Neamt.

ACCES. In statiune puteti ajunge cu masina, pe DN 15 (Turda - Targu-Mures - Piatra-Neamt - Bacau), cu derivatie pe DJ 155 F din Bistricioara (16 km) sau de la Bicaz-baraj (28 km). Exista posibilitati de acces si dinspre Iasi, prin Poiana Largului, dinspre Vatra Dornei, tot prin Poiana Largului si dinspre Borsec, prin Tulghes. La Durau se poate ajunge si cu microbuzele care fac legatura intre Moldova si Transilvania. Coborati la Bicaz-baraj, de unde trebuie sa luati un alt autobuz pana in Durau. Daca preferati trenul, este bine sa stiti ca cea mai apropiata gara este Bicazul, de unde va trebui sa luati un microbuz. CurA. Climatul subalpin tonic-stimulant, aerul curat, fara praf si atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura din Durau. Sejururile in aceasta statiune sunt recomandate pentru odihna, dar si in tratamentul nevrozelor astenice, al starilor de slabiciune, al anemiei, pentru refacerea dupa eforturi psihice sau intelectuale.

TRASEE SI DRUMETII. La Durau exista o partie de 450 metri lungime, care are un grad mic de dificultate, fiind ideala pentru incepatorii in ale schiului. Si cei care vor sa mearga la sanius vor gasi aici cateva derdelusuri. In plus, aveti posibilitatea sa faceti drumetii pe munte. Pe timp de iarna sunt accesibile doua trasee: Durau - Cabana Fantanele - Cabana Dochia si Izvorul Muntelui - Curmatura Lutu Rosu - Cabana Dochia. Si nu uitati de Cascada Duruitoarea. Din statiune puteti face excursii la manastirile din nordul Moldovei. Se mai pot vizita rezervatia de zimbri, Casa de vara Mihail Sadoveanu, Casa memoriala Ion Creanga si Cheile Bicazului. Salvamont. Echipele Salvamont pot fi contactate la numerele de telefon 0233-25.66.59 sau 0788-61.54.90 (baza de interventie Dochia).

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×