Compușii acestora ajută la scăderea tensiunii arteriale, menținerea creutății corporale și pot crește chiar speranța de viață.
Capsaicinoidele sunt prezente în ardeii iuți și crează o senzație de căldură în gură. Însă trebuie să testezi înainte alimentele picante. Consumă-le în cantități mici pentru a ști dacă le poți tolera. Ulterior poți crește cantitatea.
Totodată, laptele poate reduce efectele provocate de capsaicină. Și sucul de fructe dulci poate atenua senzațiile de arsuri datorită zaharozei.
Beneficii pentru sănătate
1. Pierderea în greutate
Consumul de alimente picante poate sprijini gestionarea greutății prin creșterea consumului de energie, arderea grăsimilor, scăderea apetitului și îmbunătățirea compoziției microbiomului intestinal, potrivit Health.
2. Speranța de viață
Alimentele picante pot crește longevitatea. Capsaicina are efecte antioxidante și anttiinflamatoare. Consumul regulat poate scădea riscul de mortalitate, în cazul oricăror boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer, boli cardiace ischemice și afecțiuni respiratorii.
3. Sănătatea inimii
Alimentele picante pot reduce tensiunea arterială și nivelurile colesterolului. Scad riscul de deces provocat de bolile de inimă sau de accidente vascular cerebrale. Alimentele picante pot diminua aportul de sare.
4. Sănătatea intestinală
Dacă sunt consumate cu moderație, alimentele picante pot aduce beneficii sănătății intestinale. Capsaicina poate îmbunătăți sănătatea intestinului prin creșterea numărului de bacterii bune din intestine și poate scădea numărul bacteriilor care cauzează boli.
Dozele mici de capsaicină ajută la eliminarea excesului de acid din stomac și pot favoriza vindecarea ulcerului gastric.
5. Accelerarea metabolismului
Condimente precu: chimenul, scorțișoara, turmericul și ardeii iuți pot crește rata metabolică de repaus și pot reduce apetitul. Turmericul poate opri creșterea țesutului adipos, conform Healthline.
Riscuri pentru sănătate
Alimentele picante sunt în general sigure dacă le consumi cu moderație. Însă cantitățile mari de capsaicină pot provoca simptome gastrointestinale, precum: arsuri la stomac, vărsături, diaree, senzație de greață și dureri de stomac.
Consumul în exces de alimente picante poate crește riscul de apariție a cancerului, în special la nivelul stomacului, vezicii biliare și esofagului.
Alimentele picante pot crește nivelurile trigliceridelor, favorizând riscul de apariție a bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale.
Persoanele care consumă cantități foarte mari de alimente picante au mai multe șanse de a suferi de exces de greutate sau obezitate, potrivit medicool.ro.