x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ultimul tren pentru case ieftine

Ultimul tren pentru case ieftine

16 Feb 2005   •   00:00

IMOBILIAR
Anul 2005 va aduce o explozie de noi constructii. Numai in Bucuresti vor aparea 12 noi cartiere rezidentiale, precum si 70.000 de noi mp de spatii de birouri. Hypermarket-urile se extind in tara, fiecare capitala de judet va avea cel putin doua supercomplexuri. Integrarea Romaniei in UE va duce la o dezvoltare puternica a sectorului, dar si la cresteri de preturi.

Piata imobiliara ia avant in acest an

Cartierele rezidentiale, cladirile de birouri si constructia de hypermarketuri vor fi afaceri prospere in 2005.
DANIELA IVAN

BANEASA. Toata zona din jurul Padurii Baneasa este un santier. Aici sunt in constructie noua cartiere rezidentiale
Zeci de cartiere rezidentiale se vor ridica in acest an in Bucuresti, in zona Baneasa, in perimetrul Voluntari, Iancu Nicolae, Ionescu Sisesti, Scoala Americana. Exista si cativa antreprenori care vor construi in interiorul orasului, unde au gasit cu greu terenuri. Principalele proiecte aflate in derulare sunt impartite in mai multe categorii, precizeaza Sorin Lacusta, senior broker la departamentul vanzari rezidentiale al companiei Regatta Real Estate. Pentru segmentul 150.000-200.000 de euro exista un numar relativ mic de oferte in comparatie cu cererea, care este mult mai mare. Totusi, cateva nume ar fi de remarcat: Impact, Ibiza, Madrid, Salcia, Lake Side Park, precum si alti investitori independenti, a declarat Lacusta.

Insa, pe sectorul valoric de 200.000-300.000 de euro, piata este mult mai generoasa, cu un echilibru mai bun intre cerere si oferta. Si aici sunt asteptate aparitia unor noi complexuri rezidentiale, sustine Sorin Lacusta.

CEREREA. Cea mai mare cerere se intalneste in jurul valorii de 150.000 de euro, unde oferta nu va acoperi nici in acest an cererea. In anul 2005 este posibil sa apara supraoferta la valori de peste 200.000 de euro, unde numarul de cumparatori nu este foarte mare, iar concurenta cu apartamentele de lux din zona de Nord va fi resimtita, declara reprezentantul companiei Regatta. El adauga ca zona Baneasa este inca accesibila pentru multi cetateni romani, pentru valori cuprinse intre 150.000-200.000 de euro. Exista si un segment de populatie care poate cumpara si peste aceste valori, dar este redus, comparativ cu cumparatorii veniti din afara tarii.

PRETURI. Metrul patrat construit este in acest moment de 600 euro/mp, nivel mediu, la care se adauga si pretul terenului, in functie de locatie, spune Sorin Lacusta. El adauga ca un teren amplasat intr-o locatie buna inseamna un pret aproximativ de 160-200 euro/mp, iar intr-o locatie mai putin avantajoasa, un pret de 80-100 euro/mp teren.

NOI ZONE REZIDENTIALE IN CAPITALA

Bucurestii Noi

In imediata vecinatate a Restaurantului 2 Cocosi va aparea un microcartier compus din 3 blocuri P + 4, care insumeaza 130 de apartamente cu 2 si 3 camere. Acestea au preturi intre 32.900-49.000 de euro + TVA.

Baneasa - Voluntari

Noua cartiere rezidentiale sunt acum in constructie in zona Baneasa - Voluntari, din Bucuresti. Aici vor aparea vile, ale caror preturi sunt cuprinse intre 100.000-500.000 de euro.

Lacul Tei

500 de apartamente se vor construi in 11 blocuri, care vor forma un complex rezidential in cartierul Lacul Tei. Acesta va fi amplasat pe terenul ocupat de fosta fabrica de paine Dambovita.

Pantelimon

Pe malul lacului Pantelimon se vor ridica 38 de case in cartierul rezidential Swan Lake Village. Pretul unei asemenea locuinte este de 170.000-180.000 de euro, in care intra TVA si pretul terenului.

VILAFLORV
Executia complexului Vilaflor, amplasat in zona Iancu Nicolae, se va finaliza in luna mai. O vila aici costa 420.000 de euro si din cele sase locuinte ale minicartierului 3 sunt deja vandute. La inceputul lunii martie va incepe executia complexului Vilaflor-Intim, situat la 100 m de padurea Tunari, cu acces din Iancu Nicolae. Minicartierul va fi format din 4 vile duplex si are ca termen de finalizare luna iunie 2005. Costul unei locuinte este de 180.000 de euro. In zona de nord a Capitalei sunt in constructie mai multe minicomplexuri, executate de persoane private, dar acestea nu depasesc 6 vile. Nu au primit o denumire specifica, asa cum au primit celelalte complexuri. Ele se situeaza din punct de vedere valoric intre 250.000 de euro si 400.000 de euro, spune reprezentantul companiei Regatta.

