x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 7 sfaturi pentru a păstra dantura albă fără a afecta smalțul dentar

7 sfaturi pentru a păstra dantura albă fără a afecta smalțul dentar

30 Aug 2022   •   16:14
7 sfaturi pentru a păstra dantura albă fără a afecta smalțul dentar

Cu toții ne dorim dinți albi, cât mai albi, precum ai vedetelor de la televizor. Dar alimentele pe care le consumăm, băuturile și stilul de viață își pot pune amprenta asupra danturii.

Iată câteva recomandări pentru a ne păstra dinții frumoși.

Ce anume determină îngălbenirea dinților?

Îngălbenirea dinților și pierderea strălucirii acestora este un eveniment plurifactorial în care sunt implicate alimentele pe care le consumăm și acumularea plăcii dentare și a tartrului. Acest tip de pigmentare poate fi tratată cu ajutorul periuței de dinți, al unei paste corect alese și al tratamentelor de albire.

 

Uneori, dinții sunt galbeni deoarece stratul de smalț este erodat și expune dentina, care are, în mod natural, o nuanță de galben. În acest caz sunt necesare tratamente mai complexe, efectuate în cabinetul medicului specialist.

 

1.Folosește doar produse sigure pentru albire

Există multe produse marketate ca fiind eficiente în albirea dinților, dar modul de acțiune al unora dintre ele este considerat nociv de către comunitatea medicilor stomatologi. Evită să cumperi asemenea accesorii de pe site-uri diverse și optează pentru farmacii sau farmacii online. Dacă nu știi ce să alegi, o alternativă de calitate este OPALESCENCE, evaluat cu cinci stele de catre Reality Awards și bazat pe principiul peroxidului de carbamid.

 

2.Dezvoltă obiceiuri bune privind igiena orală

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a păstra un zâmbet strălucitor este să practici o serie de obiceiuri corecte privind igiena dentară. Periajul dentar de două ori pe zi, timp de două minute, este esențial. Folosirea aței dentare contribuie la sănătatea orală, iar apa de gură îți împrospătează respirația și contribuie la albirea dinților.

 

3.Folosește paiul când consumi băuturi colorate

Cafeaua, vinul și sucurile pot păta, în timp, dantura. Un mod simplu de a preveni asta este să folosești un pai atunci când le bei. Cu ajutorul paiului, acestea nu mai ating dinții din față, a căror nuanță nu mai este modificată.

 

Dacă te preocupă mediul, există paie ecologice, refolosibile, paie metalice, paie care se pot curăța în interior sau paie din paste, pe care le poți utiliza cu o investiție extrem de mică.

 

4.Clătește gura cu apă după masă

Mai ales atunci când mănânci alimente puternic colorate, clătirea gurii cu apă reduce expunerea dinților la pigmenți. Atenție: spălatul pe dinți imediat după masă este puternic contraindicat. Smalțul dentar expus la acizii din hrană este sensibilizat, iar acțiunea mecanică a periuței este ultimul lucru de care are nevoie.

 

5.Consumă fructe și legume care contribuie la albirea dinților

Fructele și legumele crocante de tipul merelor, morcovilor sau țelinei cresc producția de salivă și ajută la albirea naturală a dinților. Saliva are un rol extrem de important în protejarea danturii împotriva petelor.

 

6.Evită afectarea smalțului în timpul periajului

Periajul cu o periuță foarte dură sau periajul imediat după masă pot afecta smalțul dentar. Iar atunci când smalțul prezintă fisuri, pigmentarea dinților devine mult mai probabilă. Folosind tehnici corecte de periaj și respectând regulile generale ale igienei orale, explicate de către medicul stomatolog, poți proteja smalțul și preveni pătarea dinților.

 

7.Vizitele bianuale la medicul dentist sunt o prioritate

Programările bianuale la consult stomatologic sunt esențiale pentru o bună sănătate orală. În cadrul acestor consultații se practică, acolo unde este nevoie, un detartraj eficient, se identifică și repară eventualele carii aflate la debut și se pot aplica soluții profesionale de albire a dinților. Medicul dentist este cel mai bun prieten al unui zâmbet larg și strălucitor.

 

Cea mai bună metodă de albire a dinților depinde de mai mulți factori, de la preferințele personale, la cauzele pigmentării și bugetul de care dispui și pe care îl poți investi în asta. Igiena și alimentația joacă roluri esențiale în păstrarea dinților albi.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

×