x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 2 tipuri de băuturi provoacă anxietate. Care este cea mai bună pentru creierul tău

2 tipuri de băuturi provoacă anxietate. Care este cea mai bună pentru creierul tău

de Anastasia Paul    |    03 Dec 2024   •   22:15
2 tipuri de băuturi provoacă anxietate. Care este cea mai bună pentru creierul tău
Sursa foto: pixabay.com

Consumul excesiv alcool poate să îți provoace stări neplăcute a doua zi.

„Hangxiety”, „the fria” sau „beer blues” sunt câțiva termeni folosiți în mod obișnuit pentru a descrie anxietatea copleșitoare după ce ai băut prea mult alcool.

Deși nu există băuturi alcoolice benefice pentru sănătatea mintală, despre unele băuturi experții spun că sunt mai susceptibile să provoace anxietate decât altele.

Deschiderea unei sticle de vin spumant poate fi cea mai potrivită pentru sărbători, dar prosecco și șampanie pot provoca anxietate.

Băuturile spumante 

Profesorul David Nutt, neuropsihofarmacolog (specialist în medicamente care afectează creierul) de la Universitatea Imperial College, a explicat că acidul din băuturi este dăunător. Deoarece este carbogazos, alcoolul este absorbit rapid în sânge, făcându-ne să experimentăm senzații de ebrietate mult mai repede decât alte tipuri de băutură.

El a spu pentru The Telegraph că, odată ce te simți amețit, creierul intră într-un proces de inducere a anxietății, a ceea ce este cunoscut sub numele de „neuroadaptare”, care este conceput pentru a ne menține treji și alerți, și pentru a împiedica băutura să ne trimită la somn.

Cu cât procentul de alcool este mai mare, cu atât efectele anxietății sunt mai severe, spun experții
Cu toate acestea, neuroadaptarea ne spune că vom sta treji mai mult decât efectele alcoolului.

Deci, chiar și atunci când alcoolul a părăsit corpul, timp de aproximativ 6 ore creierul încă îți spune să rămâi în alertă, determinându-te să te trezești la primele ore ale dimineții cu bătăi accelerate de inimă și simțindu-te anxios.

Profesorul Nutt spune că prosecco este una dintre băuturile cel mai probabil să provoace anxietate.

Băuturile dulci 

Cocktailurile sunt pline cu siropuri și sucuri dulci, precum și cu un amestec de mai multe tipuri de băuturi. Dar gustul lor dulce le face mai ușor de consumat.

Această combinație de zahăr ți-ar putea înrăutăți sănătatea mintal, deoarece poate duce la creșterea și scăderea glicemiei pe parcursul unei nopți, ceea ce provoacă explozii extreme de energie și scăderi, avertizează Lisa Gunn, Mental Health Prevention Lead la Nuffield Health.

Această scădere a zahărului din sânge este cea care poate crește riscul de a te simți anxios și iritabil, poate provoca palpitații ale inimii și te poate face să te simți obosit și slăbit, potrivit NHS.

Băuturile spirtoase

Băuturile spirtoase de culoare închisă, cum ar fi whisky-ul, pot fi, de asemenea, o veste proastă pentru persoanele anxioase.

Acest tip de băutură este făcută în butoaie de lemn, care îi conferă mai multă aromă. Dar această aromă adăugată le face mai „complexe” și conțin diferite tipuri de alcool.

Profesorul Nutt spune că „băuturile alcoolice complexe, care sunt mai puternice decât alcoolul obișnuit, provoacă mai multă adaptare a creierului, făcându-te mai toxice chiar și prin consumul de cantități mai mici, ducând la mahmureală mai mare și la creșterea anxietății”.

Chiar și alcoolul limpede, cum ar fi vodca, conține diferite tipuri de alcool, deși mai puțin decât whisky-ul, și va duce la nervozitate dacă se consumă prea mult.

Vodca este, de asemenea, mai puternică decât alte băuturi alcoolice, cum ar fi vinul, ceea ce înseamnă că te vei îmbăta mai repede. Și dacă este amestecat cu ceva gazos, precum apă tonică, va fi absorbită mai repede, iar ambele pot duce la anxietate.

Vinul și berea

Pe de altă parte, vinul are un efect calmant. Ne îmbunătățește temporar starea de spirit prin creșterea serotoninei și dopaminei, și a altor neurotransmițători din creier, dar odată ce aceste substanțe chimice care stimulează starea de spirit scad, te vei simți anxios, explică profesorul Nutt.

Conținutul mai scăzut de alcool al berii înseamnă că acestea prezintă un risc scăzut pentru sănătatea ta mintală în dimineața următoare - cu condiția să bei o halbă. Mai puțin alcool provoacă mai puține simptome de sevraj și ne face mai puțin deshidratați decât consumul de băuturi spirtoase.

Concluzie

Alcoolul te poate face inițial să te simți calm deoarece declanșează eliberarea de GABA, o substanță chimică din creier care are de obicei un efect relaxant.

Aceasta înseamnă că reduce anxietatea și, de asemenea, inhibă hormonul excitator numit glutamat, promovând și mai mult relaxarea.

Însă aceste efecte dispar relativ repede, și după câteva ore creierul experimentează efectul opus: o scădere dramatică a GABA și o creștere a glutamatului care induce anxietate.

Nutriționistul Rob Hobson, și autorul cărții Unprocessed your life, a spus pentru MailOnline că „pe măsură ce alcoolul dispare în timpul mahmurelii, și activitatea GABA scade iar activitatea glutamatului revine, ceea ce duce la creșterea excitabilității și a anxietății. Alcoolul îmbunătățește temporar starea de spirit prin creșterea serotoninei și a dopaminei, dar nivelurile acestora scad după consum, ceea ce poate contribui la anxietate”.

Deshidratarea ar putea contribui, de asemenea, la anxietate. Hobson explică, întrucât alcoolul este duretic, oamenii pot avea amețeli și oboseală din cauza deshidratării, ceea ce contribuie la sentimente de neliniște și panică, potrivit dailymail.uk.
 

×
Subiecte în articol: bautura creier anxietate