x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Un timbru de 100.000 de euro

Un timbru de 100.000 de euro

26 Mar 2004   •   00:00

E ca la jocurile de noroc sau ca la rummy cand iti intra exact piesa de care aveai nevoie... Filatelia este un hobby, o pasiune, dar si o investitie profitabila.

Exista timbre la fel de valoroase cat o pictura sau o sculptura celebra. Si exista oameni capabili de orice pentru a intra in posesia unui timbru rar. Cu cat mai rar, cu atat mai valoros.

Simbol al independentei

Cele mai pretioase marci postale romanesti sunt "Cap de Bour" de 27 de parale, de 54 de parale, de 81 de parale si de 108 parale. In cataloagele filatelice, ele sunt evaluate la 10.000-30.000 de euro, dar in licitatiile internationale circula la pretul de 2.000 de euro pentru un exemplar stampilat din valoarea mai putin rara de 54 de parale. Un "Cap de Bour" nestampilat din valoarea de 27 de parale poate atinge cote de 100.000 de euro.

Tiraj mic

In lume nu mai exista decat vreo 750 de astfel de timbre, pastrate cu mare grija in muzee sau in colectii particulare. Povestea lor a inceput in 1858, cand Principatul Moldovei, din dorinta de a-si afirma independenta fata de Imperiul Otoman, a decis emiterea unor timbre pe care era prezentata stema tarii - capul de bour. Tiparite cu o presa manuala, bucata cu bucata, "Cap de Bour" au avut un tiraj foarte mic, deoarece corespondenta intr-o tarisoara ca Moldova era redusa - prea putini oameni stiutori de carte. "Aceste timbre au circulat o perioada scurta de timp, cateva luni, pentru ca ulterior s-a schimbat tariful postal. Cele care ramasesera nevandute au fost retrase de pe piata si distruse ", a explicat Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane, de ce sunt atat de rare si, implicit, pretioase aceste marci.

O scrisoare de 350.000 de euro

"Si devin mult mai valoroase cand se intalnesc pe scrisori, pentru ca scrisorile in general s-au distrus, au mai ramas putine", a declarat Pascanu. De altfel, una din piesele de varf ale filateliei romanesti este o scrisoare recomandata, circulata de la Galati la Iasi, francata cu o pereche si o marca de 108 parale "Cap de Bour" si evaluata la 350.000-400.000 de euro. Este un unicat care a trecut prin colectia lui Carol al II-lea, cea a regelui Farouk al Egiptului si acum se afla la Beato Vollenweider, patronul Casei de Licitatii Corinphila Auctions de la Zurich. "Marci de 81 de parale nu s-au gasit pe nici o scrisoare. Probabil ca, daca s-ar gasi un plic care sa aiba un "Cap de Bour" de 81 de parale, acesta ar valora peste 1,5 milioane de euro", a precizat Pascanu. De altfel, cel mai scump ziar din lume este neaosul Vulturul si Zimbrul. Acesta are nu mai putin de opt timbre "Cap de Bour" lipite pe el si valoreaza 3 milioane de euro.
FLORINA ZAINESCU


Distractie sau afacere?

"Filatelia e un hobby dificil. Trebuie sa cunosti zeci si sute de mii de timbre, sa le ai in cap. Cand vezi un timbru trebuie sa stii ce e si cu aproximatie cam cat costa", a declarat Pascanu. Pentru cei care cumpara timbre noi, le pun in clasoare si se uita la ele, filatelia este o joaca. Pentru altii insa, ea s-a transformat intr-o afacere. "Acestia sunt cei care cunosc si care domina fenomenul. Cand trec cu mana printr-un teanc de timbre, stiu din prima care din acestea sunt rare si scumpe", a precizat Pascanu. Timbrele valoroase au un pedigree, trec dintr-o colectie in alta. "Despre aproape toate timbrele rare se stie in ce colectii au fost. Cand au fost prima data semnalate, cine le-a preluat, cati ani a stat la fiecare", a spus Pascanu. De exemplu, un timbru "Cap de Bour" care a apartinut lui Carol al II-lea, a trecut mai apoi in colectia fostului presedinte al Statelor Unite, Roosevelt.

Curiozitati

  • Prima editie de marci postale a avut loc in Anglia si dateaza din 6 mai 1840: s-a tiparit un timbru cu valoarea de un penny, cu cerneala neagra, si altul in valoare de doua pence, cu cerneala albastra. Din 2.600 de propuneri despre ce sa se imprime pe aceste marci postale a fost ales portretul reginei Victoria.
  • Moldova a fost prima tara din sud-estul Europei care a emis o marca postala.
  • "Timbrele moldovene au iesit din canoanele vremii si din acest motiv au devenit foarte atractive pentru toti colectionarii. Stema le face pitoresti deoarece, de obicei, primele marci emise in toate tarile din lume reprezentau figuri monarhice - regi, imparati", a adaugat Pascanu.
  • Adevaratii colectionari prefera timbrele "uzate", adica cele stampilate, pe motivul ca acestea au fost lipite pe un plic, deci "si-au facut datoria".
  • In filatelie, timbrele cu "hibe" sunt foarte scumpe. O mica pata de cerneala sau o eroare grafica uneori vizibila numai cu lupa ridica valoarea unui timbru de 10, 20 sau 100 de ori.
  • Un timbru foarte valoros, daca e rupt, isi pierde din valoare: se vinde cu 6%-7% din pret.
×
Subiecte în articol: parale timbre bour timbru pascanu cap bour