x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Acnee, la vărsta mea?

Acnee, la vărsta mea?

08 Mai 2007   •   00:00

La vărsta maturităţii găndiţi probabil că acneea este o problemă pe care aţi lăsat-o in urmă, undeva in adolescenţă. Din păcate, acneea nu ţine cont de vărstă. La femei, acneea juvenilă işi poate face din nou apariţia cinci-zece ani mai tărziu şi este cauzată de aceleaşi tulburări endocrine.

La vărsta maturităţii găndiţi probabil că acneea este o problemă pe care aţi lăsat-o in urmă, undeva in adolescenţă. Din păcate, acneea nu ţine cont de vărstă. La femei, acneea juvenilă işi poate face din nou apariţia cinci-zece ani mai tărziu şi este cauzată de aceleaşi tulburări endocrine.

Este ceea ce poartă numele de acnee feminină tardivă şi apare cu predilecţie pe bărbie, ne spune dr. Hatami Afshin, medic specialist dermatolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias. Creşterea secreţiei de hormoni androgeni este vinovată de apariţia acneei. Ei activează nişte enzime din foliculul pilosebaceu, ceea ce stimulează secreţia excesivă de sebum. Această dereglare hormonală se produce şi după sarcină, făcăndu-şi apariţia atunci acneea postgestativă. Alţi factori interni declanşatori de acnee sunt administrarea prelungită a vitaminei B12 şi unele medicamente precum cele cu brom, cele antiepileptice.

Alimente, stres, creme

Schimbările majore ale dietei au o acţiune directă asupra calităţii pielii. Excesul proteic sau dieta săracă in carbohidraţi este perceput de organism ca factor de stres şi provoacă dezechilibre hormonale, ce au drept consecinţă exploziile acneice. Ciocolata in exces, băuturile carbogazoase, cafeaua, condimentele şi alcoolul au acelaşi efect nociv. Şi stresul este cauză importantă de modificări hormonale. Poluarea şi ingrijirea necorespunzătoare a tenului (igienă neadecvată, produse cosmetice de proastă calitate) activează populaţiile de bacterii de pe piele şi declanşează acneea.

Pentru toate acestea există tratamente locale: creme, loţiuni şi unguente pe bază de benzoil peroxid, care suprimă secreţia de sebum. La tratamentul local se poate adăuga unul general, pe bază de retinoizi. Retinoidul cel mai eficient, tratamentul principal al acneei, este isotretinoinul, precizează dr. Hatami Afshin. O altă medicaţie pentru acnee o constituie anticoncepţionalele. Cănd acneea devine severă, cu suprainfecţie a coşurilor, medicii apelează la antibiotice.

ŞI ELE, ŞI EI. Nu doar femeile cad victime acneei la vărsta maturităţii. Aceleaşi dereglări hormonale sunt vinovate de acnee la bărbaţi, iar manifestarea ei este mult mai severă decăt la femei. "In multe cazuri, ea poate lua forma acneei conglobate, care se caracterizează prin chisturi suprainfectate, cu puroi. Leziunile sunt severe şi deseori lasă in urmă cicatrice", semnalează dr. Hatami Afshin.

×
Subiecte în articol: cosmetica