Tutunul
S-a demonstrat că tenul fumătoarelor îmbătrâneşte de până la patru ori mai repede decât al nefumătoarelor. Vinovaţi: radicalii liberi pe care îi generează fumul de ţigară. Dacă fumezi, vei avea mai multe riduri. Nicotina atacă fibrele elastice ale dermei, care dau acesteia supleţe. Pielea fumătorilor devine uscată, deshidratată, fără strălucire, colorată spre gălbui sau brun cenuşiu.
Sfat: Foloseşte creme care au în componenţa lor vitamina C, deoarece fumatul îţi reduce considerabil din cantitatea acestei vitamine. Vitamina C protejează ţesutul conjunctiv şi epiderma.
Poluarea
Noxele din aer duc la creşterea secreţei de sebum. Astfel, apar coşurile, alergiile sau iritaţiile. Totodată, se produce şi încetinirea producţiei de colagen şi elastină, ceea ce înseamnă o piele aspră, uscată, cu riduri. Cu siguranţă nu îţi doreşti asta! Aşadar, specialistul nostru te sfătuieşte să optezi pentru alimentele bogate în antioxidanţi: ceai verde, ciocolată neagră, multe fructe şi legume.
Sfat: Pentru ca poluarea să nu lase urme pe pielea ta, demachiază-te, indiferent dacă te machiezi sau nu. Praful, fumul, polenul murdăresc pielea şi închid porii. De asemenea, specialistul nostru te sfătuieşte să foloseşti creme cu coenzima Q10 şi idebenom.
Substanţele nocive din cosmetice
Teoretic, nu există produse cosmetice care să pună sănătatea în pericol. Însă condiţia este să le folosim moderat, nu în doze mari. Astfel, anumite substanţe din produsele cosmetice pot cauza alergii. Dintre acestea, antioxidantul BHA are un efect toxic asupra organelor interne, în special asupra sistemului endocrin. Acesta se găseşte în mascara, fond de ten, creion dermatograf, creme cu efect antiîmbătrânire. Un alt ingredient cosmetic dăunător este methylparaben. Acesta se găseşte în special în cremele cu factor de protecţie solară ridicată şi în cele hidratante.
Sfat: Citiţi cu foarte mare atenţie eticheta! Este prima măsură pentru a ne feri de "duşmanii" din produsele cosmetice!
Şedinţele de solar
Pe lângă uscarea rapidă a pielii, expunerile la solar favorizează şi ridarea prematură a pielii. Mai mult decât atât, razele UVA şi UVB emise de tuburile solarului măresc riscul apariţiei cancerului de piele.
Sfat: Dacă alegi să te bronzezi la solar, asigură-te că nu ai alergii la lumină. De asemenea, medicul Viviana Iordache menţionează că "expunerea la soare trebuie făcută progresiv, începând cu şedinţele de 2-3 minute, în timp putându-se ajunge la şedinţe de aproximativ 20 de minute".
Expunerea prelungită la soare
În cazul unei expuneri neprotejate, pot apărea pete inestetice. Totuşi, aceasta este o problemă minoră comparativ cu altele. Soarele provoacă uscarea excesivă a pielii, grăbind apariţia ridurilor. Tocmai de aceea, Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med, te sfătuieşte să foloseşti o cremă cu factor de protecţie solară toată perioada anului, inclusiv iarna, pentru că în acest sezon razele soarelui se reflectă în zăpadă.
Sfat: Aplică crema de protecţie solară cu aproximativ 20 de minute înaintea expunerii la soare!