x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Apa nu afectează digestia alimentelor

Apa nu afectează digestia alimentelor

de Paul Bardasu    |    02 Noi 2022   •   07:00
Apa nu afectează digestia alimentelor

Toată lumea știe cât de important e să ne hidratăm corect în fiecare zi, bând aproximativ doi litri de lichide. Când spunem lichide ne referim îndeosebi la apă, pentru că sucurile din comerț, cu zahăr sau cu înlocuitori de zahăr, ar fi bine să nu fie consumate de cine își dorește cu adevărat sănătatea.

Dar când e bine să bem apă? Toți specialiștii consultați de Jurnalul spun că unu-două pahare de apă băute imediat după ce ne trezim sunt esențiale pentru sănătate. Pentru că apa „pornește” organele corpului, dar și hidratează după o pauză în care corpul nu a fost alimentat.

Dar ce ne facem cu miturile potrivit cărora apa diluează sucurile gastrice și tulbură digestia alimentelor consumate? Doctorul Vasi Rădulescu susține că, în realitate, aceasta este doar o legendă: „Apa nu stă mult timp în stomac, pentru că nu are nevoie de digestie mecanică sau chimică - ea este o moleculă care se poate absorbi fără procesare. Absorbția apei se realizează la nivelul mucoasei intestinului subțire, de unde ajunge în sânge și nivelul volumului total e menținut exact prin ceea ce numim homeostazie. Rinichii au grijă să scoată surplusul de apă, filtrarea sângelui fiind un fenomen continuu”.

8 pahare pe zi

Așadar, putem bea apă oricând: înainte, în timpul sau după masă, pentru că alimentele se vor digera la fel. Atunci când mâncăm, un pahar cu apă chiar va îmbunătăți digestia - nu există probleme cu diluarea sucurilor gastrice. „Dacă ne gândim logic, digestia are ca primi pași chiar amestecarea alimentelor cu salivă în gură; saliva este în mare parte apă. Stomacul știe ce niveluri acide sunt necesare pentru digestia chimică și va sintetiza acid clorhidric corespunzător. Mediul stomacal este unul foarte acid, cu un pH ce poate ajunge chiar la valori de 1,2 - 1,5. Apa ajunsă în stomac va fi amestecată cu alimentele, dar va trece și prin pasajul piloric, pentru că, repet, nu are nevoie de digestie - ea va fi absorbită prin mecanisme relativ simple”, spune medicul.

Deci singura grijă pe care o avem este să bem apă, aproximativ 8 pahare de-a lungul zilei. „Cele 8 pahare de apă pe zi reprezintă o indicație aproximativă, convențională. Esența ei este utilă, pentru că opt pahare înseamnă chiar doi litri, o cantitate optimă. Sigur că această cantitate nu este fixă, pentru că vara sau când facem activitate fizică intensă vom bea mai multă apă, iar iarna, de regulă, simțim nevoia să bem mai puțină”, completează medicul Vasi Rădulescu.

Fără sucuri îndulcite

Conform acestuia, trebuie să ținem cont și că centrul setei din creier trimite semnale când există niveluri clare ale deshidratării - deci e bine să nu ajungem să ne fie sete și să ne hidratăm constant. Putem ține un pahar cu apă pe birou, o sticlă în rucsac (ideal vom folosi un recipient metalic sau din sticlă, ca să reducem poluarea cu plastic).

Iar apa este cea mai bună variantă de hidratare, combinată cu ceaiuri. Sucurile cu adaos de zahăr, chiar și cele cu înlocuitori, sunt corelate cu oscilații mari ale glicemiei, cu supraponderalitatea când se consumă mult timp și în cantități mari, cu riscuri de diabet, boli de inimă, boli neurologice. Așa că e indicat să evităm aceste băuturi.

 

Ceaiurile prelungesc viața

Știm deja despre cafea că scade riscul pentru majoritatea bolilor și crește longevitatea, dar cum rămâne cu băutorii de ceai verde sau negru? Dacă în cafea, pe lângă alți compuși, avem cofeină, în ceaiurile verde și negru găsim teina, o moleculă identică cu cofeina. E același lucru, dar altfel botezată.

Concentrațiile de teină/cofeină din ceai sunt mai mici decât în cafeaua propriu-zisă, iar ceaiurile conțin și alte molecule, cum ar fi polifenoli, teanina (efect relaxant), vitamine (A, B, C, D, E, K) - concentrațiile și diferențele dintre teină și ceilalți compuși făcând și deosebirea între efectul stimulant mult mai puternic al cafelei.

Tot ce am enumerat la ceaiuri are efecte pozitive pe sănătate, dar studiile mari și puternice aduc validarea în viața reală. Maki Inoue-Choi și colegii au studiat populația din Marea Britanie (cu tradiție în consumul de ceai), găsind că persoanele care au consumat ceai în cantitate mare au trăit mai mult. Cei care au băut 2-3 cești pe zi au avut un risc de mortalitate mai mic cu 9-13%.

Cum bem ceaiul

Fie facem infuzie cu apă fierbinte, fie facem infuzie cu apă rece, pe timp mai îndelungat, folosind ceaiuri de calitate, verde sau negru. Ideal e să nu îndulcim ceaiul cu zahăr, pentru a ne feri de efectele nocive ale consumului de zahăr. Prudență și la înlocuitori, că nu sunt alternative perfecte la zahăr. Dacă vrem, putem adăuga lapte în ceai.

Cât bem

Putem consuma lejer și peste trei cești de ceai pe zi, încorporându-l în rutina de hidratare. Grijă la consumul coroborat cu cafeaua - având practic aceeași moleculă stimulantă, va fi mai multă concentrație și efecte mai puternice, putând da insomnie. Oricum consumul de cofeină, care are termen de înjumătățire de 6 ore, nu este recomandat după ora 16.00.

×
Subiecte în articol: hidratare digestie mituri ceaiuri