x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Week-end cu vreme schimbatoare pe partii

Week-end cu vreme schimbatoare pe partii

24 Feb 2005   •   00:00

PARTIEEE!
Sfarsitul de saptamana se anunta plin de turisti pe partiile de schi, in ciuda prognozelor meteorologice care spun ca vremea va fi schimbatoare. In multe locuri, zapada depaseste un metru grosime. Statiunile cu cel mai gros strat de zapada sunt, in continuare, Stana de Vale, Arieseni, Semenic si Harghita Bai.
ALEXANDRU NASTASE

CONDITII. Doar vremea schimbatoare i-ar putea incurca pe schiori sambata si duminica aceasta
Situata la 950 m altitudine, la granita dintre judetele Alba si Bihor, comuna Arieseni este punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni. Pe perioada iernii, mai ales la sfarsit de saptamana, statiunea este luata cu asalt de turistii straini, veniti din Ungaria. In acest week-end, conditiile in care se prezinta partia sunt excelente, stratul de zapada ajunge aproape de 200 de centimetri, iar instalatiile de transport pe cablu functioneaza. Prognozele meteorologice anunta vreme schimbatoare, cu cer innorat si vant. Temperaturile vor cobori pana spre -3 grade Celsius. Instatiunea Harghita Bai, nu a fost un sezon foarte reusit anul acesta. Lipsa zapezii si vremea neprielnica au indepartat schiorii, insa de cateva saptamani acestia au reinceput sa vina pe partiile din statiune. Instalatiile sunt in functiune, iar stratul de zapada masoara aproximativ 120 de centimetri. Se pare ca sambata si duminica vremea nu va fi de partea schiorilor. Se anunta temperaturi de -2 grade, cer innorat si posibil precipitatii. Zapada multa este si la Stana de Vale, altitudinea de 1.102 m: stratul de omat depaseste 180 de centimetri grosime. Temperatura aerului oscileaza in jurul valorii de 0 grade Celsius. Partiile se prezinta in conditii bune si la Vatra Dornei. In statiunea din Depresiunea Dornelor, vremea tine cu schiorii, prognozele pentru week-end indicand temperaturi pozitive, de aproximativ +2 grade Celsius. Zapada masoara acolo aproximativ 80 de centimetri. La Paltinis, in judetul Sibiu, stratul de omat este de aproximativ 1 metru, instalatiile de transport pe cablu sunt in functiune, iar conditiile de schi sunt bune.

VALEA PRAHOVEI. In statiunile de pe Valea Prahovei sunt asteptati din nou foarte multi turisti pentru acest sfarsit de saptamana.

Partiile din Sinaia, Azuga, Busteni si Predeal au fiecare cate un strat de zapada de aproximativ 80-90 de centimetri, instalatii pe cablu functionale si toate conditiile pentru un week-end reusit la schi.

Problema cea mare in aceste statiuni este prezenta pe partii a multor turisti care se dau cu saniile. In ciuda eforturilor autoritatilor, acestia nu pot fi impiedicati. Numeroase accidente sau ciocniri au avut loc sezonul acesta din cauza lor.

POIANA BRASOV
In statiunea Poiana Brasov, toate partiile se prezinta in conditii foarte bune. Zapada masoara 80 de centimetri pe partiile de la Postavarul, 20 de centimetri pe cele din Poiana si 90 de centimetri pe partia Bradul. Temperatura aerului masura ieri -4 grade Celsius in zona partiilor de la Ruia si in jur de 0 grade Celsius in statiune. Sute de turisti, intre care multi straini, sunt asteptati la schi in acest week-end pe partiile din Poiana Brasov.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Privire de pe partia Stiol, din Borsa. Fotografie trimisa de Simona Stoian din Cluj.
Partiile Sybelles - Franta, 2005. Fotografie trimisa de Laura Icobescu
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
×
Subiecte în articol: zăpadă centimetri partiile