x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Dispozitiv portabil pentru monitorizarea stresului

Dispozitiv portabil pentru monitorizarea stresului

de Redacția Jurnalul    |    07 Sep 2023   •   11:45
Dispozitiv portabil pentru monitorizarea stresului

Cercetătorii britanici au dezvoltat un dispozitiv portabil care monitorizează stresul. Dispozitivul, numit U-RHYTHM, poate măsura hormonii de stres fără durere și în mod automat, pe parcursul a 24 de ore, inclusiv în timpul somnului.

Dezvoltarea acestui dispozitiv revoluționar ar putea înlocui procesul tradițional, dureros și consumator de timp, de prelevare a sângelui pentru a măsura hormonii de stres. Acest lucru ar putea simplifica identificarea simptomelor bolilor legate de stres.

Cercetarea subliniază importanța monitorizării nivelurilor de steroizi secretate de cortexul suprarenal pe perioade îndelungate. Această abordare oferă informații mai detaliate cu privire la modificările hormonale pe perioade de timp zilnice (circadiene) și mai rapide (ultradiene), conform studyfinds.org.

Perturbarea ritmurilor hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, este legată de depresie, boli de inimă, obezitate, diabet și chiar boli critice.

Până în prezent, definirea ritmicității hormonale normale și sănătoase în viața de zi cu zi a reprezentat o provocare pentru oamenii de știință. Diagnosticarea pe baza unui singur test hormonal efectuat la un moment dat în timpul zilei nu ia în considerare ritmurile hormonale, ceea ce duce la potențiale întârzieri de diagnosticare și la oportunități ratate pentru intervenții terapeutice timpurii.

Dispozitivul U-RHYTHM, un efort comun al universităților din Bristol, Birmingham și Bergen din Norvegia, se poartă în jurul taliei. Acesta prelevează hormoni fără durere și în mod automat de sub piele la fiecare 20 de minute, fără a fi nevoie de probe de sânge. Permite prelevarea de probe și în timpul somnului, al muncii și al altor activități zilnice, timp de până la 72 de ore într-o singură sesiune.

Studiul a demonstrat eficiența dispozitivului prin analiza probelor prelevate de la 214 voluntari sănătoși pe o perioadă de 24 de ore. Utilizând date din mai multe momente, echipa a reușit să stabilească profilurile hormonilor suprarenale ale persoanelor sănătoase în viața lor de zi cu zi.

În trecut, un profil hormonal precis putea fi obținut doar prin prelevarea mai multor probe de sânge în timpul unei internări în spital sau într-o unitate de cercetare - un proces incomod, stresant și consumator de timp.

"Informațiile pe care le-am adunat formează un interval de referință cu totul nou, care are potențialul de a revoluționa modul în care sunt diagnosticate și tratate bolile sistemului hormonal de stres", spune Dr. Thomas Upton, cercetător și endocrinolog: "Rezultatele noastre reprezintă o schimbare de paradigmă în ceea ce privește înțelegerea modului în care funcționează sistemul hormonilor de stres la persoanele sănătoase".

Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: stres monitorizare