x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 6 reguli de alimentație pentru a-ți menține o stare de calm și bună dispoziție

6 reguli de alimentație pentru a-ți menține o stare de calm și bună dispoziție

de Anastasia Paul    |    28 Dec 2023   •   22:30
6 reguli de alimentație pentru a-ți menține o stare de calm și bună dispoziție

Dacă ești anxios și te confrunți adesea cu senzația că mintea ta este încețoșată, află că nu ești singurul.

Un psihiatru și nutriționist de la Harvard, Uma Naidoo, spune că a cercetat ani de zile felul în care anxietatea afectează sănătatea fizică, inclusiv imunitatea, inflamația, dieta și metabolismul. 

Iată 6 reguli pentru a-ți menține o stare de calm și bună dispoziție:

1. Mâncare neprocesată
Consumă alimente neprocesate, sau cât mai puțin procesate posibil.

Legumele, fructele de pădure, cerealele neprocesate și leguminoaselesunt surse excelente de fibre, esențiale pentru sănătatea intestinală și pentru crearea unor medii în care bacteriile bune pot prospera.

Carbohidrații complecși, precum cei din legume, sunt procesați mai lent de organism. Consumul lor ajută la evitarea nivelurilor ridicate de zahăr din sânge. Un metabolism sănătos este un factor cheie în alungarea anxietății.

2. Alimente colorate
De la verdele închis al broccoli și spanac până la galbenul strălucitor al morcovilor și ardeilor, consumul unei game largi de culori oferă un aport constant de nutrienți care sunt esențiali pentru funcționarea corectă a creierului și menținerea unei minți calme.

Dar nu sunt doar fructe și legume. Ierburile și condimentele, precum șofranul, rozmarinul, turmericul, piperul negru și busuiocul aduc, de asemenea, culoare, aromă și proprietăți de combatere a anxietății - sub formă de substanțe complexe numite bioactive.

De exemplu, curcumina din turmeric, poate ajuta la gestionarea inflamației și a colesterolului.

3. Micronutrienți
Vitaminele din complexul B, C, D și E și mineralele precum calciul, magneziul, fierul și zincul sunt micronutrienți importanți care pot ajuta la reducerea anxietății.

Lipsa de fier este cea mai comună deficiență nutrițională, așa că una dintre asocierile potrivite este ciocolata extra neagră și portocala sau clementina. Cacao este o sursă de fier iar vitamina C ajută la absorbția maximă. De aceea este o combinație atât de puternică.

Mulți micronutrienți au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot proteja creierul de declinul pe termen lung. De asemenea, ajută la producerea și reglarea substanțelor chimice ale dispoziției, cum ar fi dopamina și serotonina.

4. Grăsimi sănătoase
Creierul este alcătuit din 60% grăsimi, iar un aport constant de grăsimi sănătoase este unul dintre cei mai importanți factori pentru a-l menține sănătos și lipsit de anxietate.

Uleiurile de măsline și de avocado sunt antiinflamatoare și promovează sănătatea intestinală și metabolică. Acestea ar trebui să fie uleiurile principale pentru prepararea alimentelor și să constituie cea mai mare parte a aportului de grăsimi. Evităuleiurile de șofran, soia și floarea soarelui, care conțin adesea acizi grași polinesaturați omega-6 nesănătoși.

Dar Omega-3 sănătoși (grăsimile din fructe de mare, nuci și semințe) sunt esențiale pentru reducerea anxietății, prevenirea neuroinflamației și protejarea împotriva neurodegenerării.

5. Evită alimentele care iti cresc glicemia
Indicele glicemic (IG) măsoară cât de repede alimentele ne afectează nivelul de glucoză din sânge.

Prin urmare, carbohidrații cu IG ridicat, cum ar fi făina de grâu rafinată, orezul alb și alte amidonuri, pot crește glicemia, ceea ce înseamnă o explozie de energie urmată de un declin. Acest ciclu este corelat cu anxietatea.

Obține zaharuri naturale din fructe și legume, iar zaharurile adăugate - care sunt alimente cu IG ridicat și au puține sau deloc beneficii nutriționale - ar trebui să fie reduse la minimum.

6. Echilibru
Pentru a crea un plan de nutriție potrivit pentru tine, urmărește alimente sănătoase care se potrivesc profilurilor de arome și modurilor de a mânca pe care deja le iubești.

În sfârșit, ascultă-ți corpul. Dacă te simți nervos, iritabil, înfometat după ce ai mâncat anumite alimente, încearcă să le elimini din dietă. Dacă ceva nu te face să te simți bine după ce l-ai mâncat, probabil că nu este bun pentru tine, potrivit cnbc.com.

 



 

×
Subiecte în articol: creier sanatate Harvard