x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Wikileaks România WikiLeaks: Siria dorea medierea SUA în discuţii cu Israelul, aflase Băsescu de la Bashar al-Assad

WikiLeaks: Siria dorea medierea SUA în discuţii cu Israelul, aflase Băsescu de la Bashar al-Assad

de Mediafax    |    02 Sep 2011   •   15:34

Presedintele Traian Basescu i-a transmis fostului ambasador Nicolas Taubman, la sfarsitul lui 2008, ca Bashar al-Assad i-a spus in timpul unei intrevederi la Damasc ca Siria ar vrea sa reia discutiile cu Israelul in conditiile in care SUA ar accepta sa fie mediator.

Nota diplomatica redactata de fostul ambasador Nicholas Taubman si catalogata drept "confidentiala" descrie vizita de ramas-bun pe care oficialul american i-a facut-o presedintelui, la sfarsitul lui noiembrie 2008.

Printre subiectele discutate figureaza si Siria. Nota diplomatica americana precizeaza ca presedintele Traian Basescu i-a transmis lui Taubman un mesaj pe care il primise de la liderul sirian Bashar al-Assad.

"Comentand pe tema recentei sale calatorii in Siria, Basescu a spus ca stia de la Assad (n.red. Bashar al-Assad, presedintele Siriei) ca Guvernul Irakian vrea sa reduca durata de sedere a trupelor americane in Irak. El a spus ca problema este cu Iranul: plecarea fortelor americane este o conditie pentru pacea Irakului cu Iranul. Assad repetase la toate cele trei discutii la nivel prezidential de la Damasc ca Siria este gata sa discute serios cu Israelul cu doua preconditii: clarificarea granitei Inaltimilor Golan si acceptul SUA de a media discutiile. Basescu a reconfirmat declaratia cu Assad dupa revenirea sa la Bucuresti inainte de a tranbsmite mai departe mesajul ambasadorului israelian. Banuiala lui Basescu este ca Siria ar fi dispusa sa renunte la preconditia legata de frontiera Inaltimilor Golan daca SUA ar accepta sa medieze discutiile siriano-israeliene", noteaza documentul diplomatic publicat de Wikileaks.

Nota respectiva mai mentioneaza si ca ambasadorul i-a recomandat presedintelui achizitionarea a 24 de avioane F16 la un pret sub un miliard de dolari, oferta incluzand printre altele instruirea pilotilor, echipament si trei ani de mentenanta de catre tehnicieni SUA.

Un alt punct al discutiei a fost incercarea ambasadorului de a obtine acordul presedintelui Basescu pentru un studiu de fezabilitate al USTDA (U.S. Trade and Development Agency) referitoare la necesitatile sistemului de sanatate - un studiu pe o durata de 9 luni platit de Guvernul american.

×