x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce fructe conţin cel mai mult zahăr 

0
Autor: Maria Coman  11 Oct 2021 - 08:11

Adesea credem că dacă mâncăm fructe înseamnă că mâncăm sănătos şi că nu e nevoie de niciun fel de restricţii. Adevărul este că fructele conţin cantităţi mari de zahăr şi e important să ştim care sunt cele care ne îngraşă mai puţin. Oricum ar fi, mai bine fructe decât zahăr procesat sau cine ştie ce produse care provin din industria alimentară. 

Fructele conţin două feluri de zahăr: fructoză şi glucoză. Proporţia fiecărui tip variază, dar în general e vorba cam de jumătate-jumătate. Glucoza creşte nivelul zahărului din sânge, aşa că organismul are nevoie să folosească insulină pentru a-l metaboliza. Fructoza nu creşte nivelul zahărului din sânge, dar obligă ficatul să lucreze mai mult decât este necesar. Totuşi, zahărul conţinut de fructe, indiferent că e vorba despre fructoză sau glucoză, este necesar organismului. Glucoza ne dă energie, la fel cum este combustibilul pentru maşină. 

Totuşi, e bine să fim atenţi la cantităţile consumate, iar nutriţioniştii spun că e de preferat să le consumăm în prima parte a zilei. Un clasament al cantităţilor de zahăr conţinute ne arată că printre fructele care au cel mai mult zahăr se numără mango, cireşele, strugurii, rodiile, bananele şi strugurii. 

Cum toamna e sezonul în care se coc multe dintre fructe, e util să trecem în revistă informaţiile pe care le avem despre ele. Maria Gorgan, consilier nutrițional și lifestyle coach ELA CLINIC spune: „Se știe faptul că fructele sunt surse importante de vitamine și minerale, cu rol antioxidant, antiviral, antibacterian, ce stimulează sistemul imun. Ele te ajută să slăbeşti, să te menţii hidratat şi sănătos, dacă sunt alese bine şi consumate cu măsură, în cantitatea potrivită şi la momentul potrivit”.

 

Fructele se pot clasifica după diverse criterii, cum ar fi din punct de vedere:

  1. Structural

  • fructe cu semințe (mere, pere, gutui, citrice)

  • fructe sâmburoase (prune, caise, piersici, nectarine, cireșe, vișine)

  • fructe bace (zmeură, fragi, căpșune, smochine, struguri, afine, coacăze)

  • fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide)

2. După gust și aromă

  • citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfrut, pomelo)

  • acidulate (pere, caise, vișine, prune, cireșe, piersici, zmeură, căpșuni, mure, fragi)

  • acidulate-astringente (gutui, afine)

  • zaharoase (struguri, curmale, smochine)

  • zaharoase-amidonoase (banane, castane)

  • uleioase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide)

Fructele au în componență pe lângă fibre, proteine (interes nutrițional scăzut, în general cantitatea nu depășește 1%), lipide (slab reprezentate, cu excepția oleaginoaselor) și glucide (glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, celuloză). Numărul de calorii pe 100 g este în strânsă legătură cu acest ultim macronutrient, astfel că putem clasifica fructele și în funcție de conținutul de carbohidrați (glucide):

  • Fructe cu 5-10% carbohidrați (o porție = 300 g = 100 kcal) - lămâie/lime 3 bucăți, grepfrut/pomelo o bucată medie, pepene roșu o felie mică, pepene galben o felie mare, căpșuni două căni

  • Fructe cu 10-15% carbohidrați (o porție = 150-200g = 100 kcal) - portocale o bucată, mandarine/clementine două bucăți, piersici/nectarine o bucată, caise două bucăți, mere o bucată, prune 4 bucăți, ananas două rondele, kiwi două bucăți, vișine/cireșe/mure/afine/zmeură/dude o cană

  • Fructe 15-20% carbohidrați (o porție = 100-120g = 100 kcal) - banană o bucată mică, pere/gutui o bucată, mango/rodii ½ bucată, struguri/smochine proaspete ½ cană

  • Fructe uscate/deshidratate (o porție = 30 g = 100 kcal)

Iată cum, spre exemplu, mâncând 100 de grame de stafide ne alegem cu aproape 300 kcal, însă din pepene verde, cu doar 30 kcal/100 g. 

Atenție atunci când cumpărați curmale/smochine/fructe deshidratate, deoarece unele sortimente au chiar și zahăr adăugat, lucru pe care îl puteți regăsi în lista de ingrediente. Informația despre zaharurile prezente în mod natural în produs/aliment este trecută în tabelul cu informații nutriționale. Pe de altă parte, fructele uscate sunt hipercalorice ele însele. Așa că este de preferat să fie consumate în cantități mici. Fie la cerealele de dimineaţă, la un smoothie sau la salata de fructe proaspete, fie pe post de gustare, pentru a ține sub control pofta de dulce. Așadar printre fructele cu cel mai mult zahăr putem enumera stafidele, curmalele, bananele, smochinele, strugurii, cireșele, mango, perele, unele sortimente de mere, zmeura, ananasul. În cazul lor recomandarea este să fie consumate în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea dinainte de prânz. Îţi oferă energia necesară pentru întreaga dimineaţă, însă consumate după-amiaza târziu sau seara, la cină, nu au efectul dorit într-o dietă de slăbire, ci dimpotrivă, deoarece zahărul conţinut, mâncat şi neconsumat, se transformă peste noapte în grăsime.

Specialiştii atrag atenţia şi asupra sucurilor din fructe. Chiar dacă sunt naturale, ele nu sunt neapărat bune pentru sănătate. Să ne gândim, spre exemplu, că într-un fresh de portocale intră cel puţin 4 fructe. Nu mâncăm aproape niciodată o cantitate atât de mare. În plus, prin stoarcere sunt eliminate fibrele, iar sucurile nu oferă creierului senzaţia de saţietate.


 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de