x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce fructe conţin cel mai mult zahăr 

0
Autor: Maria Coman  11 Oct 2021 - 08:11

Adesea credem că dacă mâncăm fructe înseamnă că mâncăm sănătos şi că nu e nevoie de niciun fel de restricţii. Adevărul este că fructele conţin cantităţi mari de zahăr şi e important să ştim care sunt cele care ne îngraşă mai puţin. Oricum ar fi, mai bine fructe decât zahăr procesat sau cine ştie ce produse care provin din industria alimentară. 

Fructele conţin două feluri de zahăr: fructoză şi glucoză. Proporţia fiecărui tip variază, dar în general e vorba cam de jumătate-jumătate. Glucoza creşte nivelul zahărului din sânge, aşa că organismul are nevoie să folosească insulină pentru a-l metaboliza. Fructoza nu creşte nivelul zahărului din sânge, dar obligă ficatul să lucreze mai mult decât este necesar. Totuşi, zahărul conţinut de fructe, indiferent că e vorba despre fructoză sau glucoză, este necesar organismului. Glucoza ne dă energie, la fel cum este combustibilul pentru maşină. 

Totuşi, e bine să fim atenţi la cantităţile consumate, iar nutriţioniştii spun că e de preferat să le consumăm în prima parte a zilei. Un clasament al cantităţilor de zahăr conţinute ne arată că printre fructele care au cel mai mult zahăr se numără mango, cireşele, strugurii, rodiile, bananele şi strugurii. 

Cum toamna e sezonul în care se coc multe dintre fructe, e util să trecem în revistă informaţiile pe care le avem despre ele. Maria Gorgan, consilier nutrițional și lifestyle coach ELA CLINIC spune: „Se știe faptul că fructele sunt surse importante de vitamine și minerale, cu rol antioxidant, antiviral, antibacterian, ce stimulează sistemul imun. Ele te ajută să slăbeşti, să te menţii hidratat şi sănătos, dacă sunt alese bine şi consumate cu măsură, în cantitatea potrivită şi la momentul potrivit”.

 

Fructele se pot clasifica după diverse criterii, cum ar fi din punct de vedere:

  1. Structural

  • fructe cu semințe (mere, pere, gutui, citrice)

  • fructe sâmburoase (prune, caise, piersici, nectarine, cireșe, vișine)

  • fructe bace (zmeură, fragi, căpșune, smochine, struguri, afine, coacăze)

  • fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide)

2. După gust și aromă

  • citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfrut, pomelo)

  • acidulate (pere, caise, vișine, prune, cireșe, piersici, zmeură, căpșuni, mure, fragi)

  • acidulate-astringente (gutui, afine)

  • zaharoase (struguri, curmale, smochine)

  • zaharoase-amidonoase (banane, castane)

  • uleioase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide)

Fructele au în componență pe lângă fibre, proteine (interes nutrițional scăzut, în general cantitatea nu depășește 1%), lipide (slab reprezentate, cu excepția oleaginoaselor) și glucide (glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, celuloză). Numărul de calorii pe 100 g este în strânsă legătură cu acest ultim macronutrient, astfel că putem clasifica fructele și în funcție de conținutul de carbohidrați (glucide):

  • Fructe cu 5-10% carbohidrați (o porție = 300 g = 100 kcal) - lămâie/lime 3 bucăți, grepfrut/pomelo o bucată medie, pepene roșu o felie mică, pepene galben o felie mare, căpșuni două căni

  • Fructe cu 10-15% carbohidrați (o porție = 150-200g = 100 kcal) - portocale o bucată, mandarine/clementine două bucăți, piersici/nectarine o bucată, caise două bucăți, mere o bucată, prune 4 bucăți, ananas două rondele, kiwi două bucăți, vișine/cireșe/mure/afine/zmeură/dude o cană

  • Fructe 15-20% carbohidrați (o porție = 100-120g = 100 kcal) - banană o bucată mică, pere/gutui o bucată, mango/rodii ½ bucată, struguri/smochine proaspete ½ cană

  • Fructe uscate/deshidratate (o porție = 30 g = 100 kcal)

Iată cum, spre exemplu, mâncând 100 de grame de stafide ne alegem cu aproape 300 kcal, însă din pepene verde, cu doar 30 kcal/100 g. 