TRIUMF
In Bucurestii Noi, in imediata vecinatate a Restaurantului 2 Cocosi va aparea un microcartier compus din trei blocuri P+4, care insumeaza 130 aparamente cu doua si trei camere. Acestea au preturi intre 32.900 si 49.000 de euro + TVA. In paralel vom dezvolta un proiect de 100 de apartamente de lux in zona Unirii, a declarat Leonard Buianu, director de vanzari la firma TriumfConstruct.

11 BLOCURI DE LOCUINTE
Grupul Niro va realiza in cartierul Stefan cel Mare din Bucuresti, pe o suprafata de 28.000 de metri patrati, un ansamblu rezidential care va include 500 de apartamente. Complexul va fi format din 11 blocuri cu un regim de inaltime P + 11 etaje, care vor ocupa 15.000 de metri patrati, si un parc cu o suprafata de 13.000 de metri patrati, cu gradini, alei pietonale, locuri de joaca, magazine si o piscina de vara. Apartamentele vor avea 2, 3 sau 4 camere si suprafete cuprinse intre 100 si 130 de metri patrati. Complexul rezidential va fi situat in apropierea intersectiei Soselei Stefan cel Mare cu Bulevardul Lacul Tei, pe terenul ocupat de fosta fabrica de paine Dambovita. Costul unui metru patrat se va situa in jurul a 500 de euro/mp. Lucrarile vor incepe in cel mult doua luni, iar intreg cartierul va fi finalizat in doi ani, insa in mai multe etape.

SALCIA
In zona Scolii Americane, in apropierea gradinii Mark Twain, se va ridica ansamblul rezidential Salcia, format din 27 de vile P + 1. Complexul este realizat in proportie de 40% si vandut in proportie de 80%, sustine developerul. Pretul unei vile este de 150.000 de euro + TVA, pentru o suprafata construita de 202 mp plus o arie de teren de 300 mp. Intreg complexul va fi finalizat la finele anului 2005.

SWAN LAKE
Pe malul lacului Pantelimon vor demara lucrarile pentru constructia unui nou ansamblu rezidential, denumit Swan Lake Village. Cartierul va cuprinde 38 de vile cuplate P + 1, care se vor intinde pe 40.000 mp. Pretul de vanzare a unei locuinte este de 170.000-180.000 de euro, in care intra TVA si pretul terenului.

IMPACT
Impact si-a propus sa construiasca in acest an 1.100 de case in cateva cartiere rezidentiale - Traian Vuia, Green Field si Azur 3 (din Bucuresti) si cate unul in Constanta, Brasov, Cluj si Timisoara. Toate cele trei cartiere bucurestene vor fi ridicate in zona Pipera - Baneasa, fiind compuse din trei tipuri de vile, Junior, Prestige si Fridom, vile care exista deja in majoritatea cartierelor construite de Impact. Desi aceste vile au un pret de catalog, chiar in aceste zile se vor opera modificari, asa incat nu se poate preciza care va fi costul lor in momentul in care va incepe contractarea in noile cartiere, sustin reprezentantii firmei. Oricum, preturile se vor incadra in segmentul 150-200.000 de euro.

IBIZA
In spatele Scolii Americane de pe Soseaua Pipera - Tunari se vor ridica alte doua complexuri rezidentiale: Ibiza Golf si Ibiza Golf & Light. Primul complex este alcatuit din 38 de vile, iar cel de-al doilea, din 36 de case. Ca element distinctiv, o parte dintre aceste vile vor avea crama la subsol. Preturile estimative ale caselor ce vor fi construite in Complexul Ibiza Golf & Light sunt cuprinse intre 285.000 euro + TVA si 400.000 euro + TVA, ne-au precizat reprezentantii companiei. Aceste complexuri sunt de o calitate deosebita, fiind dotate cu piscine, gradini, terenuri de minigolf, finisaje de cea mai buna calitate, bai si bucatarii complet utilate.

Hypermarketurile se extind in tara

DECIZIE. Resedintele de judet vor avea un supermarket
Anul 2005 va insemna o explozie a magazinelor de tip supermarket si mall in toata tara. Nume mari precum Tengelmann, Kaufland si miniMax Discount au anuntat ca vor deschide mai multe magazine in Romania, nu numai in Capitala, ci si in orase precum Brasov, Constanta, Timisoara, Targoviste, Urziceni, Slatina. Si retaileri consacrati isi continua extinderea. Reprezentantii Carrefour Romania au precizat ca in urmatorii doi ani vor deschide patru magazine in orase precum Galati si Ploiesti.

Reprezentantii Knaufland au anuntat ca vor deschide cate un magazin de tip hypermarket in toate judetele din tara, primul va fi deschis in a doua jumatate a anului. Si grupul german Tengelmann va inaugura un lant national de magazine Plus, din care 15-20 chiar in primavara acestui an. Concomitent, compania miniMAX Discount va deschide si ea cinci magazine atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari. In plus, retailerii deja prezenti in Romania vor continua extinderea. Carrefour va deschide alte patru hypermarketuri in Bucuresti, Galati, Ploiesti, Selgros va deschide la Oradea, Billa va construi trei supermarketuri la Braila, Galati si Sfantu Gheorghe. In afara de Bucuresti, Billa are in prezent magazine la Ploiesti, Arad, Timisoara, Cluj, Deva, Constanta, Galati, Craiova si Iasi. Insa, locatiile nu sunt inca dezvaluite din motiv de confidentialitate, piata imobiliara din zona crescand rapid.

Piata de birouri va creste cu 50% in anul 2005

AFACERI. 70.000 de metri patrati de spatii de birouri vor aparea in Capitala in sase cladiri imense
Piata spatiilor de birouri se va dubla in urmatorii doi ani. Numai in 2005 vor aparea 70.000 de mp de spatii de birouri de clasa A, amplasate in cateva cladiri majore (vezi tabel). Practic, in acest an piata va creste cu 50%, avand in vedere ca la sfarsitul anului 2004 stocul de birouri era de 150.000 de mp. Cererea de spatii de birouri a fost intr-o continua crestere in ultimele 24 de luni datorita dezvoltarii economiei si a anuntatei integrari in Uniunea Europeana. Aceasta tendinta de crestere va continua si chiar se va mari o data cu apropierea de anul 2007, a declarat Bogdan Georgescu, directorul general la compania imobiliara Colliers International El a adaugat ca piata de birouri din Romania este in plina expansiune. Se va dubla in urmatorii doi ani, si, probabil, in 2007 o sa fim la jumatate din piata poloneza si la doua treimi din cea din Cehia si Ungaria, estimeaza Georgescu.

CHARLES DE GAULLE PLAZA. Charles de Gaulle Plaza este cea mai mare cladire aflata in constructie in Romania si, totodata, una dintre cele mai mari imobile est-europene, realizata integral cu structura din otel si sticla. Cladirea de 15 etaje are o suprafata desfasurata de 40.000 mp, din care efectiv pentru inchiriat, 22.000 mp. Totodata, sub parter exista cinci niveluri, unde este organizata o parcare, care are o capacitate de 350 de masini. Ca un element de noutate, cladirea este prevazuta cu patru ascensoare panoramice, care au o viteza de deplasare de 2,5 m/s.

BUCHAREST BUSINESS PARK. Este o cladire de birouri de clasa A, formata din patru imobile independente, amplasata pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, imediat langa Casa Presei Libere. Dezvoltatorul, Portland Trust, ofera 18.000 de metri patrati de spatiu de birouri de clasa A de cea mai buna calitate, alaturi de 450 de locuri de parcare, amplasate atat la nivelul solului, cat si in subteran.

DOROBANTI 239. Alti 6.500 mp vor fi finalizati in Piata Charles de Gaulle, in noua cladire Dorobanti 239. Aceasta este amplasata langa Televiziune, intr-o zona in care sunt localizate foarte multe firme: ING Bank, Phillips, ABN Amro, Lukoil, Gillette, Aviva, Nokia, Ubisoft, Mercsharp & Dom, Agip, Texaco, Unilever, Xerox, Nestle, Global One, Compaq/Digital, DHL, HVB Bank, Alpha Bank, AIG, OMV, Alcatel, Altheimer & Grey, IBM, Allianz, BRD and Orange.

UNIMED. Este un imobil compus dintr-un demisol, sapte etaje, plus o galerie amplasata intre parter si primul etaj. Localizarea este ultracentrala, foarte aproape de intersectia din Piata Universitatii, pe Strada Tudor Arghezi nr. 8-10. Ofera toate facilitatile, aer conditionat, cablu de Internet, securitate 24 de ore din 24. In total, 8.354 de mp de spatii de birouri.

FLOREASCA TOWER. Constructia se va ridica in zona de nord a Bucurestiului, in Sectorul 1, langa lacul Floreasca, si va oferi pietei de birouri o suprafata de aproximativ 7.600 de mp de spatiu de birouri, amplasati la parter si pe cele 13 niveluri superioare. Cladirea va avea doua etaje de subsoluri, pentru cele 130 de locuri de parcare subterane oferite o data cu finalizarea lucrarilor.

CLADIRI FINALIZATE IN 2005
×