x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum depistezi sindromul burnout și cum îl depășești?

Cum depistezi sindromul burnout și cum îl depășești?

31 Aug 2022   •   13:47
Cum depistezi sindromul burnout și cum îl depășești?

Cu toții trecem prin perioade dificile uneori la job însă uneori lucrurile se pot duce într-o direcție care te poate afecta nu doar emoțional ci și fizic.

Sindromul burnout sau epuizarea profesională este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în lumea modernă, unde majoritatea dintre noi suntem multitasking, preluăm prea multe sarcini și responsabilități. Această afecțiune complexă este asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională și este o cauză a unei perioade stresante în mod excesiv, pe termen lung.

            Sindromul burnout  nu presupune neapărat ore suplimentare de muncă ci acesta este asociat cu stresul cronic care se acumulează și cauzează o stare de epuizare, insatisfacția față de activitatea desfășurată zilnic dar și de anumite sentimente de inutilitate.

            Toate aceste lucruri pot degenera și crea stări depresive sau chiar hipertensiune arterială, de aceea acest sindrom nu trebuie ignorat.  Apelarea la un psiholog cum sunt cei de la Profilaxia.ro, te poate ajuta să depășești această perioadă și să îți regăsești echilibrul, starea de bine și motivația.

           

Sistemul tău imunitar scade

            Unul dintre cele mai frecvente semne care apar în cazul unui burnout este o gripă sau o răceală, datorită faptului că sistemul tău imunitar este scăzut. În acest caz, corpul tău dă semne, că are nevoie de o pauză și că ar trebui să te odihnești mai mult.

 

            Amâni sarcinile excesiv

            Atunci când te simți copleșit de foarte multe sarcini, îți pierzi concentrarea și simți că nu mai poți duce sarcinile la îndeplinire. Astfel că ai tendința de a amâna excesiv orice ai de făcut, de la sarcinile de la serviciu la cele de acasă sau chiar la cele ce țin de grija față de propria persoană.

 

            Te critici mult și devii anxios

            Faptul că ai intrat în acest sindrom și că nu mai faci lucrurile ca înainte, că nimic pare să nu te mai motiveze, te face să te critici excesiv și să devii anxios.  Simți  că nu mai ești util și chiar că viitorul tău poate fi pus în pericol.

 

            Ești mereu epuizat și exagerezi

            Ziua ta pare una dificilă încă de la primele clipe ale dimineții iar pe parcurs aceasta pare că nu se mai sfârșește. Nu reușești să te aduni și să faci lucurile pe care ți le-ai propus. Te confrunți cu stări de neliniște și chiar dacă ai stări de somnolență, suferi de insomnii pe timp de noapte.

            Toate aceste lucuri te face să reacționezi exagerat în multe situații, să țipi, să nu accepți sugestii, să critici sau să te superi.

 

            Ce să faci să depășești acest sindrom cât mai rapid?

            Dacă ai depistat că ai unele dintre aceste simtome, este cazul să iei măsuri, pentru a nu ajunge la a experimenta afecțiuni sau alte boli mai grave.

 

 

  • Apelează la profesioniștii dacă îți este greu să ieși din această stare, de unul singur.
  • Fă-ți un program de minim 7 ore de somn și hrănește-te sănătos;
  • Începe să faci mișcare, chiar dacă este o plimbare de 10 minute;
  • Fă-ți o listă cu lucrurile care te stresează și găsește varianta sau soluția prin care să îl vezi ca fiind un lucru mai puțin stresant. Cere ajutor dacă simți;
  • Spune nu, atunci când simți că ai deja prea multe de făcut. Nu-ți asuma mai multe sarcini decât poți duce;
  • Deleagă sarcinile de la serviciu sau de acasă, pentru a te elibera, cel puțin până treci peste această perioadă;
  • Încearcă să te detașezi de stresul de la muncă, o dată ce ai ajuns acasă.
  • Recompensează-te pentru fiecare reușită.

 

            În cazul în care vrei să treci peste această perioadă singur, fă-ți un plan și ține-te de el. Scrie foarte concret ce ți-ai propus să faci pentru a ieși din această stare și asigură-te că te ții de plan.

 

 

 

×