Atenție atunci când cumpărați curmale/smochine/fructe deshidratate, deoarece unele sortimente au chiar și zahăr adăugat, lucru pe care îl puteți regăsi în lista de ingrediente. Informația despre zaharurile prezente în mod natural în produs/aliment este trecută în tabelul cu informații nutriționale. Pe de altă parte, fructele uscate sunt hipercalorice ele însele. Așa că este de preferat să fie consumate în cantități mici. Fie la cerealele de dimineaţă, la un smoothie sau la salata de fructe proaspete, fie pe post de gustare, pentru a ține sub control pofta de dulce. Așadar printre fructele cu cel mai mult zahăr putem enumera stafidele, curmalele, bananele, smochinele, strugurii, cireșele, mango, perele, unele sortimente de mere, zmeura, ananasul. În cazul lor recomandarea este să fie consumate în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea dinainte de prânz. Îţi oferă energia necesară pentru întreaga dimineaţă, însă consumate după-amiaza târziu sau seara, la cină, nu au efectul dorit într-o dietă de slăbire, ci dimpotrivă, deoarece zahărul conţinut, mâncat şi neconsumat, se transformă peste noapte în grăsime.

Specialiştii atrag atenţia şi asupra sucurilor din fructe. Chiar dacă sunt naturale, ele nu sunt neapărat bune pentru sănătate. Să ne gândim, spre exemplu, că într-un fresh de portocale intră cel puţin 4 fructe. Nu mâncăm aproape niciodată o cantitate atât de mare. În plus, prin stoarcere sunt eliminate fibrele, iar sucurile nu oferă creierului senzaţia de saţietate.


 



Mai multe titluri din categorie

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament
Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar...

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia
Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție...

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Danemarca trimite în România 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ambasada Danemarcei în România anunță că decizia privind donarea de echipamente...

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19
Pe lângă infecția cu COVID-19, birocrația contribuie și ea la clasarea României pe primul loc la mortalitate în Europa, spune șeful DSP Arad, Horea Timiș. Acesta explică de ce pacienții sunt ținuți în...

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân
Dezbaterea veche de zeci de ani privind posibilitatea ca deodorantele să ducă la apariţia cancerului la sân a fost reaprinsă în comunitatea ştiinţifică odată cu publicarea a două noi studii. În timp ce...

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale
Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au ajuns în 98 de spitale din România, anunță Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în spitalele care au în...

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente
Boala hemoroidală este o afecțiune extrem de răspândită în rândul populației, statisticile arătând că una din trei persoane suferă de hemoroizi la un moment dat în viață. Cunoscută și sub denumirea...

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel
Vaccinul anti COVID-19 produs de compania americană Moderna nu a primit aprobarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) pentru administrarea celei de-a treia doze, scrie Reuters. Instituția de...

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?
Nu mai este mult timp până când va începe sezonul friguros de iarnă. Părinții tineri și lipsiți de experiență, au nevoie de câteva sfaturi utile, mai mult ca sigur, în ceea ce privește alimentația și...

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%
Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%, arată INS. Până în data de 10 octombrie au fost raportate  5209 secvențieri la INSP-CNSCBT. Au fost confirmate 4.604 cazu...

Un nou tratament pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Un nou tratament pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Un cocktail experimental de medicamente al companiei AstraZeneca pentru tratamentul infecției cu COVID-19 a reușit să reducă manifestările severe sau decesele la pacienții nespitalizați, în cadrul unui...

Zeci de mii de flacoane de antivirale vor fi distribuite spitalelor pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Zeci de mii de flacoane de antivirale vor fi distribuite spitalelor pentru tratarea bolnavilor de COVID-19
Peste 24.000 de flacoane de Remdesivir vor fi distribuite spitalelor care au solicitat acest medicament pentru pacienții cu forme medii de COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. În privința floacoanelor de...
Serviciul de email marketing furnizat de