x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cerceii din limbă ar putea schimba în bine viaţa pacienţilor paralizaţi

Cerceii din limbă ar putea schimba în bine viaţa pacienţilor paralizaţi

28 Noi 2013   •   16:12
Cerceii din limbă ar putea schimba în bine viaţa pacienţilor paralizaţi

Cerceii din limbă pot fi folosiţi pentru a controla căruciorul cu rotile sau pentru a interacţiona cu un computer, spun cercetătorii de la Georgia Institute of Technology (SUA).

Aceştia au dezvoltat un dispozitiv care foloseşte un mic magnet inserat într-un cercel de limbă care este detectat de senzori, mişcarea magnetului fiind transformată în comenzi care pot controla un scaun cu rotile sau alte aparate.

Momentan senzorii sunt plasaţi într-o cască montată pe capul pacientului, însă cercetătorii vor să modifice dispozitivul, montând senzorii pe o proteză dentară, care să fie mai stabilă.

O zonă însemnată a creierului se ocupă de mişcările limbii, aceasta fiind un organ care joacă un rol esenţial în vorbire. În plus, limba nu este afectată de fracturile de coloană care pot provoca paralizie.

"Încercăm să folosim calităţile inerente ale limbii, care este o parte foarte sofisticată a corpului", a declarat doctorul Maysam Ghovanloo, pentru BBC.

În cadrul testelor, cercetătorii au folosit 23 de voluntari sănătoşi şi 11 paralizaţi până la gât. Aceştia au fost învăţaţi să controleze un scaun cu rotile folosind şase poziţii ale limbii. De exemplu, când aceştia îşi atingeau obrazul stâng cu limba, căruciorul vira la stânga.

În medie, pacienţii paralizaţi s-au descurcat de trei ori mai bine ca pacienţii sănătoşi în manevrarea scaunului cu rotile.

Cercetătorii vor să dezvolte câte o comandă pentru fiecare dinte din gură, astfel încât prin atingerea dinţilor cu limba pacienţii să beneficieze de un număr mai mare de comenzi. De asemenea, numărul de comenzi poate creşte folosindu-se diferite combinaţii de atingeri.

În felul acesta, spun cercetătorii, pacienţii paralizaţi ar putea să schimbe programul unui televizor sau chiar să scrie un text pe computer.

Momentan tehnologia este folosită doar în laboratoarele universităţilor, aşteptându-se aprobările autorităţilor SUA pentru teste extinse.

Cercetătorii spun că testele preliminare au fost foarte bine receptate de pacenţii tetrapalegici, singura reticenţă venind din partea celor mai bătrâni, care nu vedeau cu ochi buni ideea de a-şi monta un cercel în limbă. 

×
Subiecte în articol: paralizie totala piercing cercel