Dacă nu putem să-l ținem, deși ar fi indicat, putem consuma cât mai multe alimente, condimente și ierburi care elimină toxinele în mod natural. Astfel vei avea un sistem imunitar puternic și un organism sănătos, pentru că un sânge curat și un sistem limfatic care funcționează cum trebuie sunt esențiale.
1. Păpădia este o sursă bogată de antioxidanți și fitonutrienti care ajută la detoxificarea tractului digestiv și la eliminarea radicalilor liberi. Păpădia este foarte bună și în tratarea bolilor de ficat. Ceaiul de rădăcina de păpădie sau frunzele proaspete preparate suc ajută pancreasul și ficatul să elimine toxinele.
2. Pătrunjelul este un diuretic natural care ajută ficatul să elimine toxinele din sânge. În plus , pătrunjelul conține vitaminele A, B, C, K, precum și fier și potasiu. Uleiul esențial de pătrunjel poate ajuta un sistem imunitar suprastimulat, responsabil pentru alergii, boli autoimune și alte probleme cauzate de inflamațiile din organism.
3. Turmericul sau curcuma face parte din familia ghimbirului. Este un condiment minune cu proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii. Turmericul este un detoxifiant puternic care ajută la purificarea sângelui, ficatului și sistemului digestiv.
4. Coriandrul este o iarbă aromatică foarte puternică, folosită pentru eliminarea din organism a metalelor grele, precum mercurul. Metalele grele intră în organismul nostru din cauza poluării sau a alimentelor pe care le mâncăm și pot duce la apariția unor probleme grave de sănătate (boli cardiovasculare, degenerarea creierului, a oaselor, boli de rinichi, plămâni, tulburări emoționale, cancer). Coriandrul măcinat, consumat zilnic, timp de câteva luni, ajută la îndepărtarea metalelor grele din sânge.
5. Busuiocul conține, de asemenea, un antioxidant puternic care ajută la curățarea ficatului și rinichilor. Busuiocul mai este de ajutor în cazul problemelor legate de digestive și lupta împotriva infecțiilor. În plus, extractul de busuioc este eficace în îndepărtarea punctelor negre.
6. Usturoiul este o sursă bogată de sulf, un detoxifiant natural. Usturoiul stimulează ficatul să producă enzime care filtrează toxinele și le elimina din sânge. În plus, usturoiul ține departe de intestine bacteriile, paraziții și virusurile.
7. Afine. Despre afine se spune că sunt superalimente, cu proprietăți vindecătoare miraculoase. Afinele conțin antioxidanți puternici – flavonoidele – care ajută la păstrarea flexibilității arterelor sangvine, îndepărtează plaga de pe pereții arteriali. Mai mult, afinele au proprietăți antiinflamatorii care reduc radicalii liberi și toxinele din sânge.
8. Sfecla conține nutrienți și antioxidanți benefici organismului, care stimulează ficatul să elimine toxinele și să curețe sângele.
9. Morcovii cruzi conțin vitaminele A, B6, C și K, potasiu, glutation – substanțe care curăță ficatul. Prin fierbere, morcovii își pierd din proprietăți, în special glutationul.
10. Merele conțin multe vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți detoxifianți. Merele mai conțin pectină, o fibră solubilă care diminuează nivelul colesterolului și elimină metalele grele din sânge. În plus, potasiul și magneziul din mere țin sub control tensiunea arterială.
11. Legume cu frunze verzi - spanacul, broccoli, varza, napii - conțin substanțe detoxifiante puternice care curăță întregul organism. În plus, ele au fibre care ajută sistemul digestiv, dar și o mulțime de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru corpul uman.
12. Apa. Fără apă, consumul celor de mai sus este fără rost. Așadar, este foarte important să bem suficient de multă apă pe zi, pentru că organismul să se poată curăță. Sunt recomandați 2-3 litri de apă pe zi pentru a avea o sănătate de oțel.