x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Vanghelie la primarie

Vanghelie la primarie

15 Feb 2005   •   00:00

In 2000, Partidul Democrat avea o problema. Dincolo de jumatatea campaniei, candidatul PD era ca si inexistent. Atunci a fost lansat Traian Basescu. Era ministrul Transporturilor. A fost pentru prima oara cand un om politic parasea Guvernul pentru Primarie. In ciuda tuturor previziunilor, a castigat. De atunci, candidatura la functia de primar general nu mai este un act politic lipsit de importanta. Traian Basescu a schimbat perceptia fata de institutia Primariei. De atunci, fortele politice isi aleg altfel candidatii pentru Primaria Bucurestiului: cauta credibilitate, cauta vizibilitate, cauta seriozitate. Cred ca este normal, avand in vedere ca primarul Capitalei are nevoie de cele mai multe voturi, dupa presedintele Romaniei.

In 2004, toate formatiunile politice au cautat un contracandidat pentru Traian Basescu, nu neaparat un primar pentru Bucuresti. Si n-au gasit, dovada ca fostul primar a castigat cursa din primul tur. Bucurestenii i-au votat programul si i-au ascultat solicitarea: Dati-mi un consiliu!

Istoria nu tine insa cont de planuri. Ii place adesea sa le rastoarne. Retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala si continuarea ei de catre Traian Basescu ne pune iar in situatia de a alege. Partidele sunt puse din nou la incercare. Se cauta din nou campioni. Nu pot sa comentez in nici un fel propunerea PSD. Candidatul sau, Daniel Marian Vanghelie, a castigat din primul tur Primaria Sectorului 5. Poate ca el este campionul PSD, avand in vedere esecurile succesive ale acestui partid. In fond, formatiunile politice au abilitatea de a-si alege candidatii. Marian Vanghelie este optiunea PSD si o respect. Este oferta PSD pentru locuitorii Capitalei. Bucurestenii vor alege. Cred ca acum este vorba doar despre persoana. Programul l-au ales deja, el trebuie doar continuat.

Managementul traficului in Capitala, modernizarea parcului de mijloace de transport in comun, modernizarea liniilor de tramvai, reamenajarea parcurilor si a lacurilor din Bucuresti sunt numai cateva din planurile demarate de fostul primar general si care vor trebui continuate. Contorizarea locuintelor din Capitala a fost un act de curaj, pe care nimeni nu-l vedea indeplinit. S-a finalizat in proportie de 90 la suta. Continuarea planului de investitii pentru Capitala este insa cea mai importanta tinta a viitorului primar. In mandatul trecut, primarul PD a dorit construirea unei parcari in zona Garii de Nord si a pasajului Orhideelor-Titulescu. Orgoliile politicianiste au impiedicat realizarea lor. Ma bucur sa le aud catalogate acum ca fiind necesare, chiar din gura oponentilor initiali ai proiectelor. Parcajele supraetajate din zonele cu mari aglomerari de locuinte, reabilitarea strazilor secundare ale Capitalei, care erau incluse initial intr-un program de finantare externa si pe care, din pacate, tot luptele dintre fostul Consiliu General majoritar PSD si Traian Basescu le-au facut irealizabile.

Acum, majoritatea din Consiliul General, prefectul si Guvernul au aceeasi culoare politica. Nu vad nici un impediment in realizarea planurilor propuse si a celor care vor mai aparea pe parcurs. Doar daca istoria nu se va amesteca din nou. Se pare insa ca si ei a inceput sa-i placa portocaliul.
×