x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Aditivii alimentari care ne otrăvesc. Vezi ce conţin produsele pe care le consumi

Aditivii alimentari care ne otrăvesc. Vezi ce conţin produsele pe care le consumi

20 Noi 2012   •   10:59
Aditivii alimentari care ne otrăvesc. Vezi ce conţin produsele pe care le consumi

Aditivii alimentari (E-urile) sunt substanțe naturale sau chimice care nu sunt consumate ca alimente în sine și nu sunt folosite ca ingrediente constituente ale unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat. Rolul acestora este de a colora, emulsiona, conserva, de a preveni râncezirea, de a ameliora textura sau de a intensifica gustul.

1. Coloranţii. Aceşti aditivi alimentari au rolul de a îmbunătăţii aspectul produselor, iar din cei 80 de coloranţi clasaţi de la E100 la E180, numai 12 sunt naturali, scrie dr. Mihaela Bilic în cartea sa "Trăiesc deci mă abţin".

Colorantul natural este acea substanţă care este prezentă şi în produsele naturale animale, vegetale sau minerale: E140 (clorofilă-verde), E162 (sfeclă-roşu), E153 (cărbune-negru), E101 (riboflavina-galben). Coloranţii alimentari se extrag din pieliţa strugurilor şi tescovina, sfecla roşie şi varza roşie, afine, coacăze negre, vişine, cireşe, mure, zmeură (antociani), din ardei roşu (capsantina), din tomate (licopina). Aceşti aditivi  se mai pot obţine şi prin măcinarea corpului uscat al insectei femelă Dactylopius coccus/ Coccuscacti (roşu coşenilă), potrivit RTV.NET.

Coloranţii artificiali sunt, de exemplu, E102 (tartrazina), E104 (quinoleina) sau E161 (canthaxantina). Prezenţa lor în alimente trebuie să fie atent controlată.

2. Aromele. "Aroma acţionează diferit. Se adresează receptorului olfactiv care transmite informaţia instantaneu la creier. Aromele pot să vindece rapid, există aromaterapiile, dar pot să şi îmbolnăvească la fel de repede", a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi la România TV.

"Aromele, parfumurile artificiale pot avea efecte adverse. Pot declanşa alergii, anumite intoleranţe, printre altele. Studiile de abia acum încep să fie din ce în ce mai consistente. În domeniul aromelor legislaţia este mai relaxată decât la E-uri. Sunt admise circa 350 de E-uri, dar la arome sunt admise peste 3.000 de arome artificiale, care nu au deloc efecte favorabile pentru consumatori", a mai spus expertul.

Vezi la ce conservanţi şi antioxidanţi trebuie să fii atent pe RTV.NET.

×
Subiecte în articol: aditivi alimentari coloranţi arome