x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Vot obligatoriu

Vot obligatoriu

21 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI IN SECOLUL XX - 1922: INSTRUITI DE PRESA
In 1922, cine nu vota primea amenda de 500 de lei. Presa vremii avea grija sa-l instruiasca pe alegator sa intre singur in ghereta si sa nu-si uite creionul acasa.
MONICA IORDACHE

Click
Alegerile din 1922 au fost organizate si castigate de un guvern liberal, condus de Ion I.C. Bratianu. Alegerile s-au organizat in zilele de 5, 6 si 7 martie 1922 pentru Camera si 1, 2, 9 si 10 martie pentru Senat. Infruntarea s-a dat intre liberali si averescani in primul rand. Presa si-a luat in serios rolul educativ si le-a prezentat alegatorilor modul in care se va desfasura scrutinul. Iata ce scria ziarul Universul in 23 februarie 1922.

AMENDA. Cetatenii care au primit certificate de alegator sunt obligati sa voteze la sectiunea sau subsectiunea de care atarna comuna in care domiciliaza. Alegatorii cari nu-si vor exercita fara temei legal dreptul de vot se va trimite dinaintea judecatorului de ocol competent si se va pedepsi cu amenda pana la 500 lei.

DATE. Alegerile pentru Adunarea Deputatilor vor dura trei zile, iar pentru Senat doua. (...) Fiecare alegator gaseste indicata pe certificatul liberat de la sectie ziua cand ii vine randul sa voteze. In fiecare zi de alegere, votarea incepe la 8 dimineata si va dura pana la 8 seara, cu facultatea pentru presedintele de a o prelungi pana la 10 seara. Se suspenda operatia in timpul mesei de la ora 12.

GHERETE. Alegatorii sunt introdusi in sala de vot in serii corespunzatoare numarului gheretelor, fiecare local avand intr-o camera cateva gherete de lemn. Cetateanul prezinta certificatul de alegator presedintelui, care-i incredinteaza buletinul de vot. Acest buletin e o coala mare de hartie, cuprinzand patru pagini, pe care sunt tiparite toate numele candidatilor de pe listele cu semnele respective: crucea, ciocanul, luna, secera, drapelul etc... Alegatorul odata inchis in ghereta trebuie sa fie incredintat ca votul e secret si ca nimeni nu poate sti cum a votat. Acum iata cum procedeaza. Presedintele i-a incredintat, o data cu lista, o stampila si un creion. (Fiindca uneori se uita sau nu se da intentionat creionul, e bine ca cetateanul sa-si aiba creionul pregatit in buzunar de acasa). Daca vrea sa voteze o lista intreaga, pune stampila in mijlocul listei si de rest nu se mai intereseaza. Daca voieste insa sa voteze numai pe unii candidati de pe o lista si pe altii de pe alta, ii va sterge pe cei pe care nu ii vrea. Cei stersi insemneaza ca sunt suprimati, cei ramasi, buni.

REZULTAT. Alegatori inscrisi - 2.908.015; voturi exprimate - 2.210.370. In Camera Deputatilor, Partidul National Liberal a obtinut 227 de mandate; Partidul Taranesc - 40; Partidul Poporului - 12; Partidul National Roman - 25; Partidul Democrat al Unirii - 16; Partidul Taranesc Basarabean - 22; Partidul Socialist - 2; alte formatiuni - 25.

(Surse: Colectia ziarului Universul - 1922; Ion Lacusta Zece alegeri in Romania interbelica, Editura PRO, 1998)

Inainte de a implini lupta de guvernare, liberalii s-au ilustrat prin: majorarea taxei tramvaiului de la 1 leu la 1,50 lei cursa; majorarea hartiei de tigareta de la 1 la 3 lei carticica; majorarea pretului carnii de la 3 la 4 lei kg; majorarea pretului lemnelor de foc de la 50 la 60 lei suta de kilograme in depozitele publice; indepartarea functionarilor de cariera si mutarea slujbasilor statului de la un colt al tarii la celalalt - Ziarul Epoca

CU CIOMAGUL LA ALEGERI
Lupta politica cea mai crancena s-a dat intre Liga Poporului, condusa de gen. Averescu, cel care condusese guvernul format dupa alegerile din 1920, si liberali. Acestia din urma, sub conducerea lui Ion I.C. Bratianu, zis Vizirul, s-au instaurat in guvern la 19 ianuarie 1922. Liberalii au organizat alegerile si le-au si castigat. Cum detineau toate parghiile administrative, nu le-a fost greu sa impuna reguli care sa-i dezavantajeze pe opozanti. De exemplu, a fost suprimata libertatea intrunirilor electorale, sub pretextul atacurilor la adresa Coroanei. Mai mult, guvernul a fost acuzat ca a instaurat un sistem de teroare care trebuie sa falsifice vointa corpului electoral.
×
Subiecte în articol: partidul