x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 6 cauze ale durerii de cap și cum o poți preveni

6 cauze ale durerii de cap și cum o poți preveni

26 Oct 2022   •   09:10
6 cauze ale durerii de cap și cum o poți preveni

Durerile de cap sunt comune, iar uneori sunt atât de severe, încât duc la incapacitatea de a desfășura activități profesionale sau de altă natură.

Oricine s-a confruntat măcar o dată în viață cu durerea de cap. Aceasta poate fi continuă sau intermitentă, localizată sau difuză. Uneori, durerea de cap ascunde probleme de sănătate minore, dar alteori poate fi cauzată de afecțiuni grave. Durerea de cap, numită cefalee de specialiști, poate avea multe cauze. Este important să le cunoști, pentru a ști când este cazul să te duci la medic. Vestea bună este că poți preveni cefaleea în anumite cazuri. Descoperă în continuare ce o provoacă și ce trebuie să faci pentru a-i împiedica apariția! 

 

Cauze ale durerii de cap

 

  1. Alergie

 

Alergia reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumite elemente din mediu. Multe lucruri și substanțe naturale și artificiale pot provoca alergii, iar printre cele mai comune se numără polenul, praful și acarienii.  Alte simptome, ca rinoreea și înroșirea ochilor, însoțesc cefaleea. Despre durerile de cap provocate de alergie se poate spune că sunt tratabile prin folosirea spray-urilor nazale și a antihistaminicelor.

 

  1. Anevrism cerebral

 

Anevrismul cerebral reprezintă o dilatație neobișnuită a unui vas de sânge de la nivelul capului, de obicei a unei artere. Durerea pe care o provoacă anevrismele este puternică. La început seamănă cu o migrenă, dar apoi poate apărea vederea dublă, rigidizarea gâtului sau pierderea cunoștinței. Hipertensiunea și ateroscleroza sunt cele mai comune cauze ale anevrismului. O persoană care are un anevrism trebuie să meargă cât mai repede la medic. 

 

  1. Febră

 

Febra este o reacție a sistemului imunitar care apare în multe boli virale și bacteriene. Aceasta provoacă deseori și dureri de cap. Pentru îndepărtarea febrei și a cefaleei asociate medicul îți poate prescrie analgezice și antialgice. Dacă infecția este bacteriană, îți prescrie antibiotice, iar dacă este virală, medicamente antivirale. 

 

  1. Hipertensiunea

 

Hipertensiunea poate afecta persoane de orice vârstă. Reprezintă o creștere a valorilor de presiune a sângelui. Pe lângă alte simptome neplăcute, hipertensiunea provoacă deseori și cefalee. Hipertensiunea necesită tratament de la medic, altfel poate să aibă complicații severe.

 

  1. Mahmureala

 

Alcoolul în exces provoacă dilatarea vaselor de sânge cerebrale, iar consecința este apariția durerii de cap. Aceste dureri de cap trec după o perioadă, dar pot fi destul de severe. Se recomandă consumul mare de lichide (nu alcool) în cazurile de mahmureală.

 

  1. Stresul

 

Stresul provoacă contractarea mușchilor spatelui, gâtului și ai craniului. Astfel apare durerea, care se difuzează pe nervi și se resimte la nivelul capului. Stresul poate provoca și hipertensiune care, după cum am explicat mai sus, este o cauză comună a cefaleei.

 

Cum să previi durerile de cap?

 

Pentru a preveni cefaleea, aplică următoarele măsuri:

  • identifică și evită factorii declanșatori;

  • odihnește-te îndeajuns; un adult are nevoie de cel puțin 8 ore de somn zilnic;

  • nu lua medicamente fără acordul medicului;

  • nu sări peste mese, pentru că scăderea glicemiei poate declanșa cefaleea;

  • evită stresul, ducând o viață organizată și învățând să te relaxezi;

  • fă sport; exercițiile fizice, alergarea, mersul pe munte și alte activități sportive individuale și colective ajută la relaxare și la menținerea sănătății;

  • redu consumul de cafeină; chiar dacă o cafea te poate ajuta să te simți mai bine uneori, cafeina poate agrava durerile de cap;

  • mănâncă sănătos; consumul de alimente benefice ajută sistemul imunitar, astfel că organismul poate lupta mai eficient cu afecțiunile infecțioase care pot provoca cefalee. De asemenea, ajută la prevenirea unor probleme de sănătate care se manifestă și prin dureri de cap.

 

Durerea de cap poate fi semnul unor probleme de sănătate grave. Mergi la medic dacă ai cefalee severă sau persistentă!

 

Surse: Medical News Today: „What is causing this headache?”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936

Mayo Clinic: „Headache”, https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/definition/sym-20050800

Johns Hopkins Medicine: „Headache”, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache

 

×