x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimente pe care să NU le consumi la micul dejun. Avertismentul specialiștilor

Alimente pe care să NU le consumi la micul dejun. Avertismentul specialiștilor

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2023   •   08:40
Alimente pe care să NU le consumi la micul dejun. Avertismentul specialiștilor
Sursa foto: Hepta

Unele alimente nu sunt recomandate la micul dejun.

Cele trei alimente pe care nu ar trebui să le consumi niciodată dimineața, deși pentru mulți sunt nelipsite de la micul dejun

Aceste produse sunt destul de populare pentru masa de dimineață, scrie womanandhome.com., citat de dcnews.ro.

"Pentru a preveni deteriorarea dinților și pentru a menține o sănătate orală bună, este important să evitați anumite alimente care pot avea efecte negative asupra dinților, în special la prima oră a dimineții, când apărarea naturală orală este mai mică din cauza scăderii producției de salivă în timpul somnului", spune medicul stomatolog Abdul Azizi, de la clinica privată Harley

Citrice

Deși mulți ne recomandă să consumăm fructe la micul dejun, citricele nu sunt recomandate dimineața. 

"Evitarea citricelor dimineața este crucială pentru a preveni deteriorarea dinților din cauza acidității lor ridicate. Portocalele, grapefruit-urile și lămâile conțin acid citric care poate slăbi smalțul dinților, făcând dinții mai vulnerabili la eroziune și carii.

Producția de salivă dimineața este mai mică, reducând apărarea naturală a gurii împotriva acizilor, iar consumul de fructe acide în acest moment poate intensifica daunele. Este recomandabil să alegeți opțiuni de mic dejun mai puțin acide pentru a proteja smalțul dinților și sănătatea orală generală", spune specialistul.

Cafea

Cafeaua fierbinte dimineața îngălbenește dinții. 

"Evitarea cafelei dimineața este recomandată pentru a preveni deteriorarea dinților datorită impactului dublu al acidității și potențialelor colorări. Cafeaua este de natură acidă și poate eroda treptat smalțul dinților în timp, în special atunci când este consumată pe stomacul gol, când producția de salivă este scăzută.

În plus, pigmenții întunecați ai cafelei pot duce la decolorarea dinților, afectând aspectul estetic al dinților. Pentru a proteja sănătatea orală, este recomandabil să reduceți la minimum consumul de cafea dimineața și să luați în considerare clătirea gurii cu apă după ce ați băut cafea pentru a-i atenua efectele"", explică medicul.

Nici ciocolată caldă nu este recomandată la micul dejun. 

Produse de patiserie

"Să vă feriți de cereale și produse de patiserie dulci dimineața este esențial pentru a preveni deteriorarea dinților datorită conținutului ridicat de zahăr și potențialului lor de a provoca cariile.

Cerealele și produsele de patiserie cu zahăr creează un mediu propice creșterii bacteriilor dăunătoare în gură, deoarece oferă o sursă constantă de zaharuri cu care se hrănesc bacteriile, ducând la producerea de acid și la erodarea smalțului. Consumul acestor alimente la începutul zilei, când fluxul salivei este redus în timpul somnului, exacerbează riscul de deteriorare. Optarea pentru alternative de mic dejun cu conținut scăzut de zahăr poate ajuta la protejarea smalțului dentar și la o mai bună sănătate orală pe termen lung", afirmă specialistul. 

 

 
×
Subiecte în articol: micul dejun alimente citrice cafea cereale