x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alcoolul, periculos pentru sâni

Alcoolul, periculos pentru sâni

de Monica Cosac    |    31 Mai 2017   •   18:42
Alcoolul, periculos pentru sâni

Deşi unele băuturi alcoolice par inofensive dacă nu sunt consumate în cantităţi mari, ba chiar sunt considerate “un digestiv”, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că nu este deloc aşa. Cel puţin în cazul femeilor. Un raport publicat recent de Institutul American de Cercetare a Cancerului arată că şi un singur pahar cu băuturi alcoolice pe zi, precum bere sau vin, crește riscul de cancer de sân.

Documentul dezvăluie, de asemenea, în premieră, că exercițiul fizic intens, precum alergarea sau pedalatul cu viteză, reduc riscul de cancer de sân pre și post menopauză, şi confirmă o concluzie anterioară potrivit căreia activitățile sportive de intensitate moderată scad incidența tumorilor la sân apărute după menopauză, cel mai comun tip de cancer la acest nivel.

Raportul realizat de American Institute for Cancer Research (AICR) și World Cancer Research Fund (WCRF) a analizat cercetarea ştiinţifică globală cu privire la modul în care dieta, greutatea şi exercitiul fizic influenţează riscul de cancer mamar, însemnând 119 studii care au luat în considerare date de la 12 milioane de femei și 260.000 de cazuri de cancer de sân.

Concluzia a fost că există, totuşi, câteva măsuri pe care femeile le pot lua pentru a-şi reduce semnificativ riscul de a face această boală. “Cu acest raport cuprinzător și actual, dovezile sunt clare: stilul de viață activ, menținerea unei greutăți sănătoase pe tot parcursul vieții și limitarea consumului de alcool - aceștia sunt pașii pe care femeile trebuie să îi facă pentru reducerea riscului”, a explicat medicul Anne McTiernan, expert în prevenirea cancerului, citată de presa internaţională de specialitate.

În ceea ce privește exercițiul fizic susținut, femeile aflate înainte de menopauză care au fost cele mai active au avut un risc cu 17% mai mic de declanșare a cancerului de sân, iar la cele aflate după menopauză procentul a fost de 10%. Activitatea moderată, precum mersul pe jos sau grădinăritul, a fost asociată cu o reducere a acestui risc cu 13%. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, mai arată sursa citată.

Consumul de băuturi alcoolice echivalând cu un pahar mic cu vin sau cu bere pe zi (circa 10 grame de alcool) crește cu 5% riscul de cancer de sân declanșat înainte de menopauză și cu 9% pe cel apărut după menopauză.

O porție obișnuită de băuturi alcoolice conține aproximativ 14 grame de alcool. 

 

 

×
Subiecte în articol: alcool