x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Un nou val de gripa ne ameninta

Un nou val de gripa ne ameninta

10 Feb 2004   •   00:00

O data cu scaderea gradelor din termometru se preconizeaza un nou val de gripa.

Schimbarile bruste de temperatura afecteaza in special cardiacii, varstnicii, copiii si persoanele cu sistemul imunitar slabit. Medicii atrag atentia ca dintre virozele respiratorii, gripa este cea mai frecventa in perioadele cu fluctuatii de temperatura. MAGDA MARINCOVICI

Desi cifrele oficiale arata ca in ultimele doua saptamani virusul gripal a batut in retragere, medicii nu exclud un nou varf al gripei. Si aceasta deoarece schimbarile bruste de temperatura din aceasta perioada sunt mai periculoase decat frigul, favorizand revenirea in forta a virozelor.

VIROZE. Dintre afectiunile respiratorii de sezon provocate de fluctuatiile de temperatura, gripa este cea mai frecventa. Trebuie retinut ca persoanele care s-au vaccinat antigripal chiar nu au motive de ingrijorare. In cel mai rau caz pot face o raceala usoara. Cei mai expusi gripei sunt batranii, copiii, persoanele cu afectiuni cronice, mai ales daca nu s-au vaccinat. Pentru ca aceste persoane fac fata mai greu modificarilor de temperatura, ele sunt foarte vulnerabile in fata virusului gripal.

INIMA. Organismul omului, ca de altfel al tuturor vietuitoarelor, simte ca pe un stres suplimentar modificarile bruste de temperatura. Pentru a face fata acestui fenomen, in organismul omului apare la nivelul vaselor de sange asa-numita vasoconstrictie - cu scopul de a conserva caldura - in momentul trecerii de la cald la frig. Astfel, organismul isi ia masuri de adaptare la fluctuatiile de temperatura. Dar la unii adulti si varstnici, adaptarea se face mai greu, cedand in punctele mai vulnerabile. Inima este unul dintre punctele sensibile.

REUMATICII. Ceata, umezeala si scaderea temperaturii ii afecteaza si pe reumatici. Durerile reumatice cresc in intensitate mai ales in zona articulatiilor. Aceiasi factori meteorologici au influente negative asupra persoanelor suferinde de astm. Pentru a face fata trecerii rapide de la frig la cald si invers, atat cardiacii, cat si astmaticii trebuie sa respecte strict tratamentele prescrise de medici.

Cura de vitamina C "Cea mai buna solutie de a ajuta organismul sa se adapteze la fluctuatiile de temperatura este cura de vitamina C. Pentru acest sezon, sursele cele mai comode de vitamina C sunt: lamaile, portocalele, grepfruit, kivi proaspete, mancate zilnic intre mesele principale", este de parere medicul de familie Doina Mihaila, presedinta Patronatului National al Medicilor de Familie. De asemenea, foarte indicat este ceaiul de macese, gratie aportului insemnat de vitamina C. "Avand in vedere ca persoanele cu sistemul imunitar scazut sunt mai expuse in aceasta perioada, acestora le este indicat sa aiba un regim alimentar echilibrat. De asemenea, sa diminueze consumul de alcool si numarul tigarilor", mai precizeaza medicul Doina Mihaila.

×
Subiecte în articol: temperatura