Peste 70% dintre persoanele cu varste intre 35 si 65 de ani se confrunta cu lipsa unuia sau a mai multor dinti. Chiar daca este cunoscut faptul ca implantul dentar reprezinta singura solutie de inlocuire a radacinii dintelui, specialistii atrag atentia asupra efectelor negative ce pot aparea in urma alegerii gresite a procedurii si asupra modului in care acestea pot fi evitate.
Deteriorarea implantului dentar, afectiuni la nivelul sistemului nervos sau rejectia implantului dentar sunt doar cateva dintre esecurile ce pot aparea in urma interventiei si pot duce la inrautatirea starii generale de sanatate a pacientului.
Implantul dentar este solutia cea mai recomandata pentru inlocuirea dintelui lipsa datorita functionalitatii sale totale si a integrarii perfecte la nivelul maxilarului. Fiind vorba despre un tratament complex, pacientii trebuie sa fie cat mai bine informati cu privire la riscurile pe care le poate implica aceasta procedura daca nu este realizata corespunzator.
Cele mai frecvente situatii care pot cauza esecul unui implant dentar sunt:
● neglijenta medicului dentist
● implantul dentar neadecvat
● scurtarea etapei de diagnosticare
● lipsa radiografiei tridimensionale
● interpretarea eronata a radiografiei tridimensionale.
O radiografie tridimensionala analizata impreuna cu un specialist in radiologie maxilo-faciala poate oferi informatiile necesare pentru realizarea unei interventii chirurgicale in conditii optime. Radiografiile 3D au nevoie de mai putin de trei minute pentru a fi efectuate, iar expunerea la radiatii a pacientilor este mai mica de 3% din expunerea din timpul unei tomografii. Avand radiografia computerizata, medicul implantolog va vedea si sectiunile transversale, locatiile exacte ale vaselor de sange si ale nervilor, precum si grosimea si calitatea osului, informatii vitale pentru obtinerea unui implant dentar reusit.
Desi exista un numar considerabil de factori care pot duce la esecul unui implant dentar, o mare parte dintre acestia depind de modul in care este realizata procedura.
Calitatea si costul
In lume exista peste 200 de producatori de implanturi dentare, insa numai 6 dintre ei au facut publice rezultatele testelor calitative ale implanturilor. Din cauza sumelor considerabile pe care le implica cercetarea, care implicit cresc si costul implantului dentar, multi medici implantologi prefera sa colaboreze cu producatori ce au costuri scazute, neglijand importanta calitatii produsului in reusita procedurii.
Un cost scazut al intregii proceduri nu inseamna neaparat o alternativa viabila a tratamentului. Mai mult, diferenta considerabila de pret poate sa fie determinata si de faptul ca nu sunt realizate toate etapele tratamentului sau ca implantul nu este destul de rezistent. Dorinta initiala de a face economii poate duce in timp la costuri ale tratamentului de pana la 3-4 ori mai mari.
Pentru a evita astfel de situatii si pentru a le oferi pacientilor siguranta reusitei tratamentului, clinicile elitiste investesc constant in perfectionarea echipei de specialisti in implantologie. Astfel, echipa este certificata in acest domeniu al medicinei dentare si participa constant la cursuri si congrese atat in tara, cat si in strainatate. Programele internationale de training le asigura medicilor si totodata pacientilor accesul la cele mai noi tehnici de tratament. In plus, medicii dentisti implantologi colaboreaza permanent cu specialisti in ramuri distincte ale stomatologiei, oferindu-le in acest fel pacientilor solutii optime pentru problemele lor dentare.
Alegerea corecta a implantului dentar de la inceput este esentiala pentru o dantura sanatoasa timp indelungat. In caz contrar, reinterventia va fi necesara la scurt timp dupa primul tratament si va implica proceduri complicate si costisitoare. Din acest motiv specialistii atrag atentia asupra criteriilor de selectie a implantului dentar si a medicului care urmeaza sa realizeze tratamentul, dar si asupra garantiilor pe care le ofera clinica stomatologica pentru aceasta procedura. O documentare amanuntita inaintea inceperii tratamentului va face, cu siguranta, ca reinterventia sa fie evitata.
CONCEPT. Green Dental Clinic este prima clinica stomatologica din Romania ce are la baza conceptul "eco". Parte a grupului de clinici DENT ESTET Green Dental Clinic a fost creata in parteneriat cu un jucator important pe piata: Velvet Dental. Clinica pune la dispozitia pacientilor 5 unituri dentare dotate cu aparatura avansata, precum microscopul electronic ZEISS sau lampa cu plasma pentru albire dentara ZOOM® Advanced Power si le ofera acestora solutii personalizate, precum tratamentul cu aparat dentar invizibil INCOGNITO®.
Doctor Serban Atanasiu
Specialist Implantologie
Clinica Stomatologica Green Dental Clinic