x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă De ce apa rece îmbunătățește longevitatea și imunitatea

De ce apa rece îmbunătățește longevitatea și imunitatea

de Redacția Jurnalul    |    23 Iul 2023   •   08:00
De ce apa rece îmbunătățește longevitatea și imunitatea
Sursa foto: Hepta

„Expunerea întregului corp la apă rece pentru perioade scurte de timp este folosită pentru a promova «întărirea». Întărirea este expunerea la un stimul natural, cum ar fi apa rece, care are ca rezultat o toleranță crescută la stres și boli. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu care a implicat 10 oameni sănătoși care înoată regulat în apă rece ca gheața în timpul iernii.” – Dr. Joseph Mercola (SUA), medic osteopat, susținător al medicinii alternative și autor de bestseller-uri.

Potrivit Longevity MAGAZINE, există numeroase studii care demonstrează că apa rece este unul dintre cele mai bune trucuri de sănătate care poate fi integrat în viața de zi cu zi cu un efort minim și fără costuri!

Mentalitate și niveluri de energie

A face un duș rece, a intra în mare sau a sări într-un lac rece în fiecare dimineață este, probabil, cel mai simplu truc de sănătate. O baie obișnuită în apă rece va stimula nervul vag, nervul cu cea mai mare distribuție în corpul uman, care conectează creierul și intestinul. Stimularea nervului vag poate îmbunătăți starea de spirit, digestia și somnul și poate reduce nivelul de stres și inflamație.

Potrivit concluziilor studiului intitulat „Funcția nervoasă autonomă în timpul expunerii întregului corp la frig înainte și după aclimatizarea la frig“, elaborat de Mäkinen, Mäntysaari, Pääkkönen, Jokelainen, Palinkas, Hassi, Leppäluoto și Rintamäki în 2008, când intrați pentru prima dată în apa rece, sistemul simpatic se activează și declanșează eliberarea de epinefrină/adrenalină, făcându-vă, astfel, mai alert și mai eficient în combaterea infecțiilor. Odată ce vă aclimatizați, sistemul parasimpatic se activează și el.

Pe scurt, apa rece, dimineața, vă face să fiți alert, dar calm dacă exersați liniștirea minții în timp ce faceți duș și stați suficient de mult și de des pentru a vă aclimatiza. De asemenea, baia rece făcută la începutul zilei vă crește rezistența mentală și fizică.

Anti-îmbătrânire

Expunerea la frig ar putea fi una dintre cele mai bune metode anti-îmbătrânire și favorabile longevității, alături de exerciții fizice și post, deoarece crește mitocondriile și îmbunătățește funcția mitocondrială. Avem nevoie de mitocondrii pentru a produce energie în celule, iar această funcție scade odată cu îmbătrânirea sau cu obiceiurile de viață necorespunzătoare. Degradarea mitocondriilor inactivează și grăsimea brună și transformă grăsimea bej în grăsime albă, conform studiului „Rolul autofagiei în plasticitatea țesutului adipos maro și bej“, realizat de Cairó și Villarroya în 2020. 

Pierdere de grăsime

Expunerea la frig afectează hormonii tiroidieni și crește cantitatea de grăsimea maro și bej – țesuturi active metabolic care te pot ajuta să devii slab. Grăsimea activă maro/bej crește consumul de energie și este, de asemenea, asociată cu reducerea zahărului și a nivelului de colesterol din sânge. Degenerarea și inactivarea acesteia au fost legate de obezitate și îmbătrânire. Unele studii au concluzionat că fie și numai răcirea facială zilnică a crescut pierderea de grăsime!

Numeroase studii au indicat că exercițiile regulate la frig măresc metabolismul grăsimilor. Motivele includ o eliberare de cetone indusă de frig și o rată metabolică crescută, scăderea nivelului circulant de insulină și eliberarea crescută de dopamină, epinefrină (adrenalină) și norepinefrină,  arată dr. R. J. Shephard în cartea sa de medicină sportivă intitulată „Adaptări metabolice la exerciții în frig“.

Inflamație și recuperare după antrenament

Expunerea la frig îmbunătățește circulația și reduce inflamația. Dacă agreați băile cu gheață și expunerea la apă rece pentru recuperarea după antrenamente fizice, fiți conștienți de faptul că acestea vă pot diminua câștigurile de forță. Expunerea la apă rece este benefică după antrenamentul de anduranță, deoarece reduce inflamația. Dar aveți nevoie ca inflamația să crească. Cea mai bună metodă de recuperare favorabilă hipertrofiei musculare este sauna imediat după sesiunea de antrenament de forță, explică dr. L. Stanley în cartea sa „Metode de recuperare pentru sportivii de anduranță“, publicată în 2020.

Sănătate mentală

Expunerea la frig poate ameliora simptomele depresiei deoarece stimulează terminațiile nervoase periferice ale creierului și provoacă eliberarea de endorfine, adrenalină și dopamină. Studiul intitulat „Duș rece adaptat ca potențial tratament pentru depresie“, publicat de dr. N.A. Shevchuk, a emis ipoteza că înotul în apă deschisă este terapeutic nu numai datorită expunerii la frig, ci și grație sentimentului de realizare (adică depășirea disconfortului creat de frig) și așa-numitelor terapii albastre și verzi asociate înotului în apă deschisă.

Sistem imunitar

Expunerea la frig întărește sistemul imunitar, deoarece provoacă eliberarea de epinefrină, care, pe termen scurt (1-4 zile), face ca organismul să devină mai eficient în lupta împotriva infecțiilor. Orice stres pe termen scurt care provoacă eliberarea de epinefrină va avea acest efect, potrivit studiului publicat în 2014 de cercetătorii americani și neerlandezi Kox, van Eijk, Zwaag, van den Wildenberg, Sweep, van der Hoeven și Pickkers, cu titlul „Activarea voluntară a sistemului nervos simpatic și atenuarea răspunsului imun înnăscut la om“.

Sănătatea cardiovasculară

Expunerea la apă rece este un stres pentru organism. Este bineștiut faptul că picioarele devin mai puternice dacă sunt stresate de executarea unor  genuflexiuni grele sau că inima devine mai puternică odată cu expunerea la frig sau căldură extremă. Dar aceste două lucruri evidente sunt valabile doar pentru persoanele sănătoase! Dacă suferiți de orice boală sau tulburare cardiovasculară, trebuie să vă consultați întotdeauna mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Expunerea la frig vă face inima mai puternică, crește variabilitatea ritmului cardiac și scade ritmul cardiac, ceea ce se întâmplă atunci când faceți în mod regulat antrenamente de anduranță, cum ar fi alergarea – sunt constatările studiului controlat randomizat efectuat de Jungmann, Vencatachellum, Van Ryckeghem și Vögele, intitulat „Efectele stimulării la rece asupra activării cardiace-vagale la participanții sănătoși“ și publicat în 2018.

×
Subiecte în articol: longevitate imunitate apa rece