x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Un giga de spam

Un giga de spam

21 Apr 2004   •   00:00

Nu, nu este vorba de super e-mailul pe care il pregatesc cei de la Google. Din pacate insa, nu este nici o metafora. Este de ajuns sa imi deschid conturile de e-mail de pe Yahoo sau Hotmail - pline ochi de reclame idioate si inutile, si sa incep sa le plivesc.

Si vorbim aici de companii care arunca milioane de dolari pe fereastra, doar-doar or reusi sa-si curete serverele de ciuma asta electronica. Rezultatul este insa aproape egal cu zero. Din o mie de mesaje care imi tintesc conturile acelea - intre noi fie vorba, pe care am renuntat de mult sa le folosesc pentru ceva util - din aceasta mie, e suficient sa scape o suta pe zi. Si deja serviciul de e-mail devine inutilizabil.

Scufundate intr-o avalansa de reclame la cazinou-uri on-line, medicamente naturiste si site-uri XXX, banguind aiurea ca o sticla naufragiata intr-un ocean de mesaje virusate, e-mailurile mele nu mai au aproape nici o sansa sa ajunga la destinatie.

Sincer, cred ca s-a trecut de mult de stadiul in care trebuia 〞sa se faca ceva". E-mailul, ca mijloc de comunicatie, e pe cale sa moara. Ce vor pune in locul lui, e prea devreme sa ghicesc. SMS-ul? Este pe bani (si deja exista tentative, inca timide, de a-l invada cu mesaje publicitare). Un alt e-mail? Poate, dar fundamental diferit de cel pe care il stim cu totii.

Posta electronica nu are nici macar doua decenii si meschinaria unor indivizi e pe cale de a o demonta si vinde, bucata cu bucata. Si de parca asta nu ar fi de ajuns, ceea ce intelegeam acum zece ani ca este Internetul s-a schimbat dramatic. Multimedia, radioul si feed-urile video au invadat HTML-ul, l-au impins la coltul rusinii si sunt pe cale de a-l scoate cu totul din joc. Poate ca dintre toate elementele care compun aceasta lume, e-mailul avea cele mai multe sanse sa supravietuiasca. Era comunicare, era global si era gratuit. Hopa... ce este becul asta care se aprinde?

E o discutie deja demna de forum, sora cu dezbaterile interminabile despre conspiratia virusi-antivirusi. Singurul raspuns viabil, in astfel de teorii, este de gasit in portofel. Al cui se umfla si al cui scade? Este vreo companie dispusa sa cheltuiasca vreun cent (doar) de dragul utilizatorului de e-mail gratuit? Ma tem ca nu, altfel nu s-ar chema capitalism. Milioanele se cheltuiesc doar atunci cand pe partea cealalta ies dublate.

Politica asta cu magarul si morcovul, practicata fara scrupule ani de zile, isi arata acum roadele. Deloc placute la gust. Si destelenirea gradinii in care putini au intrat pe poarta si multi au sarit gardul s-ar putea sa coste prea scump.

Revin, totusi, la e-mailul de un giga de la Google. Si ma intreb daca oamenii aia au curaj, sunt inconstienti sau pur si simplu nu le pasa ca vor stoca pe servere cea mai mare colectie de gunoaie electronice. Cine afla primul raspunsul, sa-mi scrie. Pe forum.

Ciprian Dudau - Procesorul de serviciu

×