x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Walter Zenga: Bunul simt inscrie mereu

Walter Zenga: Bunul simt inscrie mereu

20 Mar 2005   •   00:00

CU BALONUL ROTUND
Exista bune maniere in fotbal? Normalmente ar trebui sa existe - ne-a raspuns, cu accentul sau italian, Walter Zenga.

Din cauza catorva pitifelnici care isi afiseaza ostentativ telefoanele, masinile si iahturile, mai toata lumea ii catalogheaza pe fotbalisti drept prost crescuti si le arata cartonasul galben. Daca si seniorii care se adreseaza cu ma si cu ba dau cu bata-n balta, ce pretentii sa mai avem de la cei tineri?

INTRE BARE. In aceste conditii, mai exista, oare, bune maniere in fotbal, cu atat mai mult cu cat i se mai spune si sportul rege? In general, da, exista bune maniere, chiar si in fotbal. Sau teoretic ar trebui sa fie. Intr-o mare masura se suprapun cu fair-play-ul. De exemplu, nu-l lovesti pe celalalt in mod intentionat, iti ajuti adversarul sa se ridice daca l-ai faultat, dai mingea afara din teren cand cineva s-a accidentat si nu se poate ridica. Eu spun tot timpul ca fair-play-ul trebuie sa existe si in vestiar. De multe ori insa exista si reactii adverse. Mi s-a intamplat si mie. Am avut momente in care nu m-am putut concentra, nu m-am putut controla si am reactionat urat. Dar asta se intampla pe stadion si este exceptia care confirma regula. In rest, ma comport cat se poate de civilizat.

FARA CRAVATA. Mai multe reviste l-au catalogat pe Walter drept un barbat manierat si elegant. Ce parere are despre aceasta eticheta pe care i-au pus-o jurnalistii mondeni? Nu pot decat sa ma bucur ca este asa. In ceea ce priveste eleganta, eu cred ca tine de stilul fiecaruia dintre noi. Daca la antrenamentele din Ghencea vine in trening, la mai toate evenimentele speciale, inclusiv la meciurile Stelei, Walter e la costum si cravata. Iata si un mic secret. Sepcuta rosie o poarta fiindca ii aduce noroc, in schimb, nu se da in vant dupa cravata. Si totusi, si-o agata de gat atunci cand evenimentul o cere. Nu prea imi place sa port cravata. Si totusi, recurg si la acest accesoriu. Important e ca atunci cand iesi din casa sa te imbraci astfel incat sa te simti bine, dar tinuta sa fie in functie de evenimentul pe care-l onorezi. In ceea ce priveste diferentele dintre Romania si Italia la capitolul bune maniere, e un drum lung, spune Walter. Eu am stat trei ani in America si acolo sunt foarte multe difrente. Cred ca pentru un strain important este sa inteleaga repede cum e viata in tara respectiva si sa incerce sa respecte regulile si persoanele. Eu sunt deja obisnuit cu Statele Unite, cu schimbarile, si ma adaptez repede.
Nu prea imi place sa port cravata. Si totusi recurg si la acest accesoriu. Important e ca, atunci cand iesi din casa, sa te imbraci astfel incat sa te simti bine, dar tinuta sa fie in functie de evenimentul pe care-l onorezi
Walter Zenga
antrenor

CE NU SE FACE IN ITALIA?
In Italia nu se mai saruta mana femeilor. E considerat un gest desuet. Si totusi, cred ca in Romania am facut gestul asta, dupa cate mi-aduc aminte. Nici o tara din lume nu este perfecta din punctul de vedere al bunelor maniere. Exceptand nuantele. Exista diferente, dar nu sunt vitale. Sunt chestiuni elementare si valabile oriunde in lume: sa nu intarzii la o intalnire, sa saluti, sa te prezinti si sa stii ce vorbesti, ca sa nu te faci de ras, ne-a spus antrenorul stelist.

DEFINITIA UNUI GENTLEMAN
In mod normal, un adevarat gentleman este politicos fata de toata lumea. Prima regula care-mi vine in minte e ca trebuie sa spuna buna ziua sau buna seara, fara asta nu se poate. Dupa care incep fel si fel de reguli care depind de la o zona la alta sau chiar de la o tara la alta. Si mai depinde de la persoana la persoana daca le respecta sau nu. Normal ca exista diferente, dar comportamentul civilizat in societate, chestiuni legate de gesturi, tinuta, punctualitate, trebuie sa existe oriunde te-ai duce, ne-a spus Walter Zenga.

RELATIA CU PRESA
Antrenorul stelist s-a suparat atunci cand ziaristii l-au taxat nejustificat. Din cauza ca vorbele i-au fost rastalmacite, nu mai vrea sa acorde nici un interviu prin telefon. De altfel, asa ar fi si normal. Mai ales de cand au aparut fel de fel de bazaconii despre el, este foarte circumspect cand vine vorba despre anumite ziare sau anumiti gazetari. Referitor la abordari de genul: Am o intrebare, pot sa v-o pun?, a ramas memorabila replica pe care i-a dat-o Walter unei ziariste: De tine depinde, fetito!.

×
Subiecte în articol: walter