x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 beneficii ale mandarinelor asupra organismului

7 beneficii ale mandarinelor asupra organismului

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2024   •   20:30
7 beneficii ale mandarinelor asupra organismului

Mandarinele sunt citrice bogate în vitamina C, ajutând astfel la imunitatea organismului și la sănătatea inimii.

Beneficiile consumului de mandarine. Modificările pe care le poate produce acest fruct în organism

Sunt asemănătoare portocalele, doar mai mici și mai dulci, având astfel un conținut mai mare de fructoză. 

Totodată, mandarinele conțin proteine, vitamina C, fibre, carbohidrați, sodiu, grăsimi și zaharuri. Pot fi consumate ca gustări simple și pot fi incluse ca ingrediente într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi prăjituri, tarte, amestecuri cu iaurt, brioșe, salate de pui, salate cu fructe, sucuri, gemuri sau clătite.

Beneficiile asupra sănătății

Consumul de mandarine poate provoca și alergii Efectele adverse sunt legate de probleme respiratorii sau digestive. Semnele frecvente ale unei alergii includ: mâncărime, roșeață, inflamație și arsuri.

1. Leziuni oculare

Concentrațiile de vitamina C din mandarine pot ajuta la întârzierea dezvoltării cataractei și a degenerescenței maculare legate de vârstă. Sănătatea inimii

2. Sănătatea inimii

Mandarinele conțin fibre solubile și insolubile, cum ar fi hemiceluloza sau pectina. Acestea împiedică absorbția colesterolului în intestin.

Cojile de mandarine auun antioxidant, numit tangeretină, care poate scădea colesterolul în sânge. Hesperidina, cel mai răspândit flavonoid din mandarine, ar putea contribui la diminuarea tensiunii arteriale crescute. Ar putea ajuta la diminuarea riscurilor de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Totodată, citricele conțin flavonoide care asigură concentrații de compuși vegetali, care pot lupta împotriva stresului oxidativ.

3. Anticancerigene

Flavonoidele, cumarinele și limonoidele prezente în fructele citrice pot diminua riscul de apariție a diferite tipuri de cancer. Nobiletina și tangeretina găsite în extractul de mandarină pot oferi potențiale efecte antitumorale.

4. Antioxidante

Conțin flavonoide, precum: hesperidina, naringina sau narirutinul. Acestea pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în organism. Pot preveni și ameliora anumite tipuri de inflamație.

5. Sănătatea creierului

Vitamina C și nobiletina din mandarine pot proteja împotriva tulburărilor cronice ale creierului, precum: schizofrenia, boala Alzheimer și boala Parkinson. Efectele antioxidante ale vitaminei C pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, potrivit Healthline. Nobiletina poate apăra celulele creierului împotriva acumulării de beta-amiloid și a toxicității, care se asociază cu debutul afecțiunilor degenerative.

6. Imunitate

Întărirea imunității se regăsește printre beneficiile consumului de mandarine pentru că au un conținut bogat în vitamina C. Aceasta îndeplinește un rol esențial în sinteza colagenului și vindecarea rănilor. Are proprietăți antivirale și anticancerigene. De asemenea, poate contribui la prevenirea: afecțiunilor neurodegenerative, artritei, răcelii și febrei.

7. Dietă

Mandarinele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus deoarece îți pot crește aportul de fibre în organism. Citricele conțin fibre insolubile care nu fermentează în intestin, cum ar fi celuloza și lignina, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: mandarine sanatate