x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sindromul metabolic - în culisele unei afecțiuni mortale

Sindromul metabolic - în culisele unei afecțiuni mortale

de Florian Saiu    |    01 Aug 2024   •   06:00
Sindromul metabolic - în culisele unei afecțiuni mortale
Sursa foto: wckiw/Getty Images/iStockphoto

Deteriorarea metabolismului și a sănătății cauzată de acumularea grăsimii în exces are un nume: „sindrom metabolic”. Este o boală gravă în care scade sensibilitatea corpului la hormonul insulină. Dar să aprofundăm subiectul.

Îndrumător ne va fi dr. William W. Li,  autorul volumului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Glucoza nu mai este absorbită cu ușurință de celule, așa că valorile glicemiei cresc odată cu tensiunea arterială. Starea persoanei reflectă un metabolism slăbit, instabil, care nu mai procesează energie așa cum ar trebui. În timp, acest dezechilibru va duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, care apare când celulele devin tot mai puțin sensibile la insulină, ceea ce duce la valori ridicate ale glicemiei și, într-un final, la afectarea gravă a inimii, a vaselor sanguine, a ochilor, a rinichilor și a nervilor. Dacă suferi de sindrom metabolic, acesta este un semnal imens de alarmă pentru sănătatea ta. El prezice că se vor întâmpla lucruri rele. Toate acestea sunt legate de grăsimea corporală în exces”.

Cancer, diabet, boli de inimă

Mai departe: „Știi că o cantitate excesivă de grăsime produce ravagii la nivelul funcționării hormonale și energetice a țesutului adipos? Aceasta dereglează complet metabolismul. Dezvoltarea grăsimii încetinește metabolismul și declanșează sindromul metabolic. Aproximativ un sfert din populația lumii - mai bine de două miliarde de oameni - suferă de sindrom metabolic. Persoanele cu acest sindrom sunt expuse unui risc mare de boli cardiace, diabet de tip 2 și chiar cancer de colon și de ficat. Un studiu pe termen lung realizat pe 2.357 de bărbați cu vârste în jur de 70 de ani, derulat pe o perioadă de 16 ani, a arătat că persoanele care au suferit o creștere a greutății corporale însoțită de sindrom metabolic au prezentat o probabilitate cu 44% mai mare de deces timpuriu, în vreme ce la bărbații cu diabet mortalitatea a crescut cu 86%9. Este greu de imaginat un motiv mai bun de a controla grăsimea corporală”. 

Semne (rele)

Cum știi dacă suferi de sindrom metabolic? Din nou dr. Li: „Dacă prezinți trei sau mai multe dintre semnele de mai jos: glicemie preprandială mai mare de 100 mg/dL; tensiune arterială mai mare de 130/85; valori ale trigliceridelor mai mari de 150 mg/dL; valori scăzute ale colesterolului bun HDL; circumferința taliei mai mare de 102 cm la bărbați și 90 cm la femei. Precum piesele de domino care cad una după alta, sindromul metabolic creează valuri de probleme care interferează cu aproape fiecare funcție a metabolismului. De exemplu, combustibilul scurs (trigliceridele) din celulele adipoase supraîncărcate pătrunde în fluxul sanguin și otrăvește ficatul (lipotoxicitate), afectând principalul organ din corp care este răspunzător pentru detoxificarea sângelui”.

Slăbirea scuturilor

Mai mult: „Grăsimea în exces declanșează inflamații cronice care afectează funcționarea normală a tuturor celor cinci mecanisme de apărare ale corpului, slăbind scuturile împotriva bolilor. Inflamația afectează căptușeala delicată a vaselor sanguine, degradându-i suprafața, care este netedă în mod normal. Când căptușeala vaselor este degradată, vasele nu se mai relaxează, așa că tensiunea arterială urcă la valori foarte mari. Căptușeala degradată devine predispusă la acumularea de plăci ateromatoase aderente, care micșorează diametrul vaselor, ceea ce îngreunează fluxul sângelui către organe, inclusiv către inimă”.

Remedii

Nu în ultimul rând: „Tensiunea arterială ridicată îngreunează funcționarea inimii și solicită în plus plămânii și ficatul. Metabolismul trebuie să devieze o parte din energia necesară operării unui organism normal, pentru a compensa daunele cauzate de grăsimea în exces. Dacă te confrunți cu vreunul dintre aceste simptome, fii sigur că metabolismul nu este totuși defectat iremediabil. Poți trata sindromul metabolic și îți poți recăpăta metabolismul sănătos eliminând din grăsimea suplimentară și fiind activ”. Ce ușurare!

„Aproximativ un sfert din populația lumii - mai bine de două miliarde de oameni - suferă de sindrom metabolic”, dr. William W. Li

„Dezvoltarea în exces a grăsimii încetinește metabolismul și declanșează sindromul metabolic”, dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×