x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Băuturi pentru imunitate.Cum ne ferim de virozele respiratorii în sezonul rece

Băuturi pentru imunitate.Cum ne ferim de virozele respiratorii în sezonul rece

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2023   •   21:45
Băuturi pentru imunitate.Cum ne ferim de virozele respiratorii în sezonul rece

Odată cu primul val de frig și cu modificările bruște de temperatură, organismul este tot mai expus la diverse viroze respiratorii.

Sistemul imunitar reprezintă rețeaua naturală de apărare a organismului, iar un stil de viață sănătos în general, care asigură un somn de calitate în cantități suficiente, este esențial pentru o imunitate puternică.

De asemenea, alimentația adecvată și consumul de băuturi benefice pot contribui la întărirea sistemului imunitar al organismului.

6 băuturi care stimulează imunitatea

Apa

 

 

A ne menține hidratați este extrem de important pentru o stare de sănătate bună. Atunci când suntem deshidratați este promovată dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor. Specialiștii recomandă consumul a 40 ml apă/kg pe zi, dar această cantitate poate varia în funcție de sezon și de activitățile pe care le facem.

Unul din modurile în care apa ajută sistemul imunitar este dat de faptul că ajută în absorbția de minerale și menține umedă mucoasa de la nivelul nasului, gurii și gâtului. De asemenea, apa este o componentă esențială a lichidului limfatic, care livrează celulele albe din sânge care ajută în lupta împotriva infecțiilor.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este o altă băutură care ajută organismul în apărarea împotriva infecțiilor. Ceaiul verde este bogat în polifenolii flavonoizi care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer la gestionarea inflamației sistemice.

Kefirul

Kefirul este un produs lactat fermentat, iar asemenea iaurtului, este bogat în probiotice care ajută tranzitul intestinal și o microbiotă echilibrată.

Bacteria sănătoasă din kefir, lactobacillus kefiri, este un puternic antioxidant, antimicrobian, antiinflamator și de ajutor în vindecarea rănilor.

Ceaiul cu lămâie și ghimbir

Acest ceai este o combinație bogată în vitamina C, un antioxidant cunoscut pentru capacitatea sa de a proteja celulele împotriva daunelor oxidative.

Pe de altă parte, ghimbirul conține mai mult de 100 de compuși bioactivi care printre altele ajută în combaterea stării de greață, reduce riscul anumitor tipuri de cancer, îmbunătățește nivelul colesterolul, reduce inflamațiile.

Sucul de portocale sau de grefe

Sucul de portocale este promovat ca o băutură potrivită atunci când încercați să țineți gripa și răceala departe. De altfel există dovezi științifice care susțin faptul că sucul de citrice ajută sistemul imunitar.

Atât sucul de portocale, cât și cel de grefe sunt bogate în nutrienți și asigură necesarul de vitamina C dintr-o zi. Mai mult decât atât, sucul de portocale și de grefe au un conținut bogat de vitamina A și folați, alte vitamine cu efect antioxidant.

Însă, în cazul celor două, este indicat să nu consumați prea des, dar mai ales să nu îl combinați cu medicamente, deoarece există riscul să interacționeze cu acestea.

 Sucul de roșii

La fel ca și citricele, roșiile sunt bogate în vitamina C și, de asemenea, conțin licopen, un carotenoid antioxidant benefic cu multe proprietăți care promovează sănătatea și care este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația sistemică.

Supa de roșii este adesea recomandată când aveți răceală sau gripă datorită conținutului său ridicat de vitamina C, însă și sucul de roșii revigorant oferă cantități similare de vitamina C, notează EatThis.

×
Subiecte în articol: bauturi imunitate viroze sezon rece