x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Un clip cu oamenide pe strada"

"Un clip cu oamenide pe strada"

09 Mar 2004   •   00:00
"Un clip cu oamenide pe strada"

Ne uitam de vreo luna la o reclama cu mafioti. Sunt "Baietii veseli" cu o firma mixta si anunt in ziar. Spotul are in prim-plan o lume pe care oamenii obisnuiti nu o cunosc, cea a traficantilor de fiinte umane.

"Anunt ziar: Firma mixta angajeaza cu contract de munca picolite Italia; salariu euro; rog seriozitate. 0740.........." Clipul care incepe asa este produs de agentia de publicitate Young&Rubicam si casa de productie Saga Film la cererea Fundatiei "Salvati copiii". Dupa cum ne marturiseste Dragos Popescu, director adjunct de creatie, s-a dorit crearea unui spot socant care sa nu forteze privitorul sa verse lacrimi. Filmuletul se adreseaza mai degraba intelectului, in viziunea creatorului. "Scenariile melodramatice abunda in campaniile sociale realizate pana acum, ti se smulge practic o lacrima, ma obliga sa plang", spune Popescu. Realizarea spotului a fost facuta cu un buget minim, cel mai mic folosit pana acum. Agentia de publicitate a lucrat gratis. Regizorul, Radu Munteanu, la fel. Casei de productie nu i s-a platit decat pelicula si developarea.

"Actorii nu sunt chiar actori"

Alegerea locatiei clipului a fost facuta pe criterii simple, trebuia sa fie ceva cat mai romanesc, mai aproape de realitate. Regizorul a dorit ca locul de filmare sa imbogateasca imaginea clipului, dar sa nu atraga atentia de la jocul actorilor, asa ca au ales un bar simplu, undeva langa Casa Armatei. Filmarile au tinut doar o zi.

"Actorii... nu sunt chiar actori, doar unii dintre ei, restul sunt oameni obisnuiti, de pe strada, alesi pentru infatisarea lor, dar si pentru talentul lor actoricesc. Chiar seful lor nu e actor, e un om simplu de pe strada", mentioneaza domnul Popescu. Actorii au redat cinismul, sadismul "baietilor veseli", oameni care cu o suma infima investita in cumpararea unui loc pentru un anunt in ziar pot distruge viata unor fete disperate sau naive, care-si pun viitorul in mainile unor necunoscuti.

"Tinerele sa nu mai fie naive..."

Tinta acestui clip sunt tinerele pe care saracia lucie le face sa fie mult mai credule si mai dispuse sa-si riste viata: "Fetele astea termina liceul, nu au unde sa se angajeze si devin pietre in casa, risca si asa se nasc cazurile de femei batute, maltratate poate chiar ucise", spune Popescu.

Mesajul acestui clip de 45 secunde este in viziunea lui Popescu "Mai fetelor, nu mai fiti naive, nu va mai lasati pacalite, in spatele unui petic de hartie se poate ascunde o tragedie, verificati inainte!".

Scenariul spotului a fost realizat de cei de la Saga Film, ceva simplu, dar care sa dea oamenilor, in special femeilor de gandit.

Replicile personajelor exprima exact ideea centrala a clipului, "Baietii veseli" nu au sentimente, pentru ei primeaza banul, nu fiintele umane.

Clipul a fost difuzat de la inceputul anului, dar nu dispune de un buget media, el va fi difuzat doar cat vor dori posturile de televiziune sa-l difuzeze.

"Ti-am pregatit pat la noi in celula"

Young&Rubicam si organizatia "Salvati copiii" au fost anul trecut protagonistii unor disensiuni chiar in Parlamentul Romaniei. Clipul "Detinutii - Ti-am pregatit un pat la noi in celula" se difuza deja pe posturile de televiziune. Mesajul acestei campanii era: "Nu va mai bateti copiii". Gabriela Alexandrescu, presedintele organizatiei "Salvati copiii", a fost tinuta trei ore in sedinta de membrii Comisiei de Cultura din Parlamentul Romaniei. I se reprosa duritatea clipului, care putea strica imaginea Romaniei in Europa. Gabriela Alexandrescu a reusit sa-i convinga pe membrii comisiei sa permita difuzarea clipului in continuare si ca mesajul clipului nu este unul daunator Romaniei.

Adrian Tuli, de la cimitir la publicitate

Personajul principal al acestui clip, Seful, este interpretat de Adrian Tuli, seful groparilor de la Cimitirul Sfanta Vineri. Tuli a debutat ca actor la varsta de 50 ani in filmul "Furia", cu acelasi regizor, Radu Munteanu. Apoi a jucat in spotul cu detinuti al aceluiasi regizor. Acesta l-a racolat din service-ul auto preferat a lui Tili. Actorul regreta ca a descoperit aceasta meserie atat de tarziu. Chipul lui de dur impresioneaza, dar omul din spatele camerelor de filmat este sensibil, un om pe care munca de la cimitir nu l-a schimbat: "Nu pot eu sa joc teatru cu oamenii care vin aici. Ei vin cu necazuri... Ba, de cateva ori am plans si eu cu ei... Murisera niste tineri..." (COSTIN ANGHEL)

×