x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Descoperă de ce aloe vera este perfectă pentru pielea ta

Descoperă de ce aloe vera este perfectă pentru pielea ta

01 Sep 2022   •   09:28
Descoperă de ce aloe vera este perfectă pentru pielea ta

Dintre plantele care au trecut testul timpului, aloe vera este, fără îndoială, una dintre cele mai renumite, apreciate și utilizate plante de pe planetă.

Dacă măcar o data în viața ta, la întrebarea:

Ce să folosesc pentru … ?  (arsură solară, dureri de stomac, ten acneic, păr uscat …) ai primit răspunsul:

Folosește aloe vera! merită să citești mai departe acest articol.

Ce substanțe active conține Aloe Vera 

Cele mai recente cercetări de laborator au pus în evidență structura chimica deosebită, complexă a sucului de aloe vera care este utilizat în scopuri terapeutice.

S-au identificat principalele categorii de ingrediente:

 

  • Aminoacizi - în compoziția chimică a sucului de aloe vera se găsesc 18 din cei 22 aminoacizi necesari organismului și 7 din cei 8 esențiali. Rolul aminoacizilor este să asigure dezvoltarea și refacerea masei musculare, contribuie la regenerarea tesutului și asigură un echilibru chimic în organism.
  • Vitamine și Minerale - conține vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6 si B12, C, D și E. De asemenea conține 20 de substanțe minerale de importanță vitală, cum ar fi: Calciu, Fosfor, Potasiu, Fier, Sodiu, Clor, Mangan, Magneziu, Cupru, Crom, Iod, Seleniu și Zinc.
  • Enzime - cu rol important în descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor din alimente. Practic sunt implicate în toate reacțiile chimice din organism: metabolism, digestie, refacerea musculaturii, imunitate, funcției de reproducere, etc.
  • Hormoni - sunt mesageri care coordonează și controlează diverse procese în întreg corpul. O data cu înaintarea în vârstă capacitatea glandelor de a produce anumiți hormoni scade, de aceea un aport suplimentar natural, din surse vegetale este bine venit.
  • Lignine - penetrează cu ușurință straturile superficiale ale pielii cu rolul de transportor al altor componente esențiale.
  • Saponine - efect de curățare, dezinfectare
  • Antrachinone - efect analgezic, antibacterian, antiviral, antifungic.
  • Acizi grași - efect antiinflamator care explică rezultatele remarcabile ale aloe vera în atât inflamații interne - reumatism, artrite, ulcer - cât și efecte externe - răni, alergii, arsuri, escoriații. Conține de asemenea acid salicilic - cunoscut sub denumirea generică de aspirină, cu rol analgezic.
  • Mono și polizaharide - au rol important de nutriție, sunt o sursă de energie, stimulează sistemul imunitar, oxigenează celulele.

 

Toate aceste componente se găsesc în mod natural în aloe vera, nu este necesar să se adauge nimic în plus pentru a face acest produs desăvârșit. El este deja!

 

Întreaga “arta” sau contribuția pe care o aduce noua tehnolgie constă în a găsi metoda de stabilizare și conservare a acestor ingrediente și pentru a-i păstra toate proprietățile într-un mod natural fără alte adaosuri chimice.

Cum poate fi folosită Aloe Vera în îngrijirea personală și îngrijirea pielii

Toată această bogăție de ingrediente și interferența dintre ele în scopul de a multiplica beneficiile (sinergism) transformă planta aloe vera într-un “miracol al naturii” bun de a fi aplicat “din cap până-n picioare”

 

Aloe vera pentru păr - adăugarea în produsele de îngrijire a părului și a scalpului este tot mai frecvent întâlnită, din motive bine întemeiate:

  • Conținutul bogat în minerale și vitaminele A, C și E conferă elasticitate și rezistență firului de păr reducând șansele de rupere. Iar vitaminele din complexul B favorizează regenerarea.
  • Previne apariția mătreții, reglează secreția de sebum.
  • Conține proteine cu structură chimică asemănătoare cu keratina (principala proteină din firul de păr care îi oferă elasticitate și rezistență)

 

Aloe vera pentru buze - proprietățile de protecție și hidratare a ingredientelor din aloe vera sunt utile pentru pielea sensibilă și fină de pe buze. Un balsam de buze cu aloe vera ar trebui să nu lipsească din nici o geantă.

 

Aloe vera pentru cavitatea bucală - igiena cavității bucale este importantă pentru a menține o dantură sănătoasă. De asemenea, începând din cavitatea bucală inițiem protecția sistemului digestiv prin menținerea unei flore bacteriene bune.  O pastă de dinți cu aloe vera ne ajuta în acest sens:

  • Prin efectul sau antibacterian, antiviral, antifungic, contribuie la echilibrarea bacteriilor bune.
  • Prin efectul său antiinflamator protejează gingiile.
  • Prin prezența substanțelor cu efect de curățare și descompunere enzimatică asigură îndepărtarea blândă a tartrului de pe dinți.

 

Aloe vera pentru piele - asigură atât de multe beneficii încât voi alege doar câteva dintre ele, cele mai reprezentative:

  • Arsura solară - vindecare și regenerarea se produce mai rapid datorită proprietății de calmare, hidratare și stimulare a regenerării celulelor noi.
  • Tratarea acneei - un ten acneic are nevoie de o îngrijire specială. Un ten sensibilizat de acnee va aprecia componente de îngrijire naturale dar cu efect puternic de apărare: antibacterian, antimicrobian, cicatrizant. De asemenea, aloe vera are un efect ușor astringent care determina în timp închiderea porilor lărgiți de acnee. Va fi stimulată în mod natural producția celulelor de colagen, ceea ce va determina o atenuare până la dispariție a leziunilor provocate de acnee.
  • Încetinește procesul de îmbătrânirea prematură - prin ingredientele sale cu efect antioxidant, de protecție împotriva radicalilor liberi. Cremele și loțiunile cu aloe vera, folosite pentru față și corp vor opri timpul!
  • Curățare profundă prin produși naturali - multe din produsele de curățare a corpului și igienă personală conțin prea multe substanțe chimice. Ceea ce a determinat, de-a lungul anilor o creștere a sensibilității pielii. Diagnosticul de dermatită atopică este mult prea des întâlnit și din păcate, apare la orice vârstă, chiar și la nou născut. Soluția? Întoarcerea la natural. Aici intervine rolul de curățare asigurat de lignine, saponine și antrachinone - ingrediente importante prezente în aloe vera.

Despre Aloe Vera

 

În urmă cu peste 3500 de ani această plantă a fost menționată într-un papirus egiptean (descoperit în 1862 de către George Ebers)

Medicii din antichitate, greci și romani au folosit-o în scopuri terapetice.

Reginele egiptene o aveau inclusă în ritualul lor de frumusețe.

Alexandru cel Mare a cucerit insula Socotra pentru a avea la dispoziție plantațiile de aloe vera pentru vindecarea rănilor soldaților săi.

Cristofor Columb a transportat-o pe mare în corăbiile sale în scop terapeutic.

Este menționată în Biblie ca fiind folosită pentru îmbălsămarea trupului Domnului Isus.

 

Originară din Africa, face parte din familia liliacee și este o plantă cu frunze cărnoase care pot atinge lungimea de 60 cm. Planta împreună cu floarea poate ajunge la înălțimea de 1,5 m. Se cultivă în zone cu clima caldă, uscată.

 

Se cunosc peste 250 specii ale plantei; dintre care, cea mai utilizată în scopuri terapeutice (atât medical cât și cosmetic) datorită compoziției sale, este Aloe Barbadensis Miller. 

 

“Sunt patru plante indispensabile pentru viața omului: grâul, strugurii, măslinele și planta aloe. Prima hrănește, a doua bucură inima omului, a treia aduce armonie și a patra te face sănătos”

Cristofor Columb

 

×