x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 10 cele mai sănătoase ceaiuri de consumat în fiecare zi

10 cele mai sănătoase ceaiuri de consumat în fiecare zi

de Anastasia Paul    |    15 Mar 2024   •   22:15
10 cele mai sănătoase ceaiuri de consumat în fiecare zi

Este ușor să uiți că o ceașcă de ceai poate fi plină cu nutrienți care aduc beneficii importante pentru sănătate. Majoritatea soiurilor de ceai pe care le găsești pe rafturile supermarketurilor sau online sunt alegeri sănătoase și, având la dispoziție atâtea zeci de ceaiur, plictiseala nu va fi niciodată o problemă cu această băutură.

Mai simplu spus, indiferent dacă preferi ceaiul cu gheață sau fierbinte, acesta este o băutură super sănătoasă de consumat în fiecare zi. 

Iată care sunt tipurile de ceai cu cei mai mulți nutrienți, proprietăți sănătoase și beneficii funcționale:

Două categorii principale de ceai
În linii mari, există două tipuri principale de ceai: ceaiuri din plante și ceaiuri „adevărate” sau de camelie, iar fiecare varietate se mândrește cu un profil unic de beneficii pentru sănătate. „Ambele tipuri majore de ceai oferă nutrienți și substanțe fitochimice benefice care îmbunătățesc sănătatea într-o mare varietate de moduri, perfecte pentru băutul zilnic”, spune Rachelle Robinett, specialist în plante medicinale.

Ceaiuri din plante
Ceaiurile din plante sunt orice ceaiuri făcute din plante, precum fructe, cereale, flori, condimente, rădăcini și ierburi. Aceasta include opțiuni precum ceai de ghimbir, ceai de scorțișoară, ceai de turmeric, ceai de fenicul, ceai de rădăcină de lemn dulce, ceai de măceș și ceai de mușețel.

Ceaiuri de camelie
Ceaiurile de camelie sunt cele derivate în mod specific din planta Camellia sinensis. Frunzele acestui arbust sunt recoltate și prelucrate în moduri specifice pentru a produce ceaiuri negre, verzi, albe și oolong, precum și ceaiuri roșii și galbene.

Ceai negru
Una dintre cele mai comune soiuri de ceai este ceaiul negru. Dintre toate ceaiurile de camelie, ceaiul negru esteoxidat cel mai mult și frunzele sale sunt adesea rupte în bucăți mai mici decât rudele sale. Acest lucru conferă ceaiurilor negre o aromă mai profundă, mai intensă, precum și un conținut mai mare de cofeină.

Pe langa faptul ca ofera un plus de energie, ceaiul negru este plin de beneficii pentru sanatate datorita multitudinii de fitonutrienti pe care ii contine, in special teaflavina. Compușii polifenolici ai ceaiului negru ajută la susținerea sănătății inimii, influențând pozitiv tensiunea arterială și nivelul colesterolului. De asemenea, încurajează o mai bună sănătate imunitară, intestinală, a creierului și metabolică.

Ceai de ghimbir - turmeric
O combinație din ce în ce mai populară de ceai din plante este ghimbirul și turmericul - și din motive întemeiate! „Curcumina din turmeric oferă beneficii antiinflamatoare, în timp ce gingerolii găsiți în ghimbir oferă ameliorarea durerii și o digestie îmbunătățită. Acest amestec de ceai fără cofeină este un mod reconfortant de a începe, de a încheia sau de a termina ziua, și este pur și simplu delicios cu puțină miere.

Ceai verde
Un alt ceai de camelie, ceaiul verde suferă o oxidare minimă și frunzele sale sunt de obicei mai puțin rupte în comparație cu frunzele de ceai negru. De asemenea, ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât ceaiul negru.

Ceaiul matcha este o varietate puternică de ceai verde, care are mai multă cofeină decât alte ceaiuri verzi, dar totuși mai puțin cofeină decât cafeaua. Aroma subtilă, pământească și florală a ceaiului verde se potrivește bine cu orice ai ronțăi, dulce sau sărat. Dincolo de gustul său atrăgător, ceaiul verde are atât de multe de oferit în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. Conține compuși bioactivi, inclusiv quercetină, kaempferol, catechine și galat de epigalocatechină (EGCG). Acești antioxidanți ajută la stimularea sănătății imune, inimii, intestinale și metabolice, pentru a numi doar câțiva.

Ceai de lamaie
Fie că ai nevoie de ceai de verbenă de lămâie sau pur și simplu de apă fierbinte infuzată cu suc sau coajă de lămâie, orice fel de ceai pe bază de lămâie este excelent pentru a bea zilnic. Lămâia conține vitamina C care ajută la combaterea inflamației și la creșterea imunității. Citricele conțin și terpenul limonen, care are activitate antidepresivă. Aceasta înseamnă că orice alt ceai adăugat de citrice, cum ar fi pekoe de portocală, va oferi aceste beneficii.

Ceai alb
Ceaiul alb este cel mai puțin oxidat tip de ceaiuri de camelie, oferind o aromă mai delicată, caracterizată de note verzi ușoare, ierboase. Tinde să aibă cu 15% mai puțină cofeină decât ceaiul verde, în funcție de o varietate de factori, inclusiv tipul, marca, dimensiunea frunzelor, temperatura la care este înmuiat și timpul de înmuiere. Ceaiul alb are mulți dintre aceiași compuși ai ceaiului negru și verde, oferind beneficii similare. Conține, de asemenea, l-teanină (la fel ca și celelalte ceaiuri de camelie), un aminoacid care susține funcția cognitivă, precum și sănătatea imunitară și a inimii. S-a descoperit că ceaiul alb poate ajuta la vindecarea rănilor și la sănătatea pielii.

Ceai de Hibiscus
Nuanța de roz intens și dulceața acidulată a ceaiului de hibiscus l-au făcut un ceai de plante destul de popular - în plus, nu conține cofeină. „Hibiscus este un ceai bogat în nutrienți, cu beneficii impresionante pentru metabolism, în mare parte prin efectele sale de stabilizare a zahărului din sânge”, explică Robinett. „Este, de asemenea, bogat în rutină și quercetină, care sunt eficiente pentru tratarea alergiilor și normalizarea funcției mastocitelor.” Cercetările au arătat că ceaiul de hibiscus poate susține sănătatea inimii prin reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Ceai Earl Grey
Un ceai britanic prin excelență, Earl Grey este ceai negru aromat cu ulei de bergamotă. Bergamota este un fruct citric similar cu lămâia, care oferă beneficii carminative, care, explică Robinett, „stimulează producția naturală de enzime digestive și relaxează mușchii tractului digestiv pentru a ușura crampele, gazele sau balonarea”. Acest amestec de ceai negru distinctiv și reconfortant are un conținut similar de cofeină cu ceaiul negru simplu și se mândrește cu aceleași beneficii grozave, atât ca cele din citrice, cât și ca alte ceaiuri negre.

Ceai de mentă
Există mai multe tipuri de ceaiuri de mentă disponibile, inclusiv mentă și mentă, dar tind să ofere beneficii similare. Ceaiurile de mentă acționează ca nootropice, care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, precum memoriași concentrarea”, spune Robinett.

Aceste ceaiuri fără cofeină pot ajuta, de asemenea, la atenuarea balonării și a altor probleme digestive, precum și la ameliorarea tusei și a infecțiilor sinusurilor.

Ceai Oolong
Un alt ceai de camelie, ceaiul oolong se situează undeva între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea, conținutul de cofeină și robustețea aromei. Cu toate acestea, combină beneficiile pentru sănătate ale ambelor soiuri, aducând cu fiecare înghițitură o mulțime de fitonutrienți și alți compuși pentru a susține sănătatea inimii, creierului, metabolică, intestinală și a sistemului imunitar. Mărimea frunzelor sale este adesea mai mare decât ceaiul negru și poate oferi fie un gust proaspăt, ușor, fie poate fi mai corpolent, în funcție de varietate.

Ceai de musetel
Mușețelul are reputația sa de a încuraja somnul și relaxarea noaptea. Mușețelul poate fi savurat în orice moment al zilei! Nu conține agenți care să provoace somnolență sau să te adoarmă. Crminativ și nervin, acesta susține digestia și calmul. S-a descoperit că mușețelul ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate și oferă, de asemenea, beneficii antiinflamatorii, metabolice și imunitare, potrivit realsimple.com.
 

×
Subiecte în articol: ceaiuri sanatate