x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 3 metode simple pentru accelerarea metabolismului după 40 de ani

3 metode simple pentru accelerarea metabolismului după 40 de ani

de Redacția Jurnalul    |    19 Sep 2023   •   20:30
3 metode simple pentru accelerarea metabolismului după 40 de ani

Transformarea de către organism a alimentelor și băuturilor în energie se numește metabolism. Caloriile se amestecă astfel cu oxigenul pentru a obține energia de care avem nevoie.

Metabolismul este afectat de sex, vârstă, greutate, stil de viață. În jurul vârstei de 40 de ani, masa musculară începe să scadă iar raportul dintre grăsime și mușchi crește. 

Masa musculară ajută la determinarea ratei metabolice a organismului, astfel că această scădere a mușchilor înseamnă că organismul nostru începe să ardă mai puține calorii în repaus, scăzând rata metabolică.

Prin urmare, atunci când slăbim mult, este posibil să fi scăzut rata metabolică, iar aceasta nu își revine la nivelul de dinaintea dietei chiar dacă revenim la greutatea inițială. De ce? Atunci când ținem dietă pierdem grăsime dar și mușchi, iar scăderea masei musculare care arde calorii ne încetinește metabolismul.

1. Alimente

Mâncarea influențează cantitatea de energie pe care organismul o consumă pentru a o digera. Procesul se numește termogeneză și reprezintă aproximativ 10% din consumul zilnic de energie.

Consumul de alimente bogate în proteine va crește rata metabolică cu15% (față de media de 10% din toate alimentele). Carbohidrații o vor crește cu 10%, iar grăsimile cu mai puțin de 5%.

2. Mișcare

Activitățile fizice regulate stimulează masa musculară și accelerează metabolismul. Creșterea masei musculare crește rata metabolismului bazal, ceea ce înseamnă arderea mai multor calorii în repaus. Este nevoie de circa 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, plus 2 zile de exerciții pe săptămână. 

3. Somn

Somnul insuficient afectează metabolismul. Senzația de foame este amplificată, potrivit Science Alert, citat de dcnews.ro.

 

×
Subiecte în articol: metabolism 40 ani