x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 10 reguli de îngrijire a picioarelor, pentru persoanele cu diabet

10 reguli de îngrijire a picioarelor, pentru persoanele cu diabet

03 Aug 2018   •   00:25
10 reguli de îngrijire a picioarelor, pentru persoanele cu diabet

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în regiunea europeană există aproximativ 60 de milioane de persoane cu diabet zaharat. În cazul unei îngrijiri neadecvate, diabetul zaharat, indiferent de tipul lui, poate conduce la complicaţii care pot pune în pericol o serie de organe şi de funcţii ale organismului. Una dintre aceste afecțiuni este „piciorul diabetic” (termen care reunește complicațiile diabetului la nivelul picioarelor, cel mai frecvent neuropatia diabetică, arteriopatia obliterantă și deformările anatomice).  

„Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la bătături, călcâie crăpate, calozități sau rănile produse de încălțămintea neadecvată, acestea putând conduce la ulcerații și din păcate, nu rareori, la amputații invalidante.  Inspectarea zilnică a picioarelor trebuie să fie o regulă de aur care trebuie respectată pentru a evita complicaţiile”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Citește și Podologia se referă nu doar la picior, ci la întregul sistem articular

1, Observarea stării picioarelor trebuie să se facă zilnic pentru a identifica, în fază incipientă, orice modificare. De verificat cu atenţie zonele mai greu accesibile şi cele dintre degete (se poate folosi o oglindă sau ajutorul unui membru al familiei);
2. Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă caldă şi săpun și șterse atent (mai ales în spațiile interdigitale);
3. Nu trebuie introdus piciorul umed în ciorapi, deoarece umezeala predispune la micoze;
4. Unghiile .............................

Citește mai departe 10 reguli de îngrijire a piciorului diabetic

×