x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ziua colectionarilor de antichitati

Ziua colectionarilor de antichitati

23 Apr 2004   •   00:00

Medalii, monede, carti ingalbenite de vreme, ceasuri de buzunar. Vechi 〞nimicuri" vor fi expuse duminica aceasta la World Trade Plaza, pentru deliciul colectionarilor de antichitati.

TARG. Peste 40 de anticari si proprietari de galerii, reuniti la targul Rom Antique, vor incerca sa 〞fure" ochiul, dar si banul impatimitilor. Pe masute joase sau in standuri incapatoare, comerciantii isi vor pune in valoare arsenalul: tabachere, evantaie, cutii de palarii, patefoane sau aparate de fotografiat centenare. 〞Alamurile" si 〞tinichelele" vor sta in rand cu bijuteriile de aur sau argint ale bunicii. Vizitatorii vor fi imbiati cu mii de timbre, unele dintre ele foarte rare, carti postale din care zambesc 〞familii interbelice" sau cartele telefonice din toata lumea. Si cei care strang bani vechi sau portelanuri vor putea sa-si completeze colectiile. Nu vor lipsi tablourile, lazile de zestre, scoartele taranesti si uniformele militare de la 1900. La preturi negociabile.

LICITATIE. Si pentru ca ziua sa fie perfecta, intr-un alt colt al Capitalei, iubitorii de arta sunt asteptati la licitatie. La casa Monavissa vor intra in competitie un telefon Ericson - fix, nu mobil - din 1939, evaluat la 130 de euro, un portfeuille din piele presata, pictata cu aur (220 de euro), si un ceas de semineu din bronz patinat, la un pret de intrare de 500 de euro. Amatorii de flecusteturi vor fi imbiati sa se razboiasca pentru tot felul de boluri, tipsii, tavi, pahare sau cupe din arama, argint sau sticla. O piesa frumoasa care va intra in licitatie la un pret de 1.800 de euro este o cutie pentru bijuterii din piatra semipretioasa, cu decoratii si rama din aur nemarcat si impodobita cu pietre semipretioase si pretioase - diamante, rubine, opale. Un felinar de corabie (22 de euro), un fier de calcat, o scrumiera de bronz decorata in stil Art-Nouveau, patru lampi cu petrol, 30 de cuie pentru tablouri - bronz si alama - si un flacon de parfum Guerlain din perioada interbelica vor atrage cu siguranta atentia colectionarilor. In competitia de la Monavissa, colectionarii de tablouri vor putea licita pentru un tablou al lui Nicolae Tonitza - 〞Balcic" (evaluat la 6.300-6.500 de euro) - sau pentru 〞Natura statica cu flori si fructe", semnat Francisc Sirato si cotat la 7.200 de euro. Foarte dorite vor fi probabil pictura 〞Maternitate" a Minei Byck Wepper (3.000 de euro), 〞Tataroaica" lui Iosif Iser (2.300 de euro) si Rudolf Schweitzer Cumpana - 〞Rate pe lac" (1.000 de euro).

Florina Zainescu

